• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Triumfs, kas nav nejaušs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2004., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89700

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Universitātei brīvbiļete

Vēl šajā numurā

09.06.2004., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Triumfs, kas nav nejaušs

SUNI.PNG (134602 bytes)
Čempionu komanda (divi četrkājainie lauru plūcēji atpūtās un tādēļ uz pozēšanu fotogrāfiem nebija ieradušies) – Kinoloģijas centra priekšnieks Valdis Bikovskis (priekšplānā) ar dienesta suni Rosko, Kinoloģijas centra Dienesta suņu izmantošanas nodaļas inspektors Uldis Čugunovs (no kreisās) ar dienesta suni Anku, Daugavpils pārvaldes Medumu robežkontroles punkta jaunākā inspektore kinoloģe Jūlija Golubeva, Rīgas pārvaldes Kinoloģijas nodaļas galvenais inspektors Jānis Želvis un Viļakas pārvaldes Vientuļu robežkontroles punkta inspektors kinologs Romualds Kokorevičs ar dienesta suni Isabelu
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Ciets rieksts ir tie no Latvijas. Pie šāda secinājuma ārvalstnieki bija nonākuši jau iepriekšējos gados. Taču šogad tik spoža uzvara, ka Latvijas vārds nu tagad tiek skandēts tuvās un tālās NATO valstīs, meklējot atslēgu Valsts robežsardzes (VRS) kinologu un to suņu tandēmu spēka noslēpumam. Proti, NATO valstu 7.starptautiskajās dienesta suņu pavadoņu sacensībās mūsējie komandu vērtējumā izcīnījuši pirmo vietu.


Vēl pirms dažiem gadiem, ierodoties uz šīm elitārajām sacensībām, ne viens vien to dalībnieks par Latviju pat lāga dzirdējis nebija. VRS koledžas Kinoloģijas centra priekšnieks Valdis Bikovskis neslēpj, ka ierasts bija jautājums – kas tie tādi un no kurienes? Dažs arī pasmīnējis, sak’, ko nu tie te meklē... Taču apliecinājums tam, ka profesionāļi no Latvijas ir nopietns konkurents, ilgi nebija jāgaida. Nu jau leģendārā komanda ar sešām kājām – V.Bikovskis un Rosko – ir trīskārtēji šo sacensību uzvarētāji individuālā vērtējumā. Pirmā vieta izcīnīta 2001. un 2002.gadā, kā arī šogad. Savukārt 2003.gadā individuālā vērtējumā iegūta trešā vieta. Jāteic, tieši pērn komandu vērtējumā VRS kinologu izlases komanda ieguva otro vietu. Varbūt šķita, ka tas vismaz tuvākajā nākotnē paliks kā augstākais sasniegums komandu vērtējumā, taču šogad 5.jūnijā Vācijā NATO Gaisu spēku bāzē Gailinkirhenē izcīnīta pirmā vieta. Un tagad sacensību dalībnieki vairs nebrīnās, kas ir Latvija. Zina, ka no turienes nāk ātrskrējēji ar izcilajiem suņiem, un apber mūsējos ar jautājumiem: kur un kā viņi trenējas, ko suņi ēd utt.

Uz starta labākie no labākajiem

Konkurence bija ļoti sīva. Latvijas komandā startēja pieci kinologi ar dienesta suņiem. Kopumā aptuveni 25 komandas. Dalībnieku skaits – 120. Piedalījās tādas kinoloģijas lielvalstis kā Vācija, Francija, Beļģija, Šveice, Somija un citas. Šogad bija pārstāvētas arī ASV un Kanāda. Piedalījās labākie no labākajiem, kuri nāca no dažādām iekšlietu un militārajām struktūrvienībām, piemēram, policijas, gaisa spēkiem, zemessardzes, dažādām armijas vienībām.

Deviņus kilometrus garā distance pa šķēršļotu apvidu prasa ļoti lielu fizisku slodzi. Jāskrien, jāpeld, jālec, jālien, jo ir gan dubļi un ūdens, gan daudzi citi šķēršļi. Viens posms jāveic ar velosipēdu, jāšauj mērķī un jādemonstrē arī aizsardzības paņēmieni. Vērtēts pirmām kārtām tiek laiks, kādā paveikta distance, tad šaušanas precizitāte, suņa darbs un tas, kā kinologs saprotas ar četrkājaino partneri. Komandas kopvērtējumā ņem vērā trīs labākos komandas dalībnieku rezultātus. Kā jau minēts, V.Bikovskis ar Rosko ieguva pirmo vietu, J.Želvis ar Kleini ierindojās septītajā, bet U.Čugunovs ar Anku izcīnījuši devīto vietu.

Nepabeigtā koledža atspēlējas

Vakar, 8.jūnijā, VRS kinologu komanda, kas nule atgriezusies no Vācijas, pulcējās Galvenajā pārvaldē, kur VRS priekšnieks robežsardzes ģenerālis Gunārs Dāboliņs izteica pateicību par augstajiem sasniegumiem un apbalvoja ar Iekšlietu ministrijas goda rakstiem. VRS no savas puses piešķīrusi kinologiem prēmijas dienesta rocības iespēju robežās.

Robežsardzes ģenerālis uzsvēra, ka uzvara nav nejauša, tā apliecina kinoloģijas dienesta attīstību un pierāda, ka dienesta vidējais profesionālais līmenis ar katru gadu pieaug. Un prasību latiņa ar katru gadu tiek likta augstāk. Par to liecina arī fakts, ka izlases komandā pārstāvēti kinologi no visas Latvijas. “Tie nav kādā speciālā treniņbāzē noslēpti robežsargi, kas visu gadu to vien tik dara, kā gatavojas šīm sacensībām. Nē. Tie ir robežsargi, kas strādā ikdienā,” gandarījumu neslēpa G.Dāboliņš.
Viņš arī pastāstīja, ka Gailinkirhenes sacensību dalībnieku vidū pavīdējusi iecere par Latvijas nopelniem uzticēt tai sacensību organizēšanu mūsmājās. “Man ar lielu nožēlu jāsaka, ka tas nebūtu iespējams. Un tam ir tikai viens iemesls – mēs nespēsim uzņemt šo NATO sacensību vairāk nekā simt dalībniekus. Pērn, kā zināms, tika apturēta VRS koledžas celtniecība un tikai šogad atsākti darbi. Iespējams, koledžas materiāltehniskās bāzes nostiprināšanu pabeigs vien 2007.gadā,” skaidro VRS priekšnieks, piebilstot: “Ļoti žēl, ka tā.”

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Uzziņai:

Februārī iniciēta iecere uz Valsts robežsardzes koledžas Kinoloģiskā centra bāzes Rēzeknē izveidot starptautisku ES dalībvalstu robežsardzes kinoloģisko centru, kas noteiktu politiku kinoloģijas jomā visā reģionā. Pagaidām viss liecina par pozitīvu iznākumu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!