• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kļūstam civilizētāki. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2004., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90348

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lai viens vilktu līdzi četrus

Vēl šajā numurā

28.06.2004., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kļūstam civilizētāki

Jāņu brīvdienas noritējušas salīdzinoši mierīgi, liecina operatīvo dienestu statistika. Vislielākās bažas pirms svētkiem bija saistībā ar iespējamo masveida braukšanu reibumā un lielu ceļu satiksmes negadījumu upuru skaitu, taču tas nav apstiprinājies. Proti, Līgo dienā un Jāņu naktī autoavārijās bojāgājuši četri cilvēki – tieši tikpat, cik šajā laikā divos iepriekšējos gados jeb gandrīz tikpat, cik vidēji ikdienā.
Diemžēl vakar no rīta, bēgot no Ceļu policijas, uz ceļa Sloka–Talsi avarēja kāda vieglā automašīna, kā rezultātā svētkos bojāgājušajiem nākas pieskaitīt vēl divus.
Pārbaudot apmēram 3000 autovadītāju, likumsargi Līgo vakarā un Jāņu naktī aizturējuši 155 pār mēru iereibušus braucējus, 33 no tiem Rīgā. Viens autovadītājs bija lietojis narkotikas. Savukārt satiksmes negadījumu skaits – 64 – Jāņu dienā bijis aptuveni atbilstošs vidējam ikdienā. Tādējādi arī šogad, īstenojot Ceļu policijas un Ceļu satiksmes drošības direkcijas akcijas drošības stiprināšanai, izdevies neatkārtot bēdīgi slaveno 2000.gada “asiņaino Jāņu” statistiku, kad autoavārijās bojā gāja 26, bet cieta vairāk nekā 130 cilvēku. Taču svētkos tomēr notikuši vairāki nepatīkami incidenti. Smagus savainojumus Aizkraukles rajonā guvis 14 gadus vecs pusaudzis, kurš reibumā pa ceļa braucamo daļu pārvietojies ar skrituļslidām. Viņu notriekusi automašīna. Savukārt Ogres rajonā automašīna uzbrauca diviem gājējiem, kuri abi zaudējuši dzīvību. Incidents ar letālām sekām noticis arī Liepājas rajonā, kur viens cilvēks gājis bojā, mašīnai iebraucot upē.
Vissatraucošākais salīdzinoši lielā satiksmes negadījumos cietušo skaita dēļ bijis 23.jūnijs, pastāstīja Katastrofu medicīnas centra direktors Mārtiņš Šics. Savukārt 24.jūnijā Rēzeknē avarējusi automašīna ar sešiem tajā braucošiem jauniešiem. Taču citādi, lai arī ātrās palīdzības izsaukumu skaits vērtējams kā visai liels, Rīgā ap 700 diennaktī, smagu traumu nav bijis daudz. Turklāt nereti neatliekamās medicīniskās palīdzības izsaukumi bijuši saistīti ar to, ka svētkos nestrādāja ģimenes ārsti un virkne medicīnas iestāžu. Daudzi zvanītāji par pirmās palīdzības sniegšanu konsultēti telefoniski. Valsts apdegumu centrā ievietoti trīs cilvēki, kas cietuši smagāk, palīdzība vieglāku apdegumu gadījumos sniegta arī rajonu slimnīcās. Savukārt ar lēkšanu ūdenī un peldēšanos saistītu negadījumu tikpat kā nav bijis vēsā laika dēļ. Nav fiksēts arī ievērojams bērnu traumatisms, notikuši vien ikdienišķa rakstura savainojumi.
“Kopumā kļūstam civilizētāki, protam labāk atpūsties,” cerot, ka tā ir stabila tendence, lēš M. Šics. Nav bijušas grupveida saindēšanās ar pārtiku, nekvalitatīvu alkoholu, kas norādot arī uz dzīves līmeņa celšanos, turklāt cilvēki arvien vairāk sākot izvēlēties vieglāku alkoholu, atsakoties no neskaidras izcelsmes spirta vai degvīna. Savukārt fakts, ka lielo svētku pasākumu norises vietās Ogrē, Valkā un citur nav notikušas autoavārijas, liecinot par policijas darba uzlabošanos.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!