• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārtikas produkti līderos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2004., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89455

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pozitīvi vērtē Latvijas izredzes tūrismā

Vēl šajā numurā

03.06.2004., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārtikas produkti līderos

Uzziņai

Vairums kvotu ir noteiktas pārtikas produktiem, piemēram, gaļai un zivīm (liels tarifu kvotu skaits atvēlēts zivīm no Norvēģijas), to produktiem, dārzeņiem un augļiem, kā arī dārzeņu, augļu un dažādu augu izstrādājumiem no Turcijas, Ēģiptes, Izraēlas, Marokas, Šveices u.c. valstīm. Daudz tarifu kvotu ir noteikts vīniem no Bulgārijas, Rumānijas, Maķedonijas, Alžīrijas un citām valstīm, kafijai un kakao izstrādājumiem. Tarifu kvotas noteiktas arī trikotāžas un tekstila apģērbiem (no Laosas, Kambodžas, Nepālas, Fidži u.c.).

Pašlaik ir spēkā vairāk nekā 700 tarifu kvotas, kas noteiktas dažādiem preču kodiem un preču grupām importēšanai no trešajām valstīm. Uzņēmējus aicina izmantot piedāvātās iespējas – tas neprasa nekādu papildu formalitāšu kārtošanu vai papildu izmaksas.
Jau mēnesi Latvijas uzņēmējiem ir iespēja importēt noteiktas preces no trešajām valstīm ar samazinātu vai nulles muitas tarifa likmi, izmantojot ES tarifu kvotas. Tās Eiropas Komisija piešķir pēc principa “first-come, first-served” (“pirmais nāk, pirmais saņem”). Kā informē Galvenās muitas pārvaldes (GMP) sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Līdaka, daudzām precēm ir iespējams piemērot

samazināto vai nulles procentu likmi tarifu kvotas ietvaros. Liela uzņēmēju interese pagaidām gan nav vērojama.
Viena no spēkā esošajām 700 kvotām ar vienu kārtas numuru var būt noteikta vairākiem preču kodiem, skaidro GMP pārstāve. Jāņem vērā tas, ka vairums tarifu kvotu ir paredzētas tikai noteiktas izcelsmes precēm. Tas nozīmē, ka, piesakot šīs kvotas, muitas iestādē jāiesniedz arī izcelsmi apliecinošs dokuments. Tomēr ir arī daudz kvotu, kas ir paredzētas noteiktajām precēm neatkarīgi no to izcelsmes. Tātad, importējot šīs preces, var pieteikties uz tarifu kvotām, pat ja nav preču izcelsmi apliecinoša dokumenta.
Vairums tarifu kvotu noteiktas pārtikas produktiem. Taču tās paredzētas arī ķīmiskajiem produktiem un vielām – aptuveni 50. Salīdzinoši neliels tarifu kvotu skaits paredzēts arī metāliem, stikla izstrādājumiem, elektrisko mašīnu un iekārtu detaļām. Kopumā iespējas izmantot šīs priekšrocības ir plašas.
GMP atgādina, ka pieteikties uz “first-come, first-served” tarifu kvotām ir ļoti vienkārši – tas neprasa no uzņēmējiem nekādu papildu formalitāšu kārtošanu vai papildu izmaksas. Šo tarifu kvotu pieteikšana ir muitas procedūras “preču izlaišana brīvam apgrozījumam” sastāvdaļa. Vienīgais, kas jāizdara uzņēmējam, – jāiesniedz muitas iestādē pareizi aizpildīta muitas deklarācija un nepieciešamie pavaddokumenti, skaidro M.Līdaka. Pārējo kārto pati muita.
Šobrīd GMP tiek apkopota informācija par precēm, kurām noteiktas ES tarifu kvotas. Informatīvo materiālu plānots ievietot VID mājaslapā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!