• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kritēriji četrkājaino pabērnu patvērumam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.2004., Nr. 79 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88839

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai zinātu, kur nebraukt

Vēl šajā numurā

20.05.2004., Nr. 79

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kritēriji četrkājaino pabērnu patvērumam

KAKIS.PNG (116428 bytes)
Viens no patversmes iemītniekiem. Tomēr, lai cik labi apstākļi dzīvniekiem nodrošināti, īstas mājas tās nav, un katra četrkājaiņa sirds atplauktu cilvēkam, kurš tam tādas piedāvātu
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Pēdējā gadā sabiedrība vairākkārt raudājusi līdzi nelegālo dzīvnieku patversmju iemītnieku liktenim. Plašu rezonansi izraisīja gadījumi Liepājā un Talsu rajonā, kur šķirnes suņi audzēti pārdošanai tiem mokošos apstākļos, aktualizējot nelegālo patversmju problēmu. Taču, kā izrādās, perfekti nav sakārtots arī legālo patversmju kontroles mehānisms.
Kā informē Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Vilne, Latvijā nav neviena normatīvā akta, kas noteiktu, kādas labturības prasības jāievēro dzīvnieku patversmes īpašniekam. Tādēļ PVD inspektoriem par labturības prasību neievērošanu patversmes īpašniekus sodīt ir grūti. Skaidrojot lietas būtību, I.Vilne norāda, ka Dzīvnieku aizsardzības likumā (publicēts “Latvijas Vēstnesī” 29.12.99.) ir definētas vispārējas prasības, kas nosaka dzīvnieku patversmju darbību: “Pašvaldībām ir jāveido un jāuztur dzīvnieku patversmes, kā arī jāslēdz līgumi ar juridisko vai fizisko personu pārraudzībā esošajām dzīvnieku patversmēm par klaiņojošo dzīvnieku izmitināšanu un aprūpi. Taču nav nevienu Ministru kabineta noteikumu, kuros būtu definētas konkrētas labturības prasības.”
PVD Dzīvnieku aizsardzības daļas vadītāja Iveta Kociņa piebilst: “Paradokss ir tāds, ka Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz sodus, kas piemērojami par labturības prasību pārkāpumiem, taču pašas prasības nav definētas. Tas nopietni apgrūtina gan dienesta inspektoru, gan pašvaldības policijas darbu, veicot patversmju uzraudzību. Turklāt vainīgie nesakārtotās likumdošanas dēļ bieži paliek nesodīti. Zemkopības ministrija gan sola, ka drīzumā būs visi vajadzīgie normatīvie akti. Lai dzīvnieku patversmēs, kur nav kārtības, būtu iespējams reāli piemērot sodu. Patlaban mēs varam viņus tikai brīdināt un teikt, ka nav labi tā darīt.”
Pēc PVD sniegtajiem datiem, Latvijā kopumā ir 11 dzīvnieku patversmes, kuras valsts veterinārie inspektori apseko ne retāk kā reizi gadā. Reālu sodu, kā informē I.Vilne, var piemērot vienīgi gadījumos, kad konstatēta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem vai nav veikta dzīvnieku vakcinācija pret trakumsērgu.
PVD aicina visus iedzīvotājus, kuriem ir informācija par cietsirdīgu izturēšanos dzīvnieku patversmēs, vērsties sava rajona PVD pārvaldē vai arī zvanīt uz dienesta uzticības tālruni 7027402.

“LV” informācija

Lappusi sagatavojusi
Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!