• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzņēmumu reģistra 2004. gada 7. jūnija instrukcija Nr. 2 "Instrukcija par kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības valdes locekŗu pārstāvības tiesību reģistrāciju un valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrības kapitāla daŗu turētāja pārstāvja parakstu apliecināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2004., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89676

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora rīkojums Nr.110

Par veterināro sertifikātu zvejas un akvakultūras produktu izvešanai uz Kazahstānas Republiku

Vēl šajā numurā

09.06.2004., Nr. 92

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Uzņēmumu reģistrs

Veids: instrukcija

Numurs: 2

Pieņemts: 07.06.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Uzņēmumu reģistra instrukcija Nr.2

2004.gada 7.jūnijā

Instrukcija par kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības valdes locekŗu pārstāvības tiesību reģistrāciju un valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrības kapitāla daŗu turētāja pārstāvja parakstu apliecināšanu

Izdota saskaņā ar Valsts pārvaldes iekārtas likuma 73.panta pirmās daŗas 3.punktu

1. Šī instrukcija nosaka Uzņēmumu reģistra valsts notāru rīcību jautājumos par statūtu reģistrāciju saistībā ar kapitālsabiedrību vai kooperatīvo sabiedrību (turpmāk — sabiedrību) valdes locekŗu pārstāvības tiesībām un valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību reģistrāciju, lai nodrošinātu likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru”, Komerclikuma, Kooperatīvo sabiedrību likuma un likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daŗām un kapitālsabiedrībām” normu vienveidīgu piemērošanu.

2. Lai saskaņā ar Komerclikuma 223.panta pirmo daŗu un 303.panta pirmo daŗu un Kooperatīvo sabiedrību likuma 48.panta pirmo daŗu nodrošinātu pārstāvības tiesības visiem sabiedrības valdes locekŗiem, valsts notārs nedrīkst reģistrēt statūtus, kuros ir norādīts pārstāvības modelis, kurā kāda valdes locekŗa rīcība nevienā variantā nevar ietekmēt sabiedrības tiesiskās attiecības ar trešajām personām. Ja statūtos ir paredzēts, ka kāds no valdes locekŗiem ir tiesīgs pārstāvēt sabiedrību kopīgi ar vēl vismaz vienu vai vairākiem valdes locekŗiem, kuru rīcība ir pietiekama, lai nodibinātu, grozītu vai izbeigtu kādas tiesiskās attiecības sabiedrības vārdā, valsts notāram ir jāpieņem lēmums:

2.1. attiecībā uz kapitālsabiedrību par ieraksta izdarīšanas atlikšanu saskaņā ar Komerclikuma 223.panta pirmo daŗu vai 303.panta pirmo daŗu un likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 14.panta ceturto daŗu vai;

2.2. attiecībā uz kooperatīvo sabiedrību lēmums par atteikumu reģistrēt dokumentus saskaņā ar Kooperatīvo sabiedrību likuma 48.panta pirmo daŗu un likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 4.panta 8.punktu.

3. Ja attiecīgās sabiedrības lietā ir reģistrēts sabiedrības valdes locekŗu pārstāvības modelis, kas saskaņā ar šīs instrukcijas 2.punktā minēto interpretāciju neatbilst Komerclikuma 223.panta pirmajai daŗai vai 303.panta pirmajai daŗai vai Kooperatīvo sabiedrību likuma 48.panta pirmajai daŗai un:

3.1. ja sabiedrība piesaka statūtu grozījumus, izmainot valdes pārstāvības modeli, kas saskaņā ar šīs instrukcijas 2.punktā minēto interpretāciju neatbilst normatīvajiem aktiem, valsts notārs pieņem lēmumu par ieraksta izdarīšanas atlikšanu vai atteikumu saskaņā ar instrukcijas 2.punktu un atsaucoties uz Administratīvā procesa likuma 7.pantā noteikto tiesiskuma principu;

3.2. ja sabiedrība piesaka izmaiņas valdes locekŗu sastāvā, informācijā par valdes locekli vai valdes locekŗa amata atstāšanu, valsts notārs, ievērojot Administratīvā procesa likuma 10.pantā noteikto tiesiskās paŗāvības principu, izdara attiecīgu ierakstu.

4. Parakstu apliecināšanas mērķis ir pārliecināties, ka dokumentus paraksta attiecīgā persona, un apliecināt tās rīcībspēju. Ievērojot to, ka likumdevējs saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību kapitāla daŗām un kapitālsabiedrībām” 28.panta septīto daŗu ir paredzējis, ka uz valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrības statūtiem paraksts nav publiski jāapliecina, un to, ka tiešās valsts pārvaldes vai pašvaldību iestāžu amatpersonas ir publiskas personas, kurām ir uzticēta valsts vai pašvaldību funkciju veikšana, arī uz pieteikuma par valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrības ierakstīšanu komercreģistrā nav nepieciešams publiski apliecināt kapitāla daŗu turētāja pārstāvja kā tiešās valsts pārvaldes vai pašvaldības iestādes amatpersonas parakstu. Valsts notārs nevar minēto apstākli uzskatīt par iemeslu lēmuma pieņemšanai par ieraksta izdarīšanas atlikšanu par valsts vai pašvaldības kapitālsabiedrības ierakstīšanu komercreģistrā saskaņā ar Komerclikuma 10.panta otrās daŗas pirmo un otro teikumu un likuma “Par Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistru” 14.panta ceturto daŗu.

Galvenais valsts notārs J.Endziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!