• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pabeigts Vācijas un Latvijas kultūrvēstures kopprojekts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2004., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90509

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par invalīdu lietām lems aizvien nopietnāk

Vēl šajā numurā

30.06.2004., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pabeigts Vācijas un Latvijas kultūrvēstures kopprojekts

BIBLIOTEKA002.PNG (81275 bytes)
Latvijas Nacionālās bibliotēkas direktors Andris Vilks un Osnabrikas universitātes Jauno laiku kultūras vēstures starpnozaru institūta profesors, izdevuma galvenais redaktors un projekta vadītājs Klauss Garbers
Foto: Ligita Ieviņa

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 28.jūnijā tika prezentēts izdevums “Autordarbi senajā vācu valodas telpā”. Tas ir Vācijas un Latvijas zinātnieku, arhivāru un bibliotekāru kopdarbs.
Projekta vadītājs ir Osnabrikas universitātes Jauno laiku kultūrvēstures starpnozaru institūta profesors Klauss Garbers. Viņš kopā ar saviem kolēģiem Polijas, Krievijas, Latvijas un Igaunijas arhīvos un bibliotēkās meklējis un apkopojis informāciju par personiska rakstura svinībām vai kādai personai adresētiem sacerējumiem. Pētnieku interešu lokā bijuši 16. – 18.gs. Pomerānijā, Prūsijā, kā arī senās Latvijas un Igaunijas teritorijā tapušie sacerējumi. Polijas un Krievijas arhīvos atrastie materiāli bija apkopoti 9 sējumos, bet tagad interesenti tika iepazīstināti ar pēdējiem 6 sējumiem. Četros no tiem apkopota informācija par izdevumiem, kuri atrasti Latvijas Nacionālās bibliotēkas, Akadēmiskās bibliotēkas un Latvijas Valsts vēstures arhīva krājumos. Pārējie divi ietver Tartu universitātes un Tallinas Pedagoģiskās universitātes Akadēmiskās bibliotēkas krājuma materiālus. Projekta realizācija bija iespējama, pateicoties Volkswagen fonda finansiālajam atbalstam 2,6 miljonu eiro apmērā.
Izdevumā “Autordarbi senajā vācu valodas telpā” ietvertie sacerējumi veltīti dažādiem nozīmīgiem gadījumiem cilvēku personiskajā vai valstu sabiedriskajā dzīvē. No personiskās dzīves jomas ievērību izpelnījušies pārsvarā divu veidu gadījumi – kāzu apsveikumi un līdzjūtības apliecinājumi palicējiem. Prāvā skaitā atrodami apsveikumi ar panākumiem karjerā. Daudzi veltījumi adresēti sava laika personībām par sasniegumiem kādā sabiedriskās, politiskās, praktiskās dzīves, kultūras vai zinātnes jomā. Šie sacerējumi atspoguļo attiecīgā laikmeta cilvēcisko attiecību kultūras līmeni, ļauj pētīt sabiedriskās dzīves un sadzīves tradīcijas, iegūt faktoloģiskās ziņas par dažādām vairāk vai mazāk zināmām personām, kā arī iepazīt literārās tradīcijas.
Izdevuma jaunie sējumi uzdāvināti Latvijas Nacionālajai bibliotēkai, Baltijas Centrālajai bibliotēkai, Akadēmiskajai bibliotēkai, Latvijas Valsts vēstures arhīvam un Valsts arhīvu speciālajai bibliotēkai.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!