• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aicina veidot darba grupu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2004., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90361

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Apstiprināts Latvijas lauku attīstības plāns

Vēl šajā numurā

28.06.2004., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Aicina veidot darba grupu

Ekonomikas ministrs Juris Lujāns aicina Izglītības un zinātnes ministriju izveidot ilgtermiņā strādājošu darba grupu, kurā iesaistītu arī Tautsaimniecības padomes (TSP) ekspertus, lai kopīgi noteiktu prioritātes izglītības, zinātnes un tautsaimniecības nozares integrācijas nodrošināšanai turpmākajiem desmit gadiem. Šādu aicinājumu J.Lujāns pauda diskusijas noslēgumā TSP sēdē 22.jūnijā.
Tajā kā galvenais jautājums skatītas prioritātes Latvijas tautsaimniecības pārstrukturēšanai, attīstot zināšanās balstītu inovatīvu ekonomiku, informē Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības padomes sekretariāts. Piemēram, Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle sēdē paudusi uzskatu, ka pašreiz TSP ir liela izaicinājuma priekšā, jo tās dalībniekiem jāsniedz savs redzējums par prioritātēm Latvijas tautsaimniecības pārstrukturēšanā. “Inovatīva ekonomika, kas pamatojas uz zināšanām un pieejamiem cilvēku resursiem, nav iespējama, ja sociālo partneru vidū netiek apspriesti un pieņemti atbildīgi lēmumi izglītības, zinātnes un tautsaimniecības nozaru integrēšanā. Šobrīd sniedzot darba devēju viedokli un definējot prioritātes, mēs aicinām pievērst uzmanību inovācijas politikas kvalitatīvai vadībai, kā arī inovāciju veicināšanai jaunās tehnoloģijās,’’ sacījusi E.Egle.
Latvijas Informācijas tehnoloģiju un telekomunikāciju asociācijas viceprezidents Andris Anspoks TSP sēdē norādījis, ka zinātnes attīstība jābalsta uz noteiktām prioritātēm: “Nav pieņemams princips, kurā finansējumu vienmērīgi sadala visās jomās. Tā ir nelietderīga līdzekļu izšķērdēšana, bez efekta.” Pēc viņa domām, pašreiz sagatavojot inženierus, ir jārada jaunie speciālisti inženieri uzņēmēji, kas spēj komercializēt idejas un vadīt uzņēmumus. Proti, inženierim jābūt arī uzņēmējam. Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks uzsvēris, ka pēdējos desmit gados nav izdevies noteikt stratēģiskos virzienus zinātnē un izglītībā. Viņaprāt, īstermiņā būtu jāizstrādā tautsaimniecības, augstākās izglītības un zinātnes integrāciju sekmējoši tiesību akti. Savukārt vidējā termiņā būtu nepieciešama valsts zinātnes un tehnoloģiju attīstības stratēģisko prioritāšu apspriešana un noteikšana, to iekļaušana Nacionālajā attīstības plānā, kā arī uz darba tirgus pieprasījumu vērsta augstskolas programmu attīstība.
Ekonomikas ministra aicinājumu veidot minēto darba grupu padome atbalstīja, kā arī pauda gatavību tajā līdzdarboties.

“LV” informācija
Lappusi sagatavoja
Ilze Apine, “LV”
ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!