• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
21. jūnijā sākas pieteikšanās "Equal" projektiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2004., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ar jauno normu ieviešanu Latvija pirmajā piecniekā

Vēl šajā numurā

15.06.2004., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

21. jūnijā sākas pieteikšanās “Equal” projektiem

Šā gada 21. jūnijā Labklājības ministrija izsludinās projektu pieteikšanu Kopienas iniciatīvai “Equal”. Tā vērsta diskriminācijas darba tirgū un sociālās atstumtības mazināšanai, kam atvēlēti 10,7 miljoni eiro.

Kā skaidro Labklājības ministrijas Finanšu vadības un ES struktūrfondu departamenta pārstāve Elita Milča, “Equal” ir sava veida politikas laboratorija, kas vērsta uz jaunu iniciatīvu atrašanu un ieviešanu nodarbinātībā. Ja Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekti orientēti uz atbalstu konkrētām mērķgrupām, tad “Equal” vērsts uz sociālās atstumtības cēloņu novēršanu. ESF projekti tiek īstenoti Latvijas teritorijā, bet “Equal” projektu priekšnosacījums ir starptautiska sadarbība. Bez tam šajā programmā projektus var iesniegt, sākot no diviem vietējiem partneriem. Tiek meklēti risinājumi arī patvēruma meklētāju, cilvēktirdzniecības upuru, ieslodzījumā esošo personu atstumtības mazināšanai.

Projekta pieteikumus var iesniegt valsts pārvaldes iestādes, tajā skaitā pašvaldības, juridiskās personas – sabiedriskās organizācijas un komercsabiedrības, kā arī personālsabiedrības. Ideālā gadījumā tām visām vajadzētu apvienoties. Runājot par partnerības lomām, valsts pārvaldes iestādes ir kā politikas veidotāji un īstenotāji, nevalstiskās organizācijas – iedzīvotāju grupu interešu atbalstītājas, reģionālās un vietējās institūcijas – teritoriālo vajadzību un plānoto aktivitāšu līdzsvarotāji, savukārt komercsabiedrības (īpaši mazie un vidējie uzņēmumi) – pilotprojektu īstenotāji.
Projektu īstenošanā ir trīs posmi.
Pirmais – nacionālo un starp-tautisko sadarbību izveide (2005. gada janvāris – 2005. gada jūnijs). Šajā laikā projektu iesniedzējiem ir jānoslēdz starptautiskās sadarbības līgums ar ārvalstu partneriem. Eiropas Komisijas mājaslapā šā gada beigās būs atrodami visu ES dalībvalstu “Equal” projektu īstenotāji, starp kuriem tad arī varēs meklēt sadarbības partnerus.
Otrais posms – izstrādāto darba programmu ieviešana (2005. gada jūlijs – 2007. gada jūlijs).
Trešais posms – projektu apkopošana, izplatīšana un ieviešana nacionālajā politikā (2006. gada jūlijs – 2007. gada decembris). Tas paredz ierosināt izmaiņas normatīvajos aktos un ietekmēt politikas īstenošanu.
Viena projekta minimālās izmaksas ir 198 000 latu, bet maksimālās – 1,32 miljoni latu.
Zviedrija jau ir īstenojusi vairākus veiksmīgus “Equal” projektus, piemēram, mācību un darba apvienošanu skolēniem un cilvēkiem virs 55 gadiem. Skolēni no piecām pilsētu skolām apguva matemātiku, fiziku un angļu valodu praktiskā ceļā, konstruējot un būvējot lidaparātu. Šo mācību mērķis ir motivēt skolēnus turpināt mācības, izglītoties un iesaistīties darba tirgū. Paredzēts, ka projektā iesaistīsies arī pirmspensijas vecuma cilvēki, kas zaudējuši darbu.
No 21. jūnija līdz 9. jūlijam notiks reģistrēšanās “Equal” apmācības semināriem, kas notiks līdz septembrim. Projektu pieteikumu iesniegšanas pēdējais termiņš ir šā gada 20. septembris. (Sīkāk par programmu “Equal” var lasīt “Latvijas Vēstneša” šā gada 19. maija numurā.)

Rūta Kesnere, “LV”

ruta.kesnere@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!