• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tautsaimniecībai nozīmīgs seminārs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2004., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89698

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar latviešiem Toronto

Vēl šajā numurā

09.06.2004., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tautsaimniecībai nozīmīgs seminārs

“Latvijas Vēstnesis” jau ne reizi vien ziņojis par Latvijas valdības noteiktajām valsts ekonomikas attīstības vadlīnijām, kuru vidū būtisku vietu ieņem inovāciju ieviešana tautsaimniecībā. Taču, lai šādi paaugstinātu valsts ekonomikas konkurētspēju, jānodrošina zinātnes saikne ar ražošanu. Vakar Rīgā, Reiterna namā, tika atklāts šiem jautājumiem veltīts starptautisks seminārs.

Semināru “Latvijas konkurētspējas palielināšana ES: inovācijas, tehnoloģiju pārnese un komercializācija” rīko Pasaules banka un Latvijas Ekonomikas ministrija. Jāatgādina Pasaules bankas būtiskais ieguldījums Latvijas uzņēmējdarbības vides izpētē: šķiet, tieši šīs ietekmīgās institūcijas veiktā pētījuma neiepriecinošie rezultāti lielā mērā kalpojuši par atskaites punktu Nacionālās inovāciju programmas izstrādei. Semināru atklājot, Pasaules bankas vadošais speciālists un pētījuma “21. gadsimta Nacionālā inovāciju sistēma Latvijas 21. gadsimta konkurētspējīgai tautsaimniecībai” līdzautors Alfrēds Votkinss norādīja, ka Latvijas nesenā pievienošanās Eiropas Savienībai vienlaikus nozīmē gan Pasaules bankas veiktā Latvijas ekonomikas diagnostikas darba noslēgumu, gan jaunu attiecību un sadarbības sākumu starp Latviju, Pasaules banku un ES.
A.Votkinss savā uzrunā arī uzsvēra divas galvenās semināra tēmas: rūpniecības tehnoloģiskā līmeņa paaugstināšanu un zinātnes potenciāla izmantošanu uzņēmējdarbībā. Turklāt, kā atzīmēja Pasaules bankas pārstāvis, no padomju laikiem Latvija mantojusi ļoti augsta līmeņa zinātnisko bāzi.
Savukārt mūsu valsts ekonomikas ministrs Juris Lujāns atzina, ka šobrīd zinātnes un rūpniecības pārstāvju sadarbība ir ļoti vāji attīstīta, un pielīdzināja šo sadarbību tiltam, kura celšanā darbs jāiegulda abām pusēm. Viņš arī minēja skaitļus, kas liecina, cik daudz vēl darāmā inovatīvas uzņēmējdarbības attīstīšanā: Latvijā inovatīvie uzņēmumi veido tikai 19 procentus no visu firmu kopskaita, bet ES valstu vidējais rādītājs ir 45 procenti. Diemžēl pagaidām arī biznesa ieguldījumu inovatīvajā attīstībā apjoms mūsu valstī ir astoņas reizes mazāks nekā vidēji Eiropā. Kā uzsvēra ministrs, jāveicina visas sabiedrības izpratne par inovāciju nozīmi, un šajā procesā kā lielisks paraugs var kalpot zemes ar augstu inovāciju ieviešanas un izmantošanas līmeni, piemēram, Skotija. Šīs Apvienotās Karalistes daļas piemērs tiks analizēts arī Rīgā notiekošajā seminārā. Noslēgumā J. Lujāns pauda pārliecību, ka Latvijai kopā ar saviem sadarbības partneriem izdosies apgūt jaunās iespējas ilgtspējīgas ekonomikas veidošanā.
Seminārs, kurā piedalās uzņēmējdarbības un zinātnes speciālisti no Lielbritānijas, Čehijas, ASV un citām valstīm, kā arī dažādu starptautisko organizāciju pārstāvji, turpināsies arī šodien.

Juris Bārtulis, “LV”
juris.bartulis@vestnesis.lv



Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!