• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grāmata, kas stāsta par Latvijas tautu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.06.2004., Nr. 96 https://www.vestnesis.lv/ta/id/89999

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iecelts Zemessardzes komandieris

Vēl šajā numurā

16.06.2004., Nr. 96

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grāmata, kas stāsta par Latvijas tautu

ESGRAMATA.PNG (85209 bytes)
Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš un reklāmas aģentūras “Bates/Red Cell” direktore Anda Treibaha
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

“Grāmata “Latvija: jaunie Eiropas pilsoņi” tapusi, lai iepazīstinātu jaunā sasaukuma Eiropas Parlamenta deputātus ar jauno dalībvalsti Latviju, tās iedzīvotājiem, viņu domām un sajūtām,” vakar, 15. jūnijā, grāmatas prezentācijā teica reklāmas aģentūras “Bates/Red Cell” direktore Anda Treibaha.

Izdevumā apkopoti 50 dažādu Latvijas iedzīvotāju portreti un viņu viedokļi par Eiropas Savienību. Daži cilvēki īsi stāstījuši arī par savu dzīvi. “Grāmatā iekļautie portretējumi netika izraudzīti pēc statistiskiem parametriem – to nokļūšana šajā izdevumā ir tikpat nejauša kā ikdienā satikti cilvēki. Tie ir gan latvieši, gan nelatvieši, pusaudži, vienkārši strādnieki un intelektuālā darba darītāji,” stāsta A. Treibaha.

PEOPLE.PNG (62701 bytes)
Grāmata izdota 1000 eksemplāros. Vairāk nekā 700 grāmatu nonāks pie tikko ievēlētajiem eiroparlamentāriešiem. Portretu krājumu izplatīs arī Latvijas pārstāvniecības ārvalstīs un to saņems ārvalstu žurnālisti.

Izdevuma autori pārliecināti, ka tieši tāpēc portretu veidotā Latvijas seja ir patiesa – neizskaitļota, negrimēta, dabiska. Iespaids par valsti veidojas, ne tikai to apceļojot. Īstu iespaidu par kādu zemi var gūt, saprotot tās cilvēkus – uzzinot, kāda ir to vērtību sistēma, sapņi un cerības. Šāda konkrētās vietas izjūta nevar rasties no ilustrētām tūrisma brošūrām ar krāšņiem dabasskatiem vai izsmeļoša statistikas krājuma.
Latvijas institūta direktors Ojārs Kalniņš preses konferencē teica: “Tas, kas notiek politikā, ir tikai viena Latvijas tēla sastāvdaļa. Tēlu veido mūsu tauta – tas, ko tā dara, ko tā domā, ko tā sapņo. Tāpēc man ir ļoti liels prieks redzēt šo jauno grāmatu. Tā atspoguļo mūsu tautu, iepazīstina Eiropu un visu pasauli un pastāsta, ko Latvijas tauta domā, sapņo, kādas ir tās cerības.” Īpaši O. Kalniņš atzīmēja, ka izdevums radies kā privāta iniciatīva. “Visi tikai gaida, ka valdība un Latvijas institūts darīs visu, lai popularizētu Latvijas tēlu. Mēs to arī cenšamies darīt, bet nevaram izdarīt visu. To vislabāk var izdarīt paši cilvēki.”
Grāmata ir melnbalta, vizuāli nepiesātināta. Tā ļauj runāt attēliem un tekstam, ko saka cilvēki. A. Treibaha atzīst: “Tas, ka izdevums ir melnbalts, ir māksliniecisks risinājums. Tam nav specifiskas nozīmes. Mums šoreiz piemērotāks šķita melnbaltais risinājums.”

Ilze Sedliņa, “LV”

Ilze.sedlina@vestnesis.lv

 

.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!