• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļ gaismā stikla fotoplates. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.06.2004., Nr. 100 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90372

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Otrdiena, 29.06.2004.

Laidiena Nr. 101, OP 2004/101

Vēl šajā numurā

28.06.2004., Nr. 100

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļ gaismā stikla fotoplates

Kopā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju un Kultūras ministriju nekustamo īpašumu sabiedrība “Latio” sākusi vērienīgu projektu, kura mērķis ir glābt no iznīcības pēdējo divu gadsimtu laikā radītās fotomākslas vērtības un fotogrāfijās fiksētās laikmeta liecības. Sabiedrība tiek aicināta apzināt fotomateriālus, īpaši senās stikla fotoplates ar negatīviem. Senās fotoplates ir pāris
milimetrus biezas stikla plāksnītes, un tās var būt dažāda lieluma. Nepazītas un nenovērtētas, tās mētājas māju bēniņos vai šķūnīšos un pamazām aiziet nebūtībā.

FOTO_PLATE.PNG (117856 bytes)
Atradumi Jāņa Ziemeļnieka kādreizējā dzīvesvietā
No “Latio” arhīva

Pamatojot projekta ieceri, “Latio” direktors Edgars Šīns sacīja: “Nereti nākas dzirdēt, ka cilvēki, saņēmuši mantojumā mājas, kur kādreiz dzīvojuši fotogrāfi, atrod dažādas fotolietas. Neapzinoties to vērtību, tās kā nevajadzīgus krāmus aizved uz izgāztuvēm. Tiek izmestas arī melnbaltās fotogrāfijas, kaut gan tām ir lielāka mākslinieciskā vērtība un ilgāks mūžs nekā krāsainajām bildēm.”
Projekts ilgs līdz pat rudenim un vainagosies ar fotoizstādi Melngalvu namā un “Latio” tradicionālā kalendāra izdošanu. Šāgada kalendāra tēma ir Latvijas ainava, kas atspoguļota melnbaltos attēlos. 2005.gada kalendāram tiks atlasītas vecmeistaru fotogrāfijas, varbūt arī kāds jaunatradums. Tas solās būt mākslinieciski augstvērtīgs, jo darbus izraudzīsies tādi lietpratēji kā kultūras ministre un mākslas kritiķe Helēna Demakova, fotovēsturnieks Pēteris Korsaks un mākslas zinātņu doktors Ojārs Spārītis.
Kāds no jaunākajiem atradumiem var sagādāt pat priecīgu sensāciju. Uzsākot remontu ēkā, kur kādreiz dzīvojis Jānis Ziemeļnieks, uziets liels daudzums seno fotoplašu. Jānis Ziemeļnieks (toreiz vēl Jānis Krauklis) pēc Strenču ministrijas skolas beigšanas 1914.gadā kļuva par fotogrāfa mācekli un no 1915. līdz 1918. gadam strādāja par fotogrāfu. Ja izdosies precīzi konstatēt, ka šīs fotoplates attiecas uz to laiku, varēs apgalvot, ka tās ir viņa uzņemtas. Diemžēl plates glabājušās pavisam nepiemērotos apstākļos, un tām vispirms nepieciešami steidzami glābšanas darbi. Pēteris Korsaks ļoti cer uz labu iznākumu: “Vēl pērn mēs muzejā sarīkojām izstādi “Jānis Ziemeļnieks – dzejnieks un fotogrāfs”, bet nevienu viņa darbu nevarējām parādīt. Tas būs liels notikums, ja apstiprināsies, ka tās ir viņa plates.”
Sakot paldies uzņēmējiem, kas sniedz palīdzīgu roku kultūrai, Helēna Demakova vēlēja veiksmes melnbaltās fotomākslas kopējiem: “Cik tas ir paradoksāli – ilgāk par gadsimtu melnbaltā fotogrāfija bija pati demokrātiskākā. Vajadzēja nākt krāsainajai, lai mēs ieraudzītu melnbaltā attēla smalkumu un elitāro raksturu.”
Senu fotomateriālu glabātāji un atradēji tiek aicināti par to ziņot Pēterim Korsakam Latvijas Fotogrāfijas muzejā Rīgā, Mārstaļu ielā 8, pa tālruni 7221922 vai e–pastu foto.latio@inbox.lv

Aina Rozeniece, “LV”

aina.rozeniece@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!