• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Asinis ir dāvana dzīvībai. Paldies jums!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.06.2004., Nr. 95 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89955

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atliek Rīgas Doma likumprojekta skatīšanu

Vēl šajā numurā

15.06.2004., Nr. 95

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

“Asinis ir dāvana dzīvībai. Paldies jums!”

DONORI.PNG (113334 bytes)
Asins donoru kustībā pēdējos gados aktīvi iesaistās jaunieši
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Ar šādu devīzi, tāpat kā citur pasaulē, arī Latvijā vakar pirmo reizi tika atzīmēta Pasaules asins donoru diena, kuru Pasaules Veselības organizācija un Starptautiskais Sarkanais Krusts pasludinājis 14.jūnijā, lai pateiktos tiem, kuri, ziedojot asinis, glābj citu cilvēku dzīvības.
Pasaules asins donoru diena īpaši veltīta bezatlīdzības donoriem, kuri asinis nodod regulāri daudzu gadu garumā un kuri tādā veidā nodrošina stabilu pamatu ilglaicīgiem un drošiem asins krājumiem. Latvijā šīs dienas ietvaros apbalvoti 1792 cilvēki, kuri daudzkārt ziedojuši asinis, nesaņemot par to atlīdzību.
Latvijas Sarkanā Krusta prezidents Valdis Nagobads atzīst, ka donoru skaits Latvijā ar katru gadu pieaug un donoru kustībai pievienojas daudz jauniešu. Katru gadu Latvijā tiek ziedots apmēram 56 000 asins vienību. Viena trešdaļa donoru ir jaunieši vecumā no 18 līdz 25 gadiem, līdz ar to pagājušā gada donora vidējais vecums bijis 37 gadi, kas esot ļoti labs rādītājs, salīdzinot ar laiku pirms pieciem sešiem gadiem, kad lielākā daļa donoru esot bijuši tuvu pensijas vecumam. Asins donoru kustībā ļoti aktīvi iesaistās studenti, armijā dienējošie, vidusskolu beidzēji un Latvijas Jaunatnes Sarkanā Krusta organizācija.
Kā informēja Valsts asins donoru centra Donoru atlases daļas vadītāja Irēna Danilāne, situācija Latvijā pašlaik esot laba – asiņu vairāk pietiekot nekā trūkstot. Valsts asins donoru centram gan aktuāla ir problēma, ka trūkst atsevišķu grupu asiņu dažādos laikos, piemēram, šobrīd, kā zināja teikt speciāliste, pilnībā varot nodrošināt A grupas rēzus pozitīvās asinis, bet par pārējām gan neesot tik droša.
Tieši šis datums – 14.jūnijs – izvēlēts Pasaules asins donoru dienas atzīmēšanai par godu zinātnieka Nobela prēmijas laureāta Karla Landšteinera dzimšanas dienai, kurš 1901. gadā atklāja asins grupas un līdz ar to izglābis miljoniem cilvēku dzīvības.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!