• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Akceptē speciālās aizsardzības likumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.06.2004., Nr. 88 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89397

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar atbildību par zinātni

Vēl šajā numurā

02.06.2004., Nr. 88

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Akceptē speciālās aizsardzības likumu

Līdz ar jauno Kriminālprocesa likumu, paredzams, spēkā stāsies arī Personu speciālās aizsardzības likums, kuru vakar akceptējis Ministru kabinets.

Personu speciālās aizsardzības likums nodrošinās kriminālprocesā iesaistīto personu – cietušo, liecinieku, nepilngadīgu personu, kas sniegs liecības sai-stībā ar dzimumnoziegumiem, – aizsardzību. Aizsardzība paredzēta arī personām, kas neliecina krimināllietā, bet piedalās smaga vai sevišķi smaga nozieguma atklāšanā, un personām, kuru apdraudējums var ietekmēt kriminālprocesā liecinošo personu.

Speciālās aizsardzības pasākumi – personas apsardze, nodrošināšana pret nesankcionētu noklausīšanos, korespondences kontrole, pārvietošana uz konfidenciālu dzīvojamo platību, personas dokumentu izsniegšana ar citiem personas identitātes datiem, dzīvesvietas un darbavietas maiņa, personas datu aizsardzība, pārvietošana uz citu valsti un īpašuma apdrošināšana – tiks piemērots, ja būs pamats uzskatīt, ka saistība ar kriminālprocesu var apdraudēt personas dzīvību, veselību vai tikumiskās intereses. Aizsargājamajām personām, kuras atradīsies ieslodzījuma vietās, paredzēta pārvietošana uz citu vai atsevišķu kameru vai citu ieslodzījuma vietu, ieslodzījuma vietas darbinieku kontrolēti aizsargājamās personas kontakti ar citiem ieslodzītajiem, kā arī atsevišķa konvojēšana. Šie speciālie kriminālprocesuālie, operatīvie un citi aizsardzības pasākumi tiks īstenoti, pamatojoties uz kriminālprocesā liecinošās personas vai viņa aizstāvja rakstveida iesniegumu, procesa virzītāja ierosinājumu, kā arī tiesas iniciatīvu.
Likumā paredzētas gan aizsargājamo personu, gan iestāžu, kuras pieņem lēmumu par speciālās aizsardzības piemērošanu personai, gan aizsardzības veicēju tiesības un pienākumi. Aizsardzība var tikt pārtraukta, ja būs zudis tās iemesls, ja aizsargājamais ar savu rīcību būs padarījis to neiespējamu vai rakstveidā atteicies no speciālās aizsardzības. Likums vēl jāapstiprina Saeimā.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!