• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pienākumu izpildītāju, lai izvērtētu KNAB rīcības plānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.05.2004., Nr. 82 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89043

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Valsts kancelejas direktori, lai izvērtētu Valsts kancelejas rīcības plānu

Vēl šajā numurā

25.05.2004., Nr. 82

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka pienākumu izpildītāju, lai izvērtētu KNAB rīcības plānu

Ministru prezidents Indulis Emsis 21.maijā apmeklēja Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un tikās ar biroja priekšnieka pienākumu izpildītāju Jutu Strīķi, lai iepazītos ar biroja rīcības plāna projektu.
J.Strīķe pastāstīja valdības vadītājam par KNAB darbības prioritātēm, kas saskaņotas gan ar valdības deklarāciju, gan korupcijas novēršanas un apkarošanas valsts stratēģiju un programmu.
1. Nodrošināt KNAB efektīvu darbību un politisku neatkarību. J.Strīķe uzsvēra, ka šis jautājums ir svarīgs, lai birojs veiksmīgi turpinātu savu darbu, vienlaikus stiprinot kapacitāti. Tikšanās dalībnieki pārrunāja jautājumus, kas saistīti ar KNAB budžeta veidošanu un struktūras optimizēšanu. I.Emsis norādīja uz nepieciešamību palielināt KNAB operatīvo un izziņas darbinieku īpatsvaru.
Biroja pārstāvji informēja, ka pašlaik aktīvi strādā darba grupa, kuras uzdevums ir pilnveidot personu ienākumu un izdevumu kontroles sistēmu, lai nodrošinātu korupcijas gadījumu efektīvu atklāšanu. J.Strīķe pastāstīja, ka darba grupa izstrādās koncepciju un piedāvās valdībai risinājumus Latvijā joprojām esošajai problēmai – pastāv nepietiekami efektīva fizisko personu ienākumu gūšanas kontroles sistēma.
Valdības vadītājs interesējās par KNAB aktivitātēm reģionos. J.Strīķe informēja, ka biroja speciālisti regulāri apmeklē reģionus, veicot pārbaudes un izglītojot sabiedrību, nākotnē šo darbu plānots aktivizēt.
2. Iesaistīt sabiedrību valsts politikas un pārvaldes īstenošanā, panākot atklātāku un godīgāku politisko un citu lēmumu pieņemšanu. Priekšnieka pienākumu izpildītāja uzsvēra, ka tiks izstrādāts efektīvs sabiedrības informēšanas mehānisms, lai birojs savā darbā varētu pilnīgāk izmantot sabiedrības atbalstu.
I.Emsis interesējās par KNAB Sabiedrisko konsultatīvo padomi. KNAB pārstāvji informēja, ka 20.maijā notikusi padomes pirmā sēde, vērojama liela ekspertu atsaucība un ieinteresētība. J.Strīķe pauda viedokli, ka padome būtiski atbalstīs biroja darbu, no kā ieguvēja būs tieši sabiedrība.
3. Netiks pieņemti politiskie lēmumi, kas atkarīgi no atsevišķām ekonomiskajām interesēm, tādējādi veidojot valstī pilsonisku sabiedrību. J.Strīķe informēja, ka galvenie rīcības virzieni ietver politisko partiju finansēšanas kontroles īstenošanu un pilnveidošanu saskaņā ar Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā noteikto kārtību. Vienlaikus nepieciešams pilnveidot normatīvo bāzi. J.Strīķe uzsvēra, ka KNAB ir vienīgā institūcija, kuras kompetencē ir partiju finansēšanas kontrole un uzraudzība.
Pārrunāts arī jautājums par iespējamo politisko partiju finansēšanu no valsts budžeta, kas, kā norādīja KNAB pārstāvji, būtiski mazinātu korupciju, partiju finansēšanas sistēma būtu caurskatāma un rezultātā ieguvēja būtu visa sabiedrība. J.Strīķe pastāstīja, ka KNAB izveidojusies veiksmīga sadarbība ar nevalstisko sektoru, īpaši ar sabiedrību par atklātību “Delna” un sabiedriskās politikas centru “Providus” dažādos pretkorupcijas politikas jautājumos.
4. Uzlabot tieslietu sistēmu, izstrādājot un pieņemot politikas dokumentus korupcijas novēršanai un apkarošanai. Pamatojoties uz Korupcijas novēršanas un apkarošanas valsts programmu 2004.–2008.gadam, KNAB sadarbībā ar atbildīgajām institūcijām izstrādās rīcības plānus konkrēto korupcijas novēršanas un apkarošanas uzdevumu īstenošanai.
5. Uzlabot iekšlietu sistēmu, novēršot un apkarojot korupciju, iesaistot šajā procesā visas valsts un pašvaldību institūcijas. Kā veicamais pasākums minēts iekšējās kontroles sistēmas izveidošana valsts un pašvaldību institūcijās un to pretkorupcijas darbības aktivizēšana.
6. Nodrošināt pilnvērtīgu dalību Eiropas Savienībā (ES). J.Strīķe uzsvēra, ka šis jautājums ir KNAB galvenā prioritāte. Lai realizētu efektīvu ES finansējuma piešķiršanas un izlietojuma kontroli un uzraudzību, sadarbībā ar Finanšu ministriju KNAB apzinās ES finansējuma piešķiršanā un kontrolē iesaistītās valsts amatpersonas. I.Emsis atzina, ka šis ir būtisks uzdevums.
Sarunas gaitā valdības vadītājs uzsvēra starptautiskās sadarbības nozīmi korupcijas apkarošanā un novēršanā. Biroja pārstāvji sadarbību ar kolēģiem ārvalstīs raksturoja kā regulāru un veiksmīgu.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!