• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Sapierus Irākā apsargās pašu spēkiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.06.2004., Nr. 94 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89889

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 11. jūnijā

Vēl šajā numurā

11.06.2004., Nr. 94

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Sapierus Irākā apsargās pašu spēkiem

Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas speciālistus Irākā jau nākammēnes apsargās Latvijas kontingenta karavīri. Tas tiks nodrošināts ar jūlijā paredzēto militārpersonu rotāciju šajā valstī.

Latvijas sapieru darba nodrošināšana ar pašu valsts karavīru apsardzi plānota jau iepriekš saistībā ar karavīru rotāciju Irākā un nav saistīta ar otrdien apšaudē bojāgājušo sapieri Olafu Baumani, informē Nacionālo bruņoto spēku preses sekretārs Uldis Davidovs.
Līdz šim Latvijas atmīnētāju apsardzi nodrošinājuši Polijas karavīri, taču acīmredzot nepietiekami, jo pagaidām nenoskaidrotie uzbrucēji spējuši īstenot mīnmetēju apšaudi, lai arī koalīcijas spēku sapieri tobrīd veikuši tik svarīgu uzdevumu kā lielāka daudzuma nesprāgušu lādiņu iznīcināšanas sagatavošana. Kādēļ šādu militāru darbību veikšana, zinot, ka mīnmetēji ir nemiernieku iecienīts kaujas līdzeklis, netika pietiekami nodrošināta, to I. Davidovs precizēt nevarēja. Viņš paskaidroja, ka informācijas par iespējamu Polijas karavīru nolaidību vai neizdarību neesot. Sapieru apsardze tiekot nodrošināta pa perimetru, taču mīnmetējs esot salīdzinoši tālas darbības ierocis, un konkrētajā gadījumā apsardzes lauks izrādījies par mazu. Savukārt aizsardzības ministrs notikušo skaidro kā “traģisku sagadīšanos”. Šī bijusi pirmā reize, kad Irākā noticis uzbrukums nesprāgušas munīcijas iznīcināšanas vienībai darba pienākumu veikšanas brīdī.
Irākā strādājošie Latvijas sapieri, kuri pēc O. Baumaņa bojāejas palikuši tikai divi, pašlaik darbu pārtraukuši, informē I. Davidovs. Viens no dzīvi palikušajiem atgriezīšoties Latvijā, bet otrs uzkavēsies Irākā, lai nodotu ekipējumu un materiālās vērtības rotācijas kārtībā jūlijā atbraukušajiem mūsu valsts karavīriem. Turpmāk Latvijas spēku sapieri un viņus apsargājošie pašmāju karavīri darbošoties kā neatkarīga grupa. Mūsu valsts nodrošināta apsardze arī vairošot atmīnētāju psiholoģisko labsajūtu, skaidro U. Davidovs. “Savējiem uzticas vairāk, viena valoda vieno.”
Līdz ar gaidāmo sapieru apsardzes nodrošināšanu, jūlijā Latvijas karavīru skaits Irākā nedaudz palielināsies, taču vēl nav zināms par cik, informē U. Davidovs. Viņš arī pavēstīja, ka O. Baumaņa mirstīgās atliekas Latvijā, visticamāk, tiks nogādātas nākamās nedēļas sākumā.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!