• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izsakot līdzjūtību sakarā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsleitnanta Olafa Baumaņa traģisko bojāeju Irākas miera misijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.06.2004., Nr. 92 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par traģisko atgadījumu miera misijā Irākā

Vēl šajā numurā

09.06.2004., Nr. 92

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izsakot līdzjūtību sakarā ar Latvijas Nacionālo bruņoto spēku virsleitnanta Olafa Baumaņa traģisko bojāeju Irākas miera misijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga:
Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga izsaka visdziļākās līdzjūtības apliecinājumus Irākas miera misijā bojāgājušā karavīra Olafa Baumaņa ģimenei.
“Dziļajās sērās esmu kopā ar karavīra ģimeni un esmu pateicīga viņam par to drosmi un stāju, ar kuru viņš pildīja savu Latvijas karavīra misiju. Viņam piemita visas tās īpašības, kas nepieciešamas īstam karavīram, un, dienesta uzdevumu pildīšanā garantējot drošību daudziem citiem cilvēkiem, O.Baumanis ir turpinājis sensenās latviešu karavīra drosmes un varonības tradīcijas.”
Prezidente ir pārliecināta, ka O.Baumaņa vīrišķīgi veiktās karavīra gaitas vienmēr paliks gan ģimenes, gan valsts sirsnīgā piemiņā.

Valsts prezidenta preses dienests

Aizsardzības ministrs Atis Slakteris:
“Šodien mums ir smaga diena. Latvija zaudējusi dēlu, kurš, pildot savu pienākumu tālu no mājām, ziedoja pašu dārgāko – savu dzīvību. Latvija zaudējusi karavīru, kuru tā nekad neaizmirsīs.
Kā ministrs Aizsardzības ministrijas darbinieku un Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīru vārdā izsaku visdziļāko līdzjūtību miera nodrošināšanas misijā Irākā bojāgājušā NBS Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rotas vada komandiera vietnieka virsleitnanta Olafa Baumaņa tuviniekiem un draugiem, ar kuriem esam kopā savās domās un lūgšanās. Šajā smagajā brīdī personīgi apliecinu savu atbalstu visiem, kuri pazina Olafu.
Atmīnētāja dienests nav vienkāršs nedz Latvijā, nedz miera nodrošināšanas misijās pasaulē. Tas prasa pašaizliedzību, drosmi un gatavību upurēt savu dzīvību citu cilvēku labā. Mūsu karavīri allaž pierādījuši savu profesionalitāti, pildot dienesta pienākumus. Skumji apzināties, ka liktenīgas nejaušības dēļ bojā gājis profesionāls karavīrs, kurš pildīja vienu no nepieciešamākajiem pienākumiem katras valsts atjaunošanā – nesprāgušas munīcijas neitralizēšanu.

Noliecot galvu Jūsu priekšā, aizsardzības ministrs Atis Slakteris


Ārlietu ministrs Rihards Pīks:
“Šodien esam saņēmuši sēru vēsti, ka nelaimes gadījumā Irākā, pildot dienesta pienākumus, atmīnēšanas operācijas laikā ir gājis bojā Latvijas kontingenta Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas nodaļas komandiera vietnieks virsleitnants Olafs Baumanis. Izsaku visdziļāko līdzjūtību piederīgajiem. Savās domās un lūgšanās esam kopā ar tuviniekiem. Vēlos apliecināt, ka bojāgājušā karavīra ģimenei tiks sniegts viss iespējamais atbalsts.
Būt karavīram un sargāt mieru nav vienkārši. Virsleitnanta Olafa Baumaņa uzdevums bija sprādzienbīstamu priekšmetu neitralizēšana. Mēs visi apzināmies, ka atmīnēšana ir humāna, bet ļoti bīstama misija. Šis darbs prasa augstu profesionalitāti un psiholoģisko sagatavotību. Tieši šie Latvijas Bruņoto spēku speciālisti ir saņēmuši visaugstāko novērtējumu visās starptautiskajās operācijās. Apzinīgi veicot savus pienākumus un neitralizējot sprāgstvielas, kas dienu no dienas apdraud cilvēku dzīvības, virsleitnants Baumanis padarīja drošāku neskaitāmu Irākas mierīgo iedzīvotāju dzīvi.
Šis ir liels zaudējums gan bojāgājušā tuviniekiem, gan Latvijai. Virsleitnanta Olafa Baumaņa drošsirdība un paveiktais darbs vienmēr paliks mūsu atmiņā.
Palīdzot stabilizēt situāciju Irākā, Latvijas karavīri dod ieguldījumu arī Latvijas drošības stiprināšanā. Latvija turpinās piedalīties starptautiskajās miera uzturēšanas misijās, nostiprinot mieru un drošību un mazinot terorisma draudus.”

Ārlietu ministrijas preses centrs


Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Artis Pabriks:
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs A.Pabriks izsaka visdziļāko līdzjūtību un šajā grūtajā brīdī ir kopā ar bojāgājušā Latvijas karavīra ģimenes locekļiem.
“Jo mazāka nācija, jo svarīgāks ir katrs indivīds, tādēļ mūsu pienākums ir katram personīgi izrādīt patiesu cieņu, atdodot godu kritušajam kareivim un domās esot kopā ar sērojošajiem tuviniekiem,” norāda A.Pabriks.
“Visai Latvijai šis ir smags brīdis, un katra pilsoņa zaudējums ir grūti pieņemams, tādēļ ceru, ka gan Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vadība, gan Ārlietu ministrija turpinās rūpīgi strādāt, lai nākotnē pēc iespējas vairāk mazinātu šādu negadījumu iespējamību,” uzsver komisijas vadītājs.
Tomēr A.Pabriks šajā grūtajā brīdī aicina neaizmirst Latvijas pienākumus un izsaka cerību, ka atbalsts Latvijas politikai Irākas jautājumā nemainīsies. “Arī Latvijas tauta ir izjutusi smagus brīžus savā vēsturē, tādēļ jo īpaši svarīgi šobrīd ir palikt solidāriem, nemainot savu politiku Irākas jautājumā,” aicina A.Pabriks.

 

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!