• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Bez pases visi ceļi nav vaļā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.2004., Nr. 89 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89462

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai normas lauksaimniecībā būtu ne par stingru, ne par vāju

Vēl šajā numurā

03.06.2004., Nr. 89

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Bez pases visi ceļi nav vaļā

PASES.PNG (115237 bytes)
Izrādās, gana daudz iedzīvotāju nezina, ka arī pēc 1.maija ceļošanai joprojām ir nepieciešama pase. Aizvadītajā mēnesī sešas reizes vairāk cilvēku nekā aprīlī robežpunktos ieradušies bez pases un šādi izbojājuši savu nodomu doties uz citām zemēm
Foto:Gatis Dieziņš, A.F.I.

Pēc Latvijas pievienošanās ES, ir vairāk to personu, kuras mēģinājušas ieceļot mūsu valstī, izmantojot viltotas pases, informē Valsts robežsardze (VRS). Izvērtējot
kopainu, jāteic, ka vispār būtiski mainījusies robežas šķērsošanas vietās fiksēto pārkāpumu amplitūda. Piemēram, divkārt pieaudzis to autobraucēju skaits, kas mēģinājuši šķērsot robežu bez pilnvaras transportlīdzekļa vadīšanai. Visticamāk, tas izskaidrojams ar nezināšanu.

Ukraiņi naskākie
viltojumu izmantošanā

Maijā aizturētas septiņas personas, kuras robežkontrolē uzrādīja viltotus dokumentus – piecas viltotas pases, vienu pilnvaru automašīnas vadīšanai un vienu neīstu autovadītāja apliecību. Uz valsts robežas ar viltojuma pazīmēm tika atklātas četras Lietuvas un viena Latvijas pilsoņa pase, kuras izmantoja trīs Ukrainas un viens Baltkrievijas pilsonis, kā arī viens Latvijas nepilsonis. Kopš gada sākuma Latvijā ar viltotām pasēm visbiežāk mēģinājuši ieceļot Ukrainas pilsoņi – septiņpadsmit personas.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu ārpus robežšķērsošanas vietām maijā aizturēti 19 Latvijas pilsoņi, četri Lietuvas pilsoņi, divi Krievijas pilsoņi un viens Igaunijas pilsonis. Pēc VRS sniegtajām ziņām, joprojām vislielākais nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas risks pastāv uz ES pagaidu ārējām robežām.

Ar autovadītāja
apliecību nepietiek

Kā jau minēts, VRS secinājusi, ka pēc iestājas ES būtiski mai-nījusies robežas šķērsošanas vietās fiksēto pārkāpumu amplitūda. Maijā robežsardzes darbinieki uz robežas un pierobežā kopumā fiksēja 1050 pārkāpumus.

Aizvadītajā mēnesī valsts robežas šķērsošanas vietās bez derīgiem ceļošanas dokumentiem bija ieradusies 331 persona. Salīdzinājumam – aprīlī 423. Lielo pārkāpumu skaita starpību VRS skaidro ar to, ka kopš 1.maija valsts robežu ārzemnieki var šķērsot ar personas identifikācijas kartēm, kā arī uz robežas tiek pārbaudīts vienīgi, vai pase ir derīga. Iepriekš, ieceļojot Latvijā, pasei bija jābūt derīgai vēl vismaz trīs mēnešus līdz izceļošanas brīdim.
Pavasarī VRS aktīvi iesaistījās Iekšlietu ministrijas rīkotajā informatīvajā kampaņā, kurā skaidroja, ka pēc 1.maija ceļošanas dokuments vēl joprojām ir pase, diemžēl ne visi to zina. Joprojām daļa iedzīvotāju uzskata, ka pēc 1.maija visi ceļi vaļā bez pases. Par to liecina fakts, ka palielinājies šādu pārkāpumu skaits. Proti, maijā 119 cilvēki robežpunktos ieradušies bez pases. Ne viens vien bijis pārliecināts, ka robežu varēs šķērsot, tikai uzrādot autovadītāja apliecību. Salīdzinājumam – aprīlī bez pases robežpunktos ieradās aptuveni sešas reizes mazāk iedzīvotāju.

Nebojāsim bērniem
ceļotprieku

Vecāku neuzmanības dēļ vai-rāk nekā iepriekš pārpratumu uz robežas maijā nācies piedzīvot nepilngadīgajiem. Tāpēc VRS vēlreiz atgādina, ka bērnu ceļošanas kārtība nav mainījusies. Maijā liegta robežas šķērsošana 33 nepilngadīgajiem. Bērni uz robežas nav varējuši uzrādīt ne vecāku pilnvarojumu robežas šķērsošanai, ne dzimšanas apliecības vai to notariāli apstiprinātas kopijas.

Pieaudzis to gadījumu skaits, kad ārzemnieki mēģina ieceļot bez vīzas. Maijā konstatēti 84 šādi gadījumi. Atsevišķos gadījumos trešo valstu pilsoņi jauc Šengenas vīzu ar Latvijas ieceļošanas vīzu vai kaimiņvalstīs dzīvojošie Krievijas pilsoņi mēģina ieceļot Latvijā bez vīzas, uzskatīdami, ka pastāvīgā uzturēšanās atļauja šajā valstī ļauj šķērsot valsts robežu, skaidro VRS.
Kopš 1.maija ārzemnieki ārkārtas gadījumos humānu apsvērumu un valsts interesēs pēc saskaņošanas ar Ārlietu ministrijas Konsulāro departamentu vīzas var saņemt vairākās robežšķērsošanas vietās. Tās var saņemt arī ārzemju jūrnieki, kas ceļo tranzītā, un ES pilsoņu laulātie, augšupējie un lejupējie radinieki, kuri nav ES valstu vai bezvīzu valstu pilsoņi, uzrādot šo faktu apliecinošu dokumentu.
Kopumā Valsts robežsardzes amatpersonas robežpunktos maijā izsniegušas 319 vīzas.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!