Valsts sekretāru 2004.gada 27.maija sanāksmē
Zemkopības ministrija
– pieteica izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu
projektu “Dzīvnieku labturības prasības dzīvnieku patversmēs un
dzīvnieku viesnīcās”.
Noteikumu projekts nosaka
dzīvnieku labturības prasības dzīvnieku patversmēs un dzīvnieku
viesnīcās. Pārtikas un veterinārais dienests patversmēs un
viesnīcās veic valsts uzraudzību un kontroli saskaņā ar šiem
noteikumiem un citiem normatīvajiem aktiem. Par šo noteikumu
ievērošanu ir atbildīgs patversmes un viesnīcas īpašnieks vai tā
pilnvarota persona.
Patversmes vai viesnīcas īpašnieks var būt jebkura fiziska vai
juridiska persona, kura ir saņēmusi dienesta izsniegtu atļauju
dzīvnieku patversmes vai viesnīcas izveidošanai un uzturēšanai.
Atļaujas saņemšanai patversmes vai viesnīcas īpašnieks iesniedz
iesniegumu dienesta teritoriālajā struktūrvienībā, kurā norāda:
fiziskai personai – patversmes vai viesnīcas īpašnieka vārdu,
uzvārdu, deklarēto
dzīvesvietas adresi un tālruņa
numuru, bet juridiskai personai – nosaukumu, reģistrācijas
numuru, juridisko adresi un tālruņa numuru; maksimālo dzīvnieku
skaitu un sugas, kuras ir iespējams izmitināt patversmē vai
viesnīcā; nosaukumu, kadastra numuru un nekustamā īpašuma adresi
nekustamajam īpašumam, kurā tiks ierīkota patversme vai
viesnīca.
Noteikumu projekts ir izstrādāts, lai nodrošinātu viesnīcās un
patversmēs ievietoto dzīvnieku aizsardzības un labturības
prasības. Projektā ir paplašinātas vietējo pašvaldību funkcijas
un uzdots nodrošināt klaiņojošo un konfiscēto mājas (istabas)
dzīvnieku aprūpi pašvaldību dzīvnieku patversmēs. Noteikumu
projektā ir iestrādātas tiesību normas, kas paredz klaiņojošiem
un konfiscētiem dzīvniekiem Dzīvnieku aizsardzības likumā
noteikto aprūpi un tiesības atrast bijušos īpašniekus vai nokļūt
pie jauniem īpašniekiem.
Projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Ārlietu,
Ekonomikas, Iekšlietu, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu,
Veselības, Vides ministrijā, Latvijas Pašvaldību savienībā;
– pieteica izskatīšanai Ministru kabinetā noteikumu projektu
“Pārtikas apritē nodarbināto fizisko personu profesionālās
kvalifikācijas prasības”.
Noteikumu projekts paredz
noteikt pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālās
kvalifikācijas prasības.
Noteikumi neattiecas uz: primāro ražošanu, augu valsts izcelsmes
produktu pirmapstrādi, ieguvi, transportēšanu, pārvietošanu pāri
valsts robežai; pārtikas ražošanu mājas apstākļos,
vairumtirdzniecību un mazumtirdzniecību (izņemot šo noteikumu 8.
un 10.punktu).
Darbinieka profesionālo kvalifikāciju apliecina normatīvajos
aktos paredzētā kārtībā izsniegts profesionālo kvalifikāciju
apliecinošs dokuments. Atbilstoši Profesionālās izglītības
likumam darbiniekam piešķir šādu profesionālās kvalifikācijas
līmeni: pirmais kvalifikācijas līmenis (darbinieks, kurš veic
vienkāršas darbības kādā no pārtikas aprites posmiem); otrais
kvalifikācijas līmenis (darbinieks, kurš veic patstāvīgu
kvalificēta izpildītāja darbu kādā no pārtikas aprites posmiem);
trešais kvalifikācijas līmenis (darbinieks, kurš veic patstāvīgu
kvalificēta izpildītāja darbu, spēj kontrolēt un vadīt kādu no
pārtikas aprites posmiem); ceturtais kvalifikācijas līmenis
(darbinieks, kurš savas kompetences ietvaros veic sarežģītu
izpildītāja darbu kādā no pārtikas aprites posmiem, organizē un
vada citu speciālistu darbu, strādā ar konkrētām ražošanas
tehnoloģijām, veic kvalitātes vadību un kontroli); piektais
kvalifikācijas līmenis (darbinieks ar teorētiskām zināšanām
pārtikas produktu un dzērienu ražošanā, kurš savas kompetences
ietvaros vada pārtikas produktu un dzērienu ražošanas
tehnoloģiskos procesus, tehnoloģiskās iekārtas, kvalitātes
vadības sistēmas pamatprincipus un to ieviešanu uzņēmumos,
nodrošina nekaitīgas pārtikas ražošanu, vada, plāno, organizē
pārtikas produktu un dzērienu ražošanu, to kvalitātes kontroli
visos ražošanas procesa posmos, nodrošina nodarbinātā personāla
saskaņotu darbību, organizē un veicina jaunu produktu izstrādi un
ieviešanu ražošanā).
Ja darbinieks ieņem amatu atbilstoši pirmajam un otrajam
profesionālās kvalifikācijas līmenim, tam profesionālā
kvalifikācija pārtikas nozarē nav obligāta (izņemot sabiedriskajā
ēdināšanā nodarbinātos, kuri ieņem amatu atbilstoši otrajam
profesionālās kvalifikācijas līmenim). Ja darbinieks ieņem amatu
atbilstoši trešajam profesionālās kvalifikācijas līmenim, tam ir
nepieciešama profesionālā kvalifikācija pārtikas nozarē. Ja
darbinieks ieņem amatu atbilstoši ceturtajam un piektajam
profesionālās kvalifikācijas līmenim, tam ir nepieciešama
profesionālā izglītība pārtikas nozarē. Minētie nosacījumi stājas
spēkā ar 2007.gada 1.janvāri.
Darbinieks (izņemot ja tā amats atbilst ceturtajam un piektajam
profesionālās kvalifikācijas līmenim), uzsākot darbu pārtikas
uzņēmumā, noklausās 6 stundu mācību programmu “Minimālās higiēnas
prasības pārtikas uzņēmumā” (turpmāk – mācību programma), kuru
apstiprinājis zemkopības ministrs. Zemkopības ministrija
aktualizē mācību programmu ne retāk kā vienu reizi divos
gados.
Darbinieks (izņemot ja tā amats atbilst ceturtajam un piektajam
profesionālās kvalifikācijas līmenim), atkārtoti noklausās mācību
programmu reizi 2 gados.
Darbiniekam pēc mācību programmas noklausīšanās Pārtikas un
veterinārais dienests izsniedz apstiprinātu stingrās uzskaites
apliecību par mācību programmas noklausīšanos.
Mācību programmu vada Valsts galvenā pārtikas un veterinārā
inspektora pilnvarota persona: kurai ir augstākā izglītība
pārtikas nozarē, veterinārijā, medicīnā vai ķīmijā; kura ir
papildinājusi izglītību pārtikas higiēnas jomā un HACCP (pārtikas
uzņēmuma paškontroles sistēma, drošas un nekaitīgas pārtikas
apritei, kura iekļauj sevī katra pārtikas aprites posma
uzraudzību un analīzi, nosaka posmus pārtikas apritē, kuri ir
kritiski (bīstami) pārtikas drošībai un nekaitīgumam un ievieš
efektīvas kontroles un uzraudzības procedūras šajos posmos) vai
paškontroles sistēmas pamatprincipu apgūšanā; kura mācību procesā
izmanto ar Pārtikas un veterināro dienestu saskaņotus mācību
metodiskos materiālus.
Pārtikas un veterinārais dienests izveido un uztur to personu
reģistru, kuras ir saņēmušas pilnvarojumu vadīt mācību
programmu.
Darbiniekam, kas kādā no pārtikas aprites posmiem izstrādā vai
vada uzņēmuma pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmu, ir
dokuments, kas apliecina zināšanas par pārtikas nekaitīguma
nodrošināšanu.
Noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.janvāri.
Projekts nodots saskaņošanai Finanšu, Tieslietu, Ekonomikas,
Veselības ministrijā, Nacionālajā trīspusējās sadarbības
padomē.
Valsts kancelejas Komunikācijas departaments