• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Līgas un Jāņi nezaudē popularitāti. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2004., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90294

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālā teātra kolektīvs atgriežas mājās

Vēl šajā numurā

22.06.2004., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Līgas un Jāņi nezaudē popularitāti

PIRADZINI.PNG (149889 bytes)
Salīdzinājumā ar aizvadīto gadu šogad līgos par 187 Jāņiem un 42 Līgām vairāk.
Foto: Arnis Blumbergs

Tuvojoties Līgo svētkiem un Jāņu dienai, par šo svētku vārda dienu gaviļniekiem veikts statistisks apkopojums, kas atklāj interesantus faktus.

Jaunie vecāki pēdējā laikā bērniem mēdz dot ne tik latviskus vārdus, par ko arī liecina vislielāko popularitāti guvušie vārdi jaundzimušajiem pērn: meitenēm iecienītākie bijuši Anastasija, Viktorija, Samanta, Evelīna, savukārt zēniem visbiežāk doti tādi vārdi kā Daniels, Ralfs, Aleksandrs, Ņikita un Ričards. Tomēr, neraugoties uz šo faktu, pēc Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes informācijas, Latvijā palielinājies tautā jau par nacionāliem vārdiem pieņemto Līgu un Jāņu skaits. Šobrīd Iedzīvotāju reģistrā reģistrēti 67 244 Jāņi un 10 672 Līgas.
Visvairāk Jāņu ir piecpadsmitgadīgo vecuma grupā, bet Līgu – starp sešpadsmitgadniecēm. Diviem vecākajiem Jāņiem Latvijā ir 101 un 100 gadi.
Visblīvāk ar Jāņiem un Līgām apdzīvota Rīga – 1800 meiteņu un 12 329 zēnu ar šiem skaistajiem vārdiem. No Rīgas skaita ziņā daudz neatpaliek Valmieras rajons, kā arī Liepājas, Cēsu un Madonas rajons.
Ne tikai vietas un skaitļi ir līdzīgi – Jāņus un Līgas saista arī kopēji uzvārdi, no kuriem visizplatītākais ir Bērziņš un Bērziņa. Ar šādu uzvārdu reģistrētas 106 Līgas un 565 Jāņi. Popularitātes ziņā neatpaliek arī Kalniņa un Kalniņš, Liepiņa un Liepiņš, Ozola un Ozols, kā arī Ozoliņa un Ozoliņš. Ar katru no šiem uzvārdiem reģistrētas aptuveni 100 Līgas un trīs līdz četras reizes vairāk Jāņu.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!