• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Starp septembri un oktobri. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.06.2004., Nr. 99 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90295

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 22. jūnijā

Vēl šajā numurā

22.06.2004., Nr. 99

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Starp septembri un oktobri

OSIS-2.PNG (98490 bytes)
Jānis Osis
Foto: Alma Edžiņa

19. jūnijā Latvijas Zinātņu akadēmijā (LZA) tika pasniegta LZA, a/s “Dati” un Latvijas Izglītības mērķprogrammas “Izglītībai, zinātnei un kultūrai” 2004. gada Eižena Āriņa balva. Tā piešķirta Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) profesoram Dr.habil.sc.ing. Jānim Osim par mūža devumu datorzinātnēs un informātikā.

Eižens Āriņš (1911–1987) – matemātiķis, ilggadējs LU docētājs, viens no redzamākajiem matemātiskās domas rosinātājiem, datortehnikas lietošanas organizētājiem Latvijā. Viņa vārdā nosauktā balva tiek piešķirta par izcilu devumu datorzinātnēs un informātikā.
Jānis Osis (dz. 1929.gada 6. aprīlī Valmieras apriņķa Kauguru pagastā) ar izcilību beidzis Latvijas Universitātes Mehānikas fakultāti (1953), iegūstot inženiera elektriķa diplomu. Bijis mācībspēks LU (1956 – 1958) , bet kopš 1958. gada viņa darbība saistīta ar RTU. Dr. habil. sc. ing. Jānis Osis ir LZA goda loceklis (1998), vairāk nekā 165 zinātnisko darbu autors, tostarp ir 7 monogrāfijas, mācību grāmatas un mācību līdzekļi. Bijis viesprofesors pasaules vadošajās universitātēs ASV, Vācijā, Zviedrijā, Itālijā, Francijā, Anglijā, Somijā, Čehijā, Norvēģijā, Nīderlandē, Ungārijā, Īrijā.
LZA prezidents Juris Ekmanis, atklājot svinīgo ceremoniju, atgādināja uzdrīkstēšanās un paaudžu pēctecības nozīmi zinātnē. Eižens Āriņš sāka darboties datorzinātnēs tad, kad šīs zinātnes nosaukums kalpoja par lamuvārdu, bet, lūk, šodien jau trešo reizi tiek pasniegta balva informātikā un zālē sēž Āriņa un Oša skolēni. LZA goda doktors informātikā, akciju sabiedrības “Dati” prezidents Valdis Lokenbahs teica paldies profesoram J. Osim kā skolotājam, kurš izaudzinājis nākamo speciālistu paaudzi. Tāds cilvēks ir liels, sacīja “Datu” prezidents. Akadēmiķis Juris Jansons, LZA Fizikas un tehnisko zinātņu nodaļas priekšsēdētājs, konstatēja, ka mūsdienās informācijas tehnoloģijas attīstās tik strauji un mēs tās izmantojam kā pašsaprotamas, nedomājot par cilvēkiem, kuri stāvējuši pie šo procesu šūpuļa. Tie ir klasiķi, un viens no viņiem – Jānis Osis.
Pats profesors Jānis Osis atcerējās savu sadarbību ar Eiženu Āriņu un atzina, ka šajā aizkustinošajā brīdī viņš pateicas visām trim organizācijām – balvas gādātājām. Ievēlēšanu par Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekli Jāņa Stradiņa prezidentūras laikā apbalvotais nosauca par godu, jo “nav Latvijā labākas kompānijas, kur kāds var vēlēties nokļūt”. Akciju sabiedrība “Dati” pelna ne tikai pateicību, bet arī uzslavu par iekaroto slavu ārpus Latvijas robežām. Izglītības mērķprogramma dara svētīgu darbu, teica jubilārs. Un pateicības vārdi vecākiem, skolotājiem, dzīvesbiedrei asprātīgā stāstā savijās ar lauku zēna lielās pasaules atklāsmi:
“Pamatskolas pārzinis Dāvids Zaķis, Jāņa Grestes draugs, man iedāvināja grāmatu par Visumu un Nikolaju Koperniku. Ganos iedams, gulēju zālē un domāju – kā tas var būt, ka Visums ir bezgalīgs... Vācu laikā, sargājot kinoteātri, noskatījos filmu par Rūdolfu Dīzeli, viņš teica – esmu inženieris... Datorzinātnes vēl nebija, kad es izvēlējos ceļu zinātnē. Es paņēmu kaut ko tādu, kur viss ir galīgs. Esmu palicis starp abstrakto un konkrēto. Datorzinātnēs tam ir liela nozīme, jo vajag analizēt tās sistēmas, kuras vajadzēs datorizēt. Man tagad ir tāda sajūta – starp septembri un oktobri. Jo jaunais konstatē – es jau varu, bet es – es vēl varu.”

Profesors Imants Meirovics, suminot jubilāru tuvajā vārda dienā, pateicās akciju sabiedrībai “Dati”, ar kuru dāsno atbalstu jau vairāk nekā desmit gadu tiek veicināta jauno speciālistu skološana un izteikta atzinība pieredzējušajiem.
Laureāta “septembra sajūtu” klātesošie attālināja ar priecīgu Jāņu vēlējumu.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!