• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.06.2004., Nr. 97 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90124

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Diplomātijas soļi

Vēl šajā numurā

17.06.2004., Nr. 97

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Eiropas Savienības “EUobserver.com”: “Liekas, ka ES valstu pilsoņus vairāk interesē Portugāle un futbols nekā Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti. Eiropas Savienībai 2004.gads ir pietiekami “smags”. Paplašināšanās notikusi. Eiropas Parlaments ievēlēts. Vēl jāpanāk vienošanās par ES konstitūciju un jauno Eiropas Komisijas prezidentu. ES kļūst arvien nepopulārāka visās dalībvalstīs. Būtisks secinājums ir tāds, ka vairums problēmu sākas mājās, respektīvi, katrā dalībvalstī. Ja valdība neprot “apmierināt” savus pilsoņus, tas noteikti radīs kādu izpausmi Eiropas Parlamenta vēlēšanas jau to pierādīja – uzvarēja opozīcijas partijas. Arī ES konstitūcija vēl radīs ne mazumu galvassāpju politiķiem visā Eiropā.”

Franču “Le Monde”: “Mēs Eiropas Parlamentā būsim pirmie, ar lielu pārsvaru pār citām partiju grupām. Esmu ļoti apmierināts ar kristīgo demokrātu (CDU-CSU) sasniegtajiem vēlēšanu rezultātiem Vācijā un ar faktu, ka eiropeiski noskaņotie deputāti šajās vēlēšanās ir nostiprinājuši savas pozīcijas.”

Parīzē izdotā “International Herald Tribune” autors analizē vairāku pēdējo ASV prezidentu īstenoto politiku pret Eiropu. Eiropas un ASV attiecības nekad nav bijušas vienkāršas. Vienā brīdī puses sarunājas kā labākie draugi, pēc tam jau var savilkties negaisa mākoņi. Tikpat ātri situācija var atkal mainīties.

ASV “Washington Times”: “Pēc Berlīnes mūra krišanas amerikāņu politiķu konservatīvais spārns bija pārliecināts, ka komunisms ir uzvarēts un “nu ar Eiropu viss būs kārtībā”, amerikāņu konservatīvie savu uzmanību varēs pievērst citām “problēmām”, piemēram, Ķīnas “draudam”, Irākai un Bilam Klintonam. Diemžēl amerikāņi kļūdījās. Komunisms varbūt ir miris, tomēr komunistiska prāta ievirze postpadomju telpā joprojām ir ļoti izplatīta. Rietumiem būtu jāpievērš uzmanība notiekošajam Maskavā, Belgradā, Minskā, Kijevā, Zagrebā. Komunisma rēgs joprojām klīst pa Eiropu. Vašingtonas konservatīvajiem vēl darba pietiks.”

Indijas “The Indian Express” pievēršas situācijas analīzei Centrālajā Āzijā, kas nu ir kļuvis par vienu no reģioniem, kurš ASV ārpolitisko prioritāšu sarakstā ieņem būtisku vietu. Rakstā tiek secināts, ka notikusi ASV stratēģisko interešu pārnese uz Āziju. Pirms 11.septembra nekas tamlīdzīgs nebūtu iedomājams. Tiek analizēta dažādu Āzijas valstu loma un vieta kontinenta ģeostratēģiskajos procesos. Arī Indijai jaunā situācija ir izdevīga savas darbības aktivizēšanai reģionālajos procesos.

Krievijas “Slovo” apgalvo, ka Latvijas varas iestādes apzināti novilcinot Eiropas Cilvēktiesību tiesas procesu Ždanokas lietā. Tas it kā tiekot panākts, piesūtot tiesai kilogramiem dokumentu, kuri esot latviešu valodā. Tulkojumi netiekot pievienoti apzināti.

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Lappusi sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!