• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kāpēc vieniem pabalsts ir, bet citiem nav. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.06.2004., Nr. 101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90446

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūžībā aizgājis profesors Dītrihs Andrejs Lēbers

Vēl šajā numurā

29.06.2004., Nr. 101

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kāpēc vieniem pabalsts ir, bet citiem nav

Šodien notiks diskusija par specializētā civildienesta ierēdņu, piemēram, policistu, robežsargu, tiesībām saņemt speciālo pabalstu bērna piedzimšanas gadījumā. Valsts cilvēktiesību birojs (VCB) uzskata, ka pašreizējā situācija vērtējama kā diskriminācija.

Proti, kā skaidro VCB Informācijas un sabiedrisko attiecību daļā, Valsts civildienesta likums paredz, ka ierēdnis bērna piedzimšanas gadījumā saņem pabalstu sešu mēnešalgu apmērā. Specializētajiem ierēdņiem tas liegts. Kā norāda VCB, par pamatojumu minēts tas, ka jautājumam par sociālām tiesībām un garantijām specializētā dienesta ierēdņiem ir jābūt atrunātam speciālajos likumos – piemēram, likumā “Par policiju”, Robežsardzes likumā u.c.
Izvērtējot likumdošanu un tiesu praksi, VCB konstatējis, ka specializēto valsts civildienestu ierēdņi tiek nepamatoti nostādīti nevienlīdzīgā stāvoklī attiecībā pret pārējiem civildienesta ierēdņiem. Tā kā valsts specializēto civildienestu ierēdņu darbs ļoti bieži ir saistīts ar paaugstinātu risku un bīstamību dzīvībai, kā arī paredz augstu atbildību, glābjot cilvēku dzīvības, nodrošinot sabiedrisko kārtību, likumu ievērošanu u.tml., šiem darbiniekiem būtu jānodrošina pat papildu sociālās garantijas, nevis kaut kādā veidā jāierobežo viņu tiesības, uzskata VCB. Turklāt Latvijas tiesās ir izskatītas vairākas lietas par pabalsta piešķiršanu specializētā dienesta ierēdņiem bērna piedzimšanas gadījumā, un tikai vienā gadījumā prasība netika apmierināta.
Diskusijā piedalīsies pārstāvji no Bērnu un ģimenes lietu ministrijas, Iekšlietu ministrijas, Valsts policijas, Valsts robežsardzes, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, Valsts civildienesta pārvaldes, Valsts kancelejas, Administratīvās tiesas un citām iestādēm.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!