• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar jauno normu ieviešanu Latvija pirmajā piecniekā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2004., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89947

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Asinis ir dāvana dzīvībai. Paldies jums!"

Vēl šajā numurā

15.06.2004., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar jauno normu ieviešanu Latvija pirmajā piecniekā

VIZAS.PNG (97637 bytes)
Prezentācijas laikā tika demonstrēta uzturēšanās atļaujas izsniegšana Krievijas pilsonei, Latvijas repatriantei Sarmai Holcmanei
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I

Latvija ir viena no pirmajām ES dalībvalstīm, kas nodrošina iespēju personu fotogrāfijas iekļaut vīzās un uzturēšanās atļaujās, kas tiek izsniegtas trešo valstu pilsoņiem. Vienotu vīzu un uzturēšanās atļauju formu nosaka Eiropas Padomes regulas.

Piektdien, 11.jūnijā, Pilsonības un migrāciju lietu pārvaldē (PMLP) notika vīzu un uzturēšanās atļauju ielīmju prezentācija. PMLP priekšnieks Vilnis Jēkabsons informēja, ka jauna parauga vīzu un uzturēšanās atļauju ielīmes bija jāievieš saskaņā ar Eiropas Padomes regulām.
Tās nosaka dokumentos iekļaujamās informācijas apjomu, augstus tehniskos standartus un vienotas drošības pazīmes.
Vīzu ielīmes ar iekļautu personas fotogrāfiju ES dalībvalstīm jāievieš līdz 2005.gada 3.jūnijam, uzturēšanās atļauju ielīmes – līdz 2005.gada 14.augustam. Sākotnēji termiņš bija 2007.gada vasara, taču pēc 2001.gada 11.septembra traģēdijas tas pārcelts uz 2005.gadu.
Šobrīd tikai piecas valstis – Francija, Lielbritānija, Vācija, Ungārija un Latvija – ir integrējušas personas fotogrāfiju vīzu un uzturēšanās atļauju ielīmēs.
Ar vīzu izsniegšanu galvenokārt nodarbojas Latvijas diplomātiskās un konsulārās pārstāvniecības ārvalstīs, bet tikai atsevišķos gadījumos PMLP vai Valsts robežsardze, savukārt uzturēšanās atļauju izsniegšana ir PMLP kompetence.
Jaunās vīzu un uzturēšanās atļauju ielīmes Latvijas kompetentās iestādes sāka izsniegt no 1.maija. Mēneša laikā nodrošināta iespēja visās PMLP teritoriālajās nodaļās veikt personu fotografēšanu un fotoattēla iekļaušanu ielīmēs. Tuvākajā laikā to nodrošinās arī robežkontroles punktos un Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās. Kopš 1.maija Latvijā izsniegtas 68 vīzas un aptuveni pusotrs tūkstotis uzturēšanās atļauju, kuru ielīmēs iekļauta personas fotogrāfija.
VIZAS.JPG (21283 bytes)

Vīzu izsniegšanai Latvijas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ir sezonāls raksturs, norādīja Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta direktors Hardijs Baumanis. Visvairāk vīzu tiek izsniegts vasaras mēnešos. Piemēram, Latvijas diplomātiskajā un konsulārajā pārstāvniecībā Maskavā izsniegto vīzu skaits jūlijā var būt pat sešas reizes lielāks nekā janvārī.
Valsts robežsardzes Galvenās pārvaldes Robežapsardzības pārvaldes Robežapsardzības dienesta priekšnieks Vladimirs Zaguzovs skaidroja, ka vīzas uz valsts robežas tiek izsniegtas tikai ārkārtas gadījumos, humanitāru apsvērumu dēļ vai ja tas ir saskaņā ar valsts interesēm. Citos gadījumos vīzas jāsaņem Latvijas pārstāvniecībās ārvalstīs. Līdz šim Valsts robežsardze nav atklājusi nevienu Latvijas vīzu viltojumu. Jāatgādina, ka šīs vīzas derīgas tikai Latvijas teritorijā.

Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!