• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūsu attiecību pamats ir uzticība kopīgajām vērtībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2004., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90205

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bez agroķīmijas mūsdienās vēl neiztikt

Vēl šajā numurā

18.06.2004., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Mūsu attiecību pamats ir uzticība kopīgajām vērtībām

Viktorija S. Bataklana (Victoria S. Bataclan), Filipīnu Republikas vēstniece, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

BATACLAN.PNG (103731 bytes)
Viktorija S.Bataklana
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

– Vēstnieces kundze, ikvienai tautai tās valsts svētki ir viens no nozīmīgākajiem gada notikumiem.
– Jā, protams, tā tas ir arī Filipīnās. Mūsu valsts svētki tagad nosaukti par Filipīnu Karoga dienu, un mēs to atzīmējam, vienlaikus visās valsts pilsētās un ciemos paceļot Filipīnu valsts karogu. Tas pats notiek arī visās Filipīnu diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārzemēs. Šogad Filipīnu valsts svētki bija īpaši nozīmīgi, jo iekrita drīz pēc prezidenta vēlēšanām. Pirmo reizi mūsu valsts vēsturē vēlēšanās varēja piedalīties arī visi filipīnieši, kas dzīvo ārzemēs. Balsstiesības ir viens no filipīniešu galvenajiem ieguvumiem, par ko mēs valsts svētku dienā pateicamies varoņiem, kas krituši par mūsu valsts brīvību un neatkarību.
Par nesenajām vēlēšanām varu teikt, ka tās bija sekmīgas. Tās visnotaļ atzinīgi novērtējuši arī ārvalstu novērotāji. Pēc oficiālo rezultātu paziņošanas jaunais prezidents 30. jūnijā sāks pildīt savus pienākumus.

– Kā jūs raksturotu pašreizējās Latvijas un Filipīnu divpusējās attiecības? Mūsu valstī pēdējos mēnešos notikušas ļoti būtiskas pārmaiņas, Latvijai kļūstot par NATO un Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti.

– Filipīnas apsveic Latvijas iestāšanos Ziemeļatlantijas līguma organizācijā 2. aprīlī un Eiropas Savienībā 1. maijā. Mūsu valsts šo organizāciju paplašināšanos uzskata par vēsturisku notikumu, kas būtiski nostiprināja reģionālo mieru un drošību Eiropā un neapšaubāmi sekmēs tālāko ekonomisko izaugsmi ne vien ES dalībvalstīs, bet arī pārējā pasaulē. Eiropas Savienības paplašināšana iekļāva šajā organizācijā Austrumeiropas un Viduseiropas valstis, kas līdzšinējā vēstures gaitā daudz cietušas un bija pat izdzēstas no pasaules kartes. Tieši šis aspekts ir ļoti būtisks ieguldījums reģiona un arī globālajā politiskajā stabilitātē.
Attiecībām ar jūsu valsti Filipīnas piešķir lielu nozīmi. Latvijas valstiskās neatkarības atjaunošanu Filipīnas atzina 1991. gada 16. septembrī un 17. decembrī nodibināja ar Latviju diplomātiskās attiecības. Būdama vēl samērā jauna Filipīnu vēstniece Latvijā, es turpinu savu priekšgājēju Rosārijas Manalo un Erlindas Basiliosākto darbu mūsu valstu divpusējo attiecību padziļināšanai. Mūsu attiecību pamats ir uzticība mūsu kopīgajam vērtībām – demokrātijai, brīvībai un cilvēka tiesībām.

– Pasauli aizvien biežāk satrauc globālā terorisma draudi.

– 2001. gada 11. septembra notikumi skaidri un dramatiski iezīmēja karu pret terorismu kā vienu no galvenajiem valstu sadarbības vektoriem. Starptautiskais terorisms šobrīd ir viens no visaktuālākajiem izaicinājumiem starptautiskajai sabiedrībai. Filipīnu valdība uzskata, ka terorisma apkarošanai jāizmanto plaša spektra līdzekļi, ieskaitot politiskos, diplomātiskos, ekonomiskos, finansiālos un militāros pasākumus. Taču, protams, visi šie līdzekļi lietojami atbilstoši starptautisko tiesību normām. Cīņā pret terorismu nekādā ziņā nedrīkst pārkāpt cilvēka tiesības, tāpēc tieši Apvienoto Nāciju Organizācijai piešķirama nozīmīgākā loma globālajos pretterorisma pasākumos.

– Jums šie ir pirmie Filipīnu valsts svētki, ko atzīmējat, būdama vēstniece Latvijā.

– Jā, un tāpēc vēlos nodot saviem tautiešiem, kas šobrīd ir Latvijā, kā arī visiem jūsu laikraksta lasītājiem vissirsnīgākos sveicienus sakarā ar Filipīnu Neatkarības deklarācijas pieņemšanas 106. gadadienu. Šogad mūsu valsts svētku moto bija “Izcili filipīnieši stiprā republikā”. Tas ir visaptverošs Filipīnu sasniegumu novērtējums un mūsu valsts atzinība visiem filipīniešiem par viņu ieguldījumu Filipīnu uzplaukuma nodrošināšanā – gan tiem, kas dzīvo Filipīnās, gan arī tiem, kas patlaban uzturas ārzemēs, arī Latvijā. Es ceru uz jūsu visu atbalstu Filipīnu vēstniecības centienos tālāk padziļināt mūsu valstu attiecības un Filipīnu ekonomisko klātbūtni Latvijā.

Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!