• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija nodod zināšanas irākiešiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.05.2004., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89161

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas vēstures rakstītais vārds

Vēl šajā numurā

27.05.2004., Nr. 84

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija nodod zināšanas irākiešiem

Latvija sākusi savu pirmo tehniskās palīdzības projektu Irākai. Irākiešiem tiks nodota mūsu ekspertu pieredze kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, informē Ārlietu ministrijas (ĀM) preses centra nodaļa. Projekts, kas paredz nodrošināt Irākas speciālistu apmācību un tehnisko palīdzību kultūrvēsturisko pieminekļu digitālajā dokumentēšanā, ir trīspusējs, un to īsteno ĀM sadarbībā ar ANO Attīstības programmu un ANO Izglītības, kultūras un zinātnes organizāciju (UNESCO).
Tehniskās palīdzības projekts tiek finansēts no līdzekļiem, kurus Latvijas valdība pērn piešķīra Irākas rekonstrukcijai. Irākas ekspertu mācību programma Latvijā noritēs līdz 2.jūnijam. Proti, šajā projekta pirmajā fāzē divi Irākas Kultūras ministrijas Kultūras pieminekļu inventarizācijas biroja speciālisti apgūs pieredzi, kā veikt arheoloģijas un vēstures pieminekļu saglabāšanu, izmantojot digitālās fotogrammetrijas metodes. Fotogrammetrija ir grafiska attēla, piemēram, fotogrāfijas vai skanēta attēla, piesaistīšana stāvoklim telpā, nodrošinot precīzu objekta attēla atbilstību dabā esošajam. Tas ir pamatmateriāls vēstures pieminekļu saglabāšanas un restaurācijas projektēšanas un modelēšanas darbiem.
Mūsu speciālisti ir ieguvuši pieredzi šādu darbu veikšanā, strādājot ne tikai Latvijā, bet arī veicot izpētes darbus Ēģiptē Karnakas templī. Par savu veikumu Ēģiptē speciālisti guvuši augstu UNESCO atzinību, atgādina ĀM, norādot, ka Latvijas unikālā un starptautiski atzītā pieredze šajā jomā ir īpaši nozīmīga Irākas situācijai. Minētā metode ir iespēja ātri un precīzi reaģēt, lai saglabātu apdraudēto kultūras mantojumu.
Šonedēļ Latvijas eksperti arheologa Bruno Deslandes vadībā dalās savā vēsturisko pieminekļu dokumentēšanas pieredzē ar Irākas speciālistiem Latvijā un, piemēram, vakar irākiešu praktiskā apmācību daļa notika Cēsu pilsdrupās, kur tiem demonstrētas tehnoloģiskās iespējas. Savukārt projekta otrajā fāzē paredzēta tālāka apmācība Irākā vai Jordānijā un Ēģiptē atkarībā no drošības Irākā, skaidro ĀM.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!