• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Diskutē par bērnu pabalstiem ierēdniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2004., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90513

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Iesvēta cietuma kapelu

Vēl šajā numurā

30.06.2004., Nr. 102

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Diskutē par bērnu pabalstiem ierēdniecībā

Aktualizējoties jautājumam par bērna piedzimšanas pabalstu paaugstināšanu, tiesības uz lielāku samaksu ģimenes pieauguma gadījumā pieteikuši arī specializētā civildienesta ierēdņi – policisti un robežsargi. Problēma nonākusi līdz Valsts cilvēktiesību birojam un, iespējams, tiks virzīta izskatīšanai Satversmes tiesā.

Valsts civildienesta likums paredz, ka ierēdnis bērna piedzimšanas gadījumā saņem pabalstu sešu mēnešalgu apmērā. Taču šī norma piemērota tikai vispārējā civildienesta ierēdņiem, bet uz specializētā civildienesta ierēdņiem, piemēram, policistiem un robežsargiem, tā nav attiecināta. Uzskatot šādu praksi par netaisnīgu un ņemot vērā sava darba bīstamību, minēto struktūru darbinieki jau uzsākuši virkni tiesvedību un vērsušies Valsts cilvēktiesību birojā (VCB).

Sākusies masveida tiesvedība

“Valsts civildienesta likums, tā 25. pants, nekonkretizē bērna piedzimšanas pabalstu piešķiršanu, bet 2. panta 3. daļā noteikts, ka šis likums ir piemērojams, kamēr nav pieņemts cits likums. Policistiem šāds pabalsts nav paredzēts, savukārt, piemēram, ugunsdzēsēji to saņem,” skaidro VCB Bērnu tiesību aizsardzības daļas juriste Natālija Sokolova. Šo atšķirību nosaka tas, ka gan likumā par policiju, gan likumā par robežsardzi nav iekļauta norma, kas attiecas uz minētajiem pabalstiem. Tādējādi situācija vērtējama kā nevienlīdzīga un diskriminējoša, uzskata VCB. To apstiprina tiesu prakse. Proti, līdz šim Valsts policijas darbinieki saistībā ar pabalstu problēmu uzrakstījuši 106 iesniegumus. Rajona tiesās izskatītas 16 lietas, no tām 15 apmierinātas. Apgabaltiesās skatītas četras lietas, trīs apmierinātas, bet vienai nokavēts iesniegšanas termiņš. 88 lietas iesniegtas Administratīvajā tiesā. Robežsardzes darbinieki tiesā vērsušies ar septiņiem pieteikumiem. Divas no tām apmierinātas, divas noraidītas, trīs esot tiesvedībā. Tādējādi, kā skaidro N. Sokolova, sācies masveida tiesvedību process, prasību skaits aug, bet problēmai nepieciešams risinājums. Ātrākais varētu būt iespēja piemērot pabalsta piešķiršanas normu specializētā civildienesta ierēdņiem esošās likumdošanas ietvaros. Taču, ņemot vērā, ka likumam jābūt cilvēkam saprotamam un precīzam, to tomēr nāksies grozīt.
Tieslietu ministrija šobrīd izstrādā informatīvo ziņojumu valdībai, kuru skatīs nākamo divu nedēļu laikā, un veiksmīgas jautājuma virzīšanas gadījumā var cerēt uz specializēto ierēdņu bērna piedzimšanas pabalstu paaugstināšanu jau nākamā gada budžeta ietveros, lēš N. Sokolova. Taču VCB šobrīd izskatot arī iespēju šajā jautājumā vērsties Satversmes tiesā.

Jāmaina likumdošana

Pašlaik Valsts civildienesta likuma 25. pantu nav iespējams attiecināt uz specializētajiem ierēdņiem, pabalstu problēmu, skaidro Valsts civildienesta pārvaldes (VCP) Civildienesta kontroles departamenta vadītājs Māris Knoks. Taču atzīst: no cilvēktiesību viedokļa, iespējams, pastāvošā prakse ir netaisnīga, tādēļ nepieciešams juridiski argumentēts atzinums. Proti, līdz šim vēl neviena no pabalstu lietām neesot izgājusi visu instanču tiesas, kas ļautu izdarīt juridiski pamatotus secinājumus. Turklāt VCP nevienā no minētajām tiesām nav uzaicināta ar savu klātbūtni. Kā labu risinājumu M. Knoks ieteic arī VCB iniciatīvu vērsties Satversmes tiesā.
Ja tiesvedības ceļā noskaidrosies, ka specializētajiem ierēdņiem pabalsts pienākas, var rēķināties, ka tas attieksies uz visiem šīs kategorijas ierēdņiem kopš 2001. gada, kad pašreizējais Valsts civildienesta likums stājies spēkā, skaidro M. Knoks. Viņš arī atzina, ka naudas summa, kura būtu nepieciešama visu līdz šim ierosināto un gaidāmo prasību apmierināšanai, kā arī turpmāk ik gadu pabalstu nodrošināšanai, pagaidām nav aprēķināma. Vidēji civildienesta ierēdņa pusgada alga, kas atbilst bērna piedzimšanas pabalsta apmēram, ir virs 1000 latiem. To var saņemt gan tēvs, gan māte. Ja abi vecāki ir ierēdņi, pabalstu tiesīgs saņemt viens no viņiem. Valsts policijā strādā apmēram 10 000 darbinieku, Robežsardzē – 3 200.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!