• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Iekšlietu ministrijas jaunie uzdevumi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2004., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89033

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ja vēlies iepazīt nobriedušu demokrātiju

Vēl šajā numurā

25.05.2004., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Iekšlietu ministrijas jaunie uzdevumi

Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons piektdien, 21.maijā, visu Iekšlietu ministrijas (IeM) dienestu priekšnieku un reģionālo struktūrvienību vadītāju sanāksmē ieskicēja IeM struktūrvienību jaunos uzdevumus, strādājot paplašinātajā ES.

IEM.PNG (99761 bytes)
Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes Administratīvās pārvaldes Personāla biroja apmācības grupas speciālists Kaspars Druvaskalns saņem no iekšlietu ministra Ērika Jēkabsona apbalvojumu Iekšlietu ministrijas dienestu priekšnieku un reģionālo struktūrvienību vadītāju sanāksmē
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Uzrunā klātesošajiem Ē.Jēkabsons uzsvēra, ka IeM ir viena no valsts augstākajām izpildvaras institūcijām, kuras pienākumos ietilpst nodrošināt valsts iekšējo drošību un novērst tās apdraudējumus, un savā darbībā vadās no nosacījuma, ka Latvijas Republikas drošības nodrošinājumam ir prioritārs raksturs, turklāt šajā jēdzienā vienoti ietilpst gan valsts ārējā, gan iekšējā drošība.
“Cīņā ar terorismu, organizētās noziedzības kontrolēto nelegālo narkotisko vielu apriti, ieroču tirdzniecību, cilvēku tirdzniecību un citām nelegālajām darbības sfērām nav lielu vai mazu valstu,” uzsvēra Ē.Jēkabsons, norādot, ka jaunajos apstākļos iekšlietu sistēmas dienestiem “jāstrādā pēc principa – nevis ko mēs varam saņemt no ES valstīm, bet ko mēs varam dot ES valstīm”.

Iekšlietu sistēmas
prioritātes

Kā galvenās IeM darba prioritātes Ē.Jēkabsons uzsvēra cīņu pret nelegālo narkotiku apriti, terorisma apkarošanu un bērnu un jauniešu drošības garantēšanu. Šīs prioritātes ir cieši saistītas un nav nodalāmas viena no otras, taču būtiskākā no visām ir nelegālās narkotiku aprites ierobežošana. “Šīs sērgas izskaušanā jāiesaistās katram policijas un robežsardzes darbiniekam,” uzsvēra ministrs, norādot, ka “ikviens no mums ir līdzatbildīgs par katras lielas narkotiku kravas ienākšanu Latvijā un katra narkotiku dīlera netraucētu darbību.”
Nozīmīgs iekšlietu sistēmas dienestu uzdevums vēl joprojām ir kontrabandas un citu ekonomiskās noziedzības veidu apkarošana.

Aktuālais
finanšu jautājums

Runājot par ministrijas finansiālo un materiāltehnisko nodrošinājumu, Ē.Jēkabsons atzina, ka pirms kļuvis par iekšlietu ministru, protams, viņš tikai dzirdējis, ka Iekšlietu ministrijas materiāltehniskais nodrošinājums ir nepietiekams. “Tomēr man nebija skaidrības, cik tas ir nožēlojams. Apstākļi, kādos jāstrādā mūsu darbiniekiem, ir nenormāli, nomācoši,” sacīja ministrs.
Viņš uzsvēra, ka darīs visu iespējamo, lai palielinātu IeM budžetu, uzlabotu materiāltehnisko stāvokli un palielinātu darbinieku algas, taču atzina, ka “valsts budžeta sadalīšana būs ļoti smaga”. “Vajadzību ir daudz, bet līdzekļu – maz,” sacīja Ē.Jēkabsons, aicinot visus kopīgi strādāt, lai palielinātu valsts budžeta ieņēmumus. Lai veicinātu esošo līdzekļu lietderīgu un maksimāli efektīvu izmantošanu, IeM plānota par finanšu plūsmu atbildīgo struktūrvienību reorganizācija un to darba optimizācija.

Dienestu attīstības
perspektīva

Iezīmējot katra IeM dienesta darba prioritātes, Ē. Jēkabsons norādīja, ka katram no tiem ir doti savi uzdevumi, piešķirtas īpašas tiesības un noteikta atbildība. Par Valsts policijas galveno uzdevumu ministrs uzskata profesionalitātes celšanu, kuras pamats ir mūsdienīgas policijas darbinieku izglītošanas sistēmas izveide. Ministrs arī sagaida priekšlikumus no Valsts policijas vadības par tās struktūras optimizāciju, lai novērstu funkciju dublēšanos un radītu minimālu administratīvo aparātu. Tāpat ministrs pauda bažas par profilakses un prevencijas pasākumu nepietiekamību, norādot, ka tas ir galvenais veids, kā novērst noziedzības cēloņus.
Drošības policijas būtiskākais uzdevums mūsdienu apstākļos ir cīņa pret starptautisko terorismu un valsts drošības sargāšana. Kā nozīmīgu uzdevumu Ē.Jēkabsons atzīmēja vienota pretterorisma koordinācijas centra izveidi.
Runājot par Valsts robežsardzes uzdevumiem, Ē. Jēkabsons uzsvēra, ka pēc ES paplašināšanās uz robežsargiem gulstas īpaša atbildība par ES ārējo robežu. Tāpēc būtiskākie robežsardzes uzdevumi ir profesionālā līmeņa celšana un infrastruktūras attīstība.
Par savu dienestu darbu un attīstības perspektīvām sanāksmē runāja arī IeM dienestu vadītāji.
Sanāksmē iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons 25 Iekšlietu ministrijas iestāžu darbiniekiem par ieguldījumu kārtības un drošības nodrošināšanā pasniedza ministrijas augstāko apbalvojumu – zelta, sudraba un bronzas “Goda zīmes”.

Pēc IeM Preses centra informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!