• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Komisijas prezidents vēl tiek meklēts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2004., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90287

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sit, Jānīti, ādas bumbu!

Vēl šajā numurā

22.06.2004., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Komisijas prezidents vēl tiek meklēts

ROMANO.PNG (89833 bytes)
Pašreizējā EK prezidenta Romano Prodi pēctecis vēl tiek meklēts
Eiropas Komisijas audiovizuālās bibliotēkas foto

Pagājušajā nedēļā notikušajā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vadītāju tikšanās reizē bija paredzēts vienoties gan par Savienības konstitūciju, gan par nākamā Eiropas Komisijas (EK) sasaukuma prezidentu. Sarunas par ES pamatlīgumu noslēdzās ar vienošanos, bet kompromisa kandidatūra Komisijas prezidenta postenim tā arī netika atrasta.
“Līdz šim mums vēl nav izdevies to paveikt,” preses konferencē naktī no 17. uz 18. jūniju paziņoja Īrijas premjerministrs Bērtijs Aherns. Prezidējošās valsts pārstāvis piebilda, ka neviens no astoņiem vai deviņiem kandidātiem, kas iekļauti viņa sarakstā, nav spējis iegūt nepieciešamo atbalstu.
Neoficiāla informācija liecina, ka sarunu laikā Francija un Vācija izdarīja lielu spiedienu, lai tiktu apstiprināta pašreizējā Beļģijas premjerministra Gija Verhofstada kandidatūra. Taču pret to asi iestājās Lielbritānija, kas kandidātu noraidīja, jo tā interesēs būtu padziļināt ES federālisma iezīmes. Daži dalībvalstu līderi atbalstīja pašreizējā komisāra no Lielbritānijas Krisa Patena kandidatūru. Bet pret šo EK vadītāju iebilda Francija, norādot: nav pieņemams, ka nākamais prezidents nāktu no valsts, kas pilnībā nav iesaistījusies visās ES politikās.
Jāatzīmē, ka netiek izpausts, kuru no kandidatūrām atbalsta Latvija. Pēc Latvijas valdības vadītāja Induļa Emša teiktā, Latvijai ir svarīgi, lai gaidāmajās sarunās jaunais EK vadītājs tiktu atrasts pēc “vislabākajiem parametriem”. Latvijas interesēs ir, lai nākamais Komisijas prezidents būtu no mazas valsts, spēcīgs un aktīvs politiķis. Tāpat svarīgi, lai viņš būt reformu piekritējs.
18. jūnija vakarā I. Emsis “Latvijas Vēstnesim” skaidroja, ka tuvākajā laikā notiks konsultācijas par EK prezidenta iespējamiem kandidātiem. Pēdējā dalībvalstu vadītāju sanāksmes dienā – 18. jūnijā – politiķu uzmanība bija pievērsta konstitūcijai, nevis EK prezidentam, apliecināja ārlietu ministrs Rihards Pīks.
Īrija apņēmusies vienošanos par EK prezidentu panākt vēl savas prezidentūras laikā, t.i., līdz šā mēneša beigām. Dalībvalstu līderiem par pašreizējā EK vadītāja Romano Prodi pēcteci jāvienojas līdz šā gada 20. jūlijam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!