• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministra kungs, kāpēc pieaug cenas?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2004., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89870

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nadzīgākie vēlētāji Rīgā

Vēl šajā numurā

11.06.2004., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministra kungs, kāpēc pieaug cenas?

Ekonomikas ministrs Juris Lujāns telefonakcijas laikā, kas 9.jūnijā ilga stundu, sniedzis atbildes 22 iedzīvotājiem. Kopumā ministrs saņēmis vairāk nekā 40 zvanu.

Jautājumus ekonomikas ministram uzdevuši iedzīvotāji no visas Latvijas. Aktīvākie bijuši Rīgas iedzīvotāji, bet no reģioniem – kurzemnieki. Zvanītāji bijuši dažāda vecuma iedzīvotāji, informē Ekonomikas ministrijas (EM) sabiedrisko attiecību nodaļa.
Pensionāri visbiežāk interesējušies par sertifikātu izmantošanas iespējām un pensiju palielināšanu. Piemēram, kāda liepājniece jautājusi, cik ilgā laikā pensijas Latvijā varētu pielīdzināties pensijām ES. Ministrs skaidrojis, ka tuvāko trīs četru gadu laikā notiks pensiju indeksācija un piecu līdz astoņu gadu laikā tās varētu sasniegt minimālās algas apmērus.
Savukārt jauniešus vairāk interesējuši jautājumi, kas saistīti ar ES un iespējām tajā. Daudzi zvanītāji interesējušies arī par cenu kāpumu, īpaši benzīnam. J.Lujāns norādījis, ka benzīna cenu kāpumu bieži saista ar rezervju apjoma palielināšanu, bet jāņemot vērā, ka rezervju veidošanas grafika atskaites punkti ir katra gada 1.jūlijs. Tādēļ rezervju veidošanu nevar uzskatīt par pamatu degvielas cenu kāpumam. Sadārdzināšanās iemesli bija naftas un tās produktu cenu kāpums pasaules tirgū, kā arī akcīzes nodokļa izmaiņas no 1.maija. Uz šiem diviem iemesliem, ministraprāt, tad arī bāzējas trešais – uzņēmēju vēlēšanās paaugstināt cenas savai produkcijai uz vispārējā cenu pieauguma fona. Brīvā tirgus apstākļos valstij nav jāregulē cenas – to dara pieprasījums.
Iedzīvotāji vēlējušies uzzināt par neapliekamā algas minimuma palielināšanas iespējām un to, kā EM pārstāvniecības ārvalstīs palīdz Latvijai. Arī par tūrisma attīstību. Atbildot uz šo jautājumu, kā galvenos pozitīvos elementus tūrisma uzplaukumam Latvijā ministrs minēja mūsu valsts drošo vidi, plašo pakalpojumu klāstu un pieņemamās cenas. Valsts arī aktīvāk pašreklamējas. J.Lujāns prognozējis, ka tuvākajos piecos gados tūristu skaits Latvijā varētu pieaugt trīs reizes, šogad – par piektdaļu.
Telefonakcijas laikā arī izvir-zīti dažādi priekšlikumi un jaunas idejas atsevišķu problēmu risināšanā. Piemēram, kāda pensionāre ieteikusi palielināt sodu nelegālajiem alkohola tirgotājiem no 50 līdz 1000 latiem.
Telefonakcija tika rīkota, lai sāktu ministra dialogu un informācijas apmaiņu ar plašākām valsts iedzīvotāju aprindām. Tiek apsvērta iespēja arī turpmāk reizi ceturksnī rīkot šādas telefonakcijas, kurās iespējams sazināties tieši ar ministru.

“LV” informācija

Lappusi sagatavoja
Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!