• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar miera un stabilitātes sūtību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.06.2004., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89631

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Inspekcija nesaskaņo plānojumu

Vēl šajā numurā

08.06.2004., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar miera un stabilitātes sūtību

Viesi no NATO Latvijas Zinātņu akadēmijā

NATO-1.PNG (92049 bytes)
Andrejs Siliņš un Žans Furnē
Foto: Alma Edžiņa

NATO ģenerālsekretāra viet-nieka, Publiskās diplomātijas daļas vadītāja un tajā ietilpstošās Zinātnes komitejas priekšsēdētāja Žana Furnē tikšanās ar Latvijas zinātniekiem Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) 2. jūnijā pulcēja interesentus un jau realizējamo sadarbības projektu dalībniekus.
Ž.Furnē kungu pavadīja Žoakins Molina, Publiskās diplomātijas daļas programmu koordinators. Tikšanos vadīja Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents Andrejs Siliņš, Latvijas pārstāvis NATO Zinātnes komitejā. Piedalījās LZA prezidents Juris Ekmanis, ģenerālsekretārs Raimonds Valters, Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētāja vietnieks, LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas priekšsēdētājs Juris Jansons, akadēmiķi Gunārs Duburs, Pēteris Zvidriņš, Latvijas Aizsardzības ministrijas, Nacionālās aizsardzības akadēmijas pārstāvji.
Ž.Furnē informēja par NATO Zinātnes programmu, kura darbojas kopš 1958. gada. Kopš 1968. gada darbu sākusi arī Mūsdienu sabiedrības problēmu komiteja. Abi darbības virzieni kopā veido NATO “trešo dimensiju”. Pirmā dimensija – militārā, otrā – politiskā. Zinātnes un sabiedrības sadarbības elements NATO trešajā dimensijā tiek īstenots divos darbības virzienos: drošība – ar Zinātnes programmu, bet mūsdienu sabiedrības problēmas tiek skatītas Apkārtējās vides un sabiedrības programmas kontekstā. Tādējādi miers un stabilitāte tiek panākti arī ar zinātnieku un ekspertu pūlēm. Pašlaik NATO ir 26 dalībvalstis, bet, skaitot arī sadarbības un dialoga partnerus, kopējās interesēs iesaistīti 53 nāciju pārstāvji.
Latvijai NATO Zinātnes programmā atvēlēts vairāk nekā 40 grantu un 20 stipendiju. Apakšprogrammas “Zinātnes mieram” sadaļā plānots attīstīt jaunas pusvadītāju tehnoloģijas – sadarbojoties Latvijas Universitātei ar kolēģiem ASV un Krievijā. Latvijai kā NATO dalībvalstij šogad paredzēts sadarbību turpināt un izvērst. Ir jaunumi – t.s. reintegrācijas granti un stipendijas pētniekiem programmā “Zinātne mieram” un datoru tīklu ekspertiem, kā arī jaunas ierosmes sociālajām zinātnēm. Interesentiem būtu ieteicams aplūkot informāciju par pieteikumiem un pieteikumu formām internetā http://www.nato.int/science, ziņas par mūsdienu sabiedrības problēmu pētniecību iegūstamas – http://www.nato.int/ccms.
LZA korespondētājloceklis profesors Ruvins Ferbers informēja par NATO projekta “Zinātne mieram” izpildi Latvijas Universitātes Atomfizikas un spektroskopijas institūtā. Pēc diskusijas visi apspriedes dalībnieki devās uz institūtu, lai iepazītos ar institūta laboratorijās paveikto.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!