• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar ārlietu ministru, lai iepazītos ar Ārlietu ministrijas rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.2004., Nr. 81 https://www.vestnesis.lv/ta/id/88959

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar finanšu ministru, lai iepazītos ar Finanšu ministrijas rīcības plānu

Vēl šajā numurā

21.05.2004., Nr. 81

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar ārlietu ministru, lai iepazītos ar Ārlietu ministrijas rīcības plānu

Vakar, 20.maijā, Ministru prezidents Indulis Emsis apmeklēja Ārlietu ministriju (ĀM), tikās ar ministru Rihardu Pīku, kā arī ar ministrijas vadību, lai iepazītos ar ĀM rīcības plāna projektu. Ministrs pastāstīja par galvenajiem ĀM darbības virzieniem, kas kā prioritātes izvirzītas saskaņā ar deklarāciju par I.Emša vadītās valdības iecerēto darbu.
1. Latvijai jaunajā starptautiskajā vidē paaugstināt Latvijas ārlietu dienesta spējas īstenot Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošu ārpolitiku. R.Pīks pastāstīja, ka galvenais uzdevums saistīts ar Latvijas ārpolitikas pamatvirzienu dokumenta apstiprināšanu Ministru kabinetā un Saeimā, nodrošinot valsts ārpolitikas attīstību atbilstoši nacionālajām interesēm. Tikšanās dalībnieki runāja par iespējamu Latvijas vēstniecību atvēršanu ārvalstīs, uzsverot nepieciešamību stiprināt vēstniecību tīklu. I.Emsis interesējās par Latvijas institūta (LI) statusu, jo saskaņā ar valdības deklarāciju, LI plānots nodot ĀM pārraudzībā, vienlaikus palielinot institūcijas budžetu un kapacitāti. Ministrs uzsvēra, ka LI jautājums ir būtisks, institūtam nākotnē jākoordinē Latvijas tēla lietas un jāanalizē informācijas plūsmas nepieciešamība.
2. Īstenot Latvijas nacionālās intereses Eiropas Savienībā (ES). ĀM veiks ES jautājumu koordinācijas sistēmas izvērtēšanu un papildināšanu, ņemot vērā pieredzi ES lēmumu pieņemšanas procesā novērotāja statusā un dalībvalsts statusā, uzlabojot nacionālo pozīciju koordinēšanas sistēmas kvalitāti.
3. Veikt nepieciešamos pārkārtojumus ārējās ekonomiskās dimensijas efektīvākai izmantošanai nacionālo interešu īstenošanai. Tika runāts par iespējām pilnveidot Latvijas diplomātu ārvalstīs, kuri strādā ar ekonomikas jautājumiem, darbu, vienlaikus stiprinot sadarbības mehānismus starp ĀM un citām valsts institūcijām, īpaši Ekonomikas ministriju un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru. Ministru prezidents un R.Pīks bija vienisprātis par nepieciešamību palielināt vēstniecību lomu un praktiskās iespējas valsts ekonomiskās attīstības un ārvalstu investīciju piesaistīšanas veicināšanā. Ministrs norādīja, ka pēc iestāšanās ES un NATO Latvijai kā stratēģiski svarīgs jautājums iezīmējas dalība Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā – (OECD), veidojot ilgtermiņa Latvijas un OECD sadarbības politiku.
4. Stiprināt valsts drošību, aktīvi darbojoties NATO, ES un nostiprināt divpusējo sadarbību ar Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV). ĀM sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, Ministru kabinetu un Saeimu strādās pie NATO likumdošanas pārņemšanas. Uzsvars tiks likts arī uz līdzdalību ES Drošības stratēģijas īstenošanā.
5. Pilnveidot sadarbību Baltijas jūras reģionā, to pārveidojot atbilstoši jaunajai stratēģiskajai situācijai Eiropā. Veicamie pasākumi ietver rīcības, lai izveidotu optimālu Baltijas un Ziemeļvalstu institucionālās sadarbības modeli. Vienlaikus ĀM iniciēs reģionālo sadarbības forumu iesaisti ES jauno kaimiņu politikas īstenošanā.
6. Atbalstīt ārvalstīs dzīvojošo latviešu vēlmi veidot ciešas saites ar Latvijas kultūras, politisko un ekonomisko vidi. ĀM sadarbībā ar citām valsts institūcijām izstrādās priekšlikumus konkrētu pasākumu veikšanai ārvalstīs dzīvojošo tautiešu iesaistei Latvijā notiekošajos procesos. Šā jautājuma aktualitāti Ministru prezidents uzsvēris, izvērtējot arī Kultūras, Izglītības un zinātnes ministrijas, kā arī Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāta rīcības plānu projektus.
Nobeigumā valdības vadītājs interesējās ar ĀM ēku K.Valdemāra ielā. Ministrijas pārstāvji darīja zināmu, ka pašlaik notiek aktīvs darbs.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!