• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā vērtējam savu veselību?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.06.2004., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90207

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija atvadās no sava karavīra

Vēl šajā numurā

18.06.2004., Nr. 98

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā vērtējam savu veselību?

Vairāk nekā pusei iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 74 gadiem ārsti konstatējuši kādu no hroniskajām saslimšanām, tā secināts Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) sagatavotajā Latvijas iedzīvotāju veselības apsekojumā, kura laikā pērn izvaicāts 6800 cilvēku visā valstī.
Apsekojuma dati liecina, ka katrs septītais iedzīvotājs savu veselību vērtē kā sliktu un ļoti sliktu. Daļa līdzekļu trūkuma dēļ vispār atsakās no veselības aprūpes pakalpojumiem. Proti, pērn aptaujas veikšanas laikā 14,2 procenti iedzīvotāju bija atteikušies no veselības aprūpes pakalpojumiem, no tiem trešajai daļai tie bijuši par dārgu. Ārstu izrakstītas zāles šajā laika periodā bija iegādājusies trešā daļa iedzīvotāju, bet tikai puse gados vecāki – pāri 65 gadiem – cilvēki varēja atļauties nopirkt izrakstītos medikamentus pilnā apjomā. Pēdējos divos gados 42,8 procenti iedzīvotāju bija spiesti atlikt vizīti pie zobārsta, jo nespēj par to samaksāt.
Respondentiem tika jautāts arī par slimību radītajiem ilgstošiem aktivitātes ierobežojumiem. CSP norāda, ka iegūtie dati liecina – aptuveni ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju domā, ka vismaz dažreiz viņiem ir nervu sistēmas traucējumi, bet trešā daļa – redzes, kaulu un muskuļu sistēmas darbības ierobežojumi.
Apsekojumā iegūtie dati ir apkopoti statistikas datu krājumā. CSP informē, ka šis ir pirmais šāda rakstura plašs pētījums, kas sniedz iespēju pašu respondentu skatījumā raksturot veselību un analizēt to saistībā ar sociālekonomiskajiem apstākļiem, iedzīvotāju dzīves veidu un ienākumiem.
CSP izsaka cerību, ka jaunais datu krājums, kurā ir tikai galvenie pētījuma rezultāti, būs pamats detalizētākai un dziļākai iedzīvotāju veselības problēmu analīzei, kā arī radīs interesi ne tikai veselības aizsardzības nozares speciālistu vidū, bet lieti noderēs arī citiem interesentiem.

Lappusi sagatavojusi
Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!