• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Irākā gājis bojā Latvijas karavīrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2004., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89702

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 9. jūnijā

Vēl šajā numurā

09.06.2004., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Irākā gājis bojā Latvijas karavīrs

Latvijas kontingenta Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas nodaļas komandiera vietnieks virsleitnants Olafs Baumanis gājis bojā kopā ar vēl četriem citu valstu karavīriem atmīnēšanas operācijas laikā, sākotnējā informācijā pauda Polijas ģenerālštāba pārstāvis pulkvedis Zdzislavs Gnatovskis.

Incidents noticis, atmīnējot kādu munīcijas noliktavu Polijas bruņoto spēku kontrolētajā zonā netālu no Suvairas pilsētas Vāsitas provincē 8. jūnijā ap astoņiem no rīta pēc Latvijas laika. Tiek ziņots, ka bojāgājušo vidū ir arī divi Polijas un divi Slovākijas karavīri. Daudznacionālās divīzijas komandieris brigādes ģenerālis Mečislavs Bjeneks nozīmējis dienesta izmeklēšanu, kurā iekļauti arī Latvijas kontingenta karavīri – majors Egils Leščinskis un virsleitnants Andis Bunovs, informē Nacionālie bruņotie spēki.
Notikušais uzreiz izraisījis kārtējo polemiku par Latvijas bruņoto spēku misijas Irākā lietderību. Taču jau neilgi pēc traģiskās vēsts saņemšanas gan aizsardzības ministrs Atis Slakteris, gan Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijas vadītājs Juris Dalbiņš, gan citi ietekmīgi politiķi, to skaitā arī bijušais aizsardzības ministrs Ģirts Valdis Kristovskis, atzina, ka notikušais neiespaidos misijas gaitu, nevar būt par pamatu karavīru atsaukšanai un Latvijas pārstāvjiem misija jāturpina vismaz līdz nākamā mēneša sākumam, kad vara Irākā tiks nodota vietējai pārvaldei. Arī opozīcijas partiju līderi atturējās izteikt atbalstu misijas pārtraukšanai.
Bojāgājušo karavīru ar klusuma brīdi vakar pieminēja Ministru kabinets, bet traģisko vēsti viņa vecākiem pavēstīt devās bruņoto spēku virsnieki. Kā informēja J. Dalbiņš, kritušā karavīra tuviniekiem saskaņā ar likumdošanu tiks izmaksāta 50 000 latu kompensācija, tiks segti bēru izdevumi, bet apbedīšana notiks, izrādot godu atbilstoši militārām tradīcijām. Līdzjūtību par bojāgājušo Amerikas Savienoto Valstu vārdā Latvijai vakar pēcpusdienā izteica ASV vēstnieks Braiens Karlsons.
34 gadus vecais O. Baumanis ir pirmais Latvijas kontingenta karavīrs, kurš gājis bojā Irākā. Līdz šim no Irākas pirms termiņa atgriezušies trīs mūsu valsts karavīri. Divi no tiem pērnā gada augustā guva ar karadarbību tieši nesaistītas traumas, bet viens šogad pavasarī nespēja izturēt psiholoģisko spriedzi.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!