• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar veselības ministru, lai izvērtētu Veselības ministrijas rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.05.2004., Nr. 77 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88707

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzdodot izveidot darba grupu cenu kāpuma ierobežošanai

Vēl šajā numurā

18.05.2004., Nr. 77

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar veselības ministru, lai izvērtētu Veselības ministrijas rīcības plānu

14.maijā Ministru prezidents Indulis Emsis apmeklēja Veselības ministriju (VM), tikās ar ministru Rinaldu Muciņu, kā arī ministrijas pārstāvjiem un iepazinās ar institūcijas rīcības plāna projektu.
Ministrs pastāstīja, ka VM galvenais uzdevums ir izveidot funkcionējošu un pieejamu veselības aprūpes sistēmu ikvienam Latvijas iedzīvotājam.
Ministrijas galvenie darbības virzieni
1. Nodrošināt racionālu, kvalitatīvu un izmaksu efektīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem.
Ministrijas pārstāvji informēja valdības vadītāju par veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēju struktūrplāna jeb māsterplāna izstrādi, uzsverot kvalitatīvas veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību iedzīvotājiem: “Šī plāna ieviešana nepieciešama, lai nodrošinātu racionālas un pacientam draudzīgas, kvalitatīvākas veselības aprūpes sistēmas izveidi.” Vienlaikus ministrs norādīja: “Lai veiksmīgi realizētu māsterplānu, VM ir jāsadarbojas ar Labklājības ministriju. Tai pašā laikā veiksmīga māsterplāna ieviešana saistīta arī ar administratīvi teritoriālo reformu.”
Ministrs uzsvēra nepieciešamību stiprināt neatliekamās medicīniskās palīdzības sistēmu valstī: “Latvijā plānots izveidot vienotu ātrās medicīniskās palīdzības dispečerdienesta sakaru tīklu, lai nodrošinātu efektīvu pakalpojumu sniegšanu.” R.Muciņš atzina, ka ir svarīgi noteikt skaidru ambulatorās un stacionārās veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un finansēšanas kārtību, vairāk akcentējot ambulatorās aprūpes pakalpojumus.
2. Sekmēt veselības veicināšanas un infekciju slimību profilakses pasākumus. Svarīgi uzlabot sabiedrības veselību, kas balstīta uz ilgtspējīgu veselību veicinošu pasākumu kompleksu un slimību profilakses realizāciju. Tai pašā laikā būtiski jāmazina alkohola, narkotiku un tabakas kaitīgā ietekme uz iedzīvotāju veselību. Nepieciešams, lai katrs iedzīvotājs apzinātos savas veselības vērtību un pats par to rūpētos, jo profilakse ir daudz lētāka nekā ārstēšanās.
Tikšanās dalībnieki runāja arī par ģimenes ārsta institūciju un kompensējamo medikamentu jautājumiem.
3. Nodrošināt efektīvu politikas plānošanu un īstenošanu. Veicamie pasākumi ietver valsts veselības politikas galveno virzienu noteikšanu sabiedrības veselības, vides un farmācijas jomās.
Ministrs informēja par plāniem VM administratīvās kapacitātes celšanā: “Ministrijai jābūt iestādei, kas nodarbojas ne tik daudz ar saimniecisku problēmu risināšanu, bet uzsvars jāliek uz sabiedrības interesēm atbilstošas veselības aprūpes politikas veidošanu un realizāciju.”
4. Uzsākt e-veselības īstenošanu. Plānots izstrādāt e-veselības pamatnostādnes, kā arī pabeigt Vadības informācijas sistēmas projekta realizāciju, kas nodrošinās pilnīgu informāciju par valsts budžeta līdzekļu izlietojumu veselības aprūpes pakalpojumu sniedzējiem par valsts apmaksātajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, kas sniegti iedzīvotājiem.
5. Nodrošināt pilnvērtīgu dalību Eiropas Savienībā (ES). VM nodrošinās Latvijas interešu ievērošanu ES lēmumu pieņemšanas procesā, vienlaikus piesaistot ES līdzekļus, lai Latvijas veselības aprūpes sistēma atbilstu ES prasībām un būtu labvēlīga iedzīvotājiem.
Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis par nepieciešamību celt mediķa profesijas prestižu, vienlaikus stiprinot sadarbību ar Izglītības un zinātnes ministriju jauno mediķu sagatavošanā.
Runājot par veselības aprūpes jomas stiprināšanu, I.Emsis uzsvēra: “Ir svarīgi skaidri definēt mērķus un lai par šajā jomā notiekošo izpratne būtu ne tikai profesionāļiem, bet arī sabiedrībai kopumā. Veicinot izpratni, mēs būsim tikai ieguvēji.”
Līdz maija beigām valdības vadītājs plānojis doties uz visām ministrijām un tikties ar ministriem, lai izvērtētu institūciju rīcības plānu projektus. Kopumā I.Emsis iepazinies ar 15 institūciju rīcības plānu projektiem. Paredzēts, ka valdības rīcības plānu apstiprinās Ministru kabinets.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!