• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar domām un darbiem Eiropā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2004., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sākam vēlēt Eiropas Parlamentu

Vēl šajā numurā

09.06.2004., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar domām un darbiem Eiropā

Turpinām 8. jūnija “Latvijas Vēstneša” laidienā aizsākto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu kandidātu izjautāšanu.

Jautājumi deputātu kandidātiem

1. Pirmais darbs, kuru veiksit, ja ievēlēs EP?
2. Svarīgākais, ko gribētu panākt, strādājot par deputātu EP?
3. Ar ko jūsu partija izceļas uz citu partiju fona, kas balotējas EP vēlēšanās?
4. Kādām īpašībām, jūsuprāt, jāpiemīt EP deputātam?

 

Tautas partija

Rihards Pīks

1. Svarīgākais uzdevums būs nākamā Eiropas Savienības ilgtermiņa budžeta apspriešana un pieņemšana. Mums būs jāaizstāv reģiona attīstības politika ar mērķi izlīdzināt ekonomiskās atšķirības gan Latvijā, gan arī ES dalībvalstu vidū. Trūcīgākajām valstīm, tai skaitā arī Latvijai, jāsaņem vairāk naudas, lai panāktu vidējo Eiropas labklājības līmeni. Latvijai Eiropas valstu dzīves līmenis jāsasniedz 15 gados.
2. Jāatceras, ka mēs esam iestājušies Eiropas Savienībā ar vienu mērķi – panākt Latvijas iedzīvotāju labklājību. Mana un Tautas partijas apņēmība ir izmantot visus savus spēkus Eiropas Savienības lēmumu pieņemšanas institūcijās, lai aizstāvētu Latvijas intereses. ES budžeta apspriešana un apstiprināšana dod mums iespējas aizstāvēt savas politiskās prioritātes. Mums ir jāsakārto arī attiecības ar Krieviju – gan parakstot robežlīgumu, gan arī panākot komunistiskā totalitārisma un Baltijas valstu okupācijas seku oficiālu izvērtējumu.
3. Tautas partijai ir profesionālu politiķu pieredze un kompetence. Mēs piedalījāmies Savienības konstitūcijas projekta izstrādāšanas darba grupā, kā arī esam bijuši novērotāji Eiropas Parlamentā. Tautas partijas deputātu virzība uz Eiropas Parlamentu ir bijusi mērķtiecīga. Tautas partija ir arī lielākās Eiroparlamenta politiskās grupas – Eiropas Tautas partijas un Eiropas Demokrātu grupas – locekle. Prognozes liecina, ka arī nākamajā sasaukumā šī būs lielākā politiskā grupa.
4. Eiropas Parlamenta deputātam jābūt erudītam, ar stratēģisku domāšanu apveltītam cilvēkam, kas spēj pārredzēt plašo Eiroparlamenta ietvaros risināmo jautājumu loku. Viņam jābūt komunikablam, ar spēju uzklausīt viedokļus un formulēt tos precīzi un lietišķi, pārstāvot valsts intereses. Jāapzinās, ka liels darbs jāveic tieši personisko kontaktu līmenī, darba grupās, tādēļ vairāku valodu pārzināšana ir priekšrocība.

Apvienotā sociāldemokrātiskā labklājības partija

Viktors Kalnbērzs

1. Jāņem vērā, ka EP struktūra Latvijai ir jauna. Tāpēc primārais uzdevums, ja mani ievēlēs Eiroparlamentā, būs apgūt šo struktūru un pretoties jebkādiem mēģinājumiem apspiest mazās valstis un to intereses.
Ikviens Latvijas iedzīvotājs ir jutis, kā pēc 1. maija pieaugušas cenas gan degvielai, gan pārtikas produktiem. Tāpēc viens no pirmajiem un svarīgākajiem uzdevumiem būtu mazināt ekonomiskos zaudējumus. Jādomā, kā palīdzēt lauksaimniekiem ar dotāciju piešķiršanu. Tāpēc šeit būtu jāvienojas ar citām valstīm par līdzīgām problēmām un jādomā par to risināšanu. Domāju, ka vajadzētu strādāt arī pie sociālās jomas attīstīšanas.

2. Tā kā pats esmu mediķis, man tuvas ir sociāla rakstura problēmas. Svarīgākās no tām ir katastrofālā demogrāfiskā situācija un lielais pašnāvību skaits. Ik gadu Latvijā izmirst neliela pilsēta, un ik dienas pašnāvību izdara divi cilvēki. Tik mazai valstij kā Latvijai tie ir katastrofāli rādītāji. Manā skatījumā, situāciju var mainīt tikai ekonomiskais uzplaukums. Tāpēc EP vajadzētu strādāt tā, lai palīdzētu mūsu mazajiem un vidējiem ražotājiem. Viens no konkrētiem soļiem būtu izveidot maziem un vidējiem uzņēmējiem labvēlīgu nodokļu politiku, piemēram, panākt, lai nodoklis būtu jāmaksā tikai tad, kad prece jau pārdota.

Tāpat svarīgi būtu strādāt pie vīzu režīma atvieglojumu ieviešanas ceļošanai uz Krieviju un citām austrumu valstīm. Vēl ar EP starpniecību censtos mazināt spriedzi sabiedrībā. Lai gan šis ir jautājums, ko iespējams risināt arī ar nacionālā parlamenta starpniecību, kā EP deputāts es ar savu darbību varētu stimulēt šā jautājuma risināšanu, piemēram, panākot mazākumtautību konvencijas ratifikāciju.

3. No citām partijām atšķiramies ar to, ka esam stabilākie eiroskeptiķi. Lai arī citas partijas runā par eiroskeptiskām idejām, tomēr to nostājā jaušams arī eirooptimisms.

Tāpat mēs esam vienīgā partija, kas pretosies jebkādiem iespējamiem jaunu karu draudiem, tajā skaitā iestāsimies arī par karastāvokļa pārtraukšanu Irākā un Afganistānā.

4. Galvenais Eiroparlamenta deputātam ir domāt par valsts interesēm un būt godīgam attiecībā pret savu tautu. Šeit gan būtu jāatzīmē, ka Latvijā sabiedrība ir sašķelta – Latvijā ir divas kopienas. Eiroparlamentārietis, kas domātu par tautas interesēm, nedrīkstētu nostāties nedz pret latviski, nedz krieviski runājošo Latvijas sabiedrības daļu.

Uzskatu, ka EP var darboties tikai cilvēki, kuriem ir viena – Latvijas Republikas – pilsonība, lai nebūtu pārpratumu, kuras valsts intereses viņš vai viņa aizstāv.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!