• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ievedmuitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa samaksas termiņa atlikšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.06.2004., Nr. 102 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90525

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1010

Kārtība, kādā muitas iestādēs veic pirmsmuitošanas darbības

Vēl šajā numurā

30.06.2004., Nr. 102

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1008

Pieņemts: 28.06.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1008

Rīgā 2004. gada 28. jūnijā

Par ievedmuitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa samaksas termiņa atlikšanu

1. Lai nodrošinātu ievedmuitas nodokļa un maksājumu, kas līdzvērtīgi muitas nodokļiem, samaksas termiņa atlikšanu, kas noteikta Padomes 1992.gada 12.oktobra Regulā (EEK) Nr.2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi un pievienotās vērtības nodokļa samaksas termiņa atlikšanu, apstiprinu “Metodiskos norādījumus par kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde piešķir ievedmuitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa samaksas termiņa atlikšanu, uzskaita un kontrolē atlikto nodokļu samaksu”.

2. Atļaujas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai, kas izsniegtas līdz 2004.gada 1.maijam, pamatojoties uz Valsts ieņēmumu dienesta 2003.gada 4. novembra rīkojumu Nr.1628 “Par muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu”, paliek spēkā līdz 2004.gada 1.augustam.

3. Rīkojumu publicēt laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

4. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Ģenerāldirektora pirmā vietnieka, Galvenās muitas pārvaldes direktora v.i. A. Drulle

 

Metodiskie norādījumi par kārtību, kādā Valsts ieņēmumu dienesta Galvenā muitas pārvalde piešķir ievedmuitas nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa samaksas termiņa atlikšanu, uzskaita un kontrolē atlikto nodokļu samaksu

1. Saskaņā ar likuma “Par pievienotās vērtības nodokli” 12.panta otro daļu pievienotās vērtības nodoklis par preču importu kļūst iekasējams tajā brīdī, kad kļūst iekasējams muitas nodoklis.

2. Atļauju ievedmuitas nodokļa un maksājumu, kas līdzvērtīgi muitas nodokļiem, un pievienotās vērtības nodokļa (turpmāk — nodokļu) samaksas termiņa atlikšanai Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk — VID) Galvenā muitas pārvalde piešķir Padomes 1992.gada 12.oktobra Regulā (EEK) Nr.2913/92 par Kopienas Muitas kodeksa izveidi (turpmāk — Regula) noteiktajā kārtībā.

3. VID Galvenā muitas pārvalde atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai uz laiku līdz 30 dienām piešķir personām (turpmāk — maksātājs):

3.1. kuras ne mazāk kā divus gadus, pirms atļaujas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai pieprasīšanas, vismaz četras reizes mēnesī izmantojušas vispārējo galvojumu muitas procedūru un/vai preču pagaidu uzglabāšanas nodrošināšanai;

3.2. kuras reģistrētas VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā;

3.3. kurām nav nodokļu vai citu valsts noteikto obligāto maksājumu parāds.

4. Lai saņemtu atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai, maksātājs iesniedz VID Galvenās muitas pārvaldes direktoram adresētu iesniegumu. Iesniegumā norāda:

4.1. uzņēmuma nosaukumu, pievienotās vērtības nodokļa maksātāja reģistrācijas numuru, juridisko adresi un elektroniskā pasta adresi;

4.2. personas, kurai ir paraksta tiesības, vārdu, uzvārdu, personas kodu;

4.3. vēlamo termiņu, par kuru apkopo muitas deklarācijās (VAD) aprēķinātās nodokļu summas — attiecīgi par kalendāra nedēļu vai kalendāra mēnesi;

4.4. vispārējā galvojuma apjomu, kas paredzēts nodokļu, kuru samaksas termiņš ir atlikts, samaksas nodrošināšanai.

5. Nodokļu, kuru samaksas termiņš ir atlikts, uzskaiti un kontroli veic VID Galvenās muitas pārvaldes Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa (turpmāk — Uzskaites nodaļa).

6. Lai pieņemtu lēmumu par atļaujas piešķiršanu nodokļu samaksas termiņa atlikšanai, Uzskaites nodaļa papildus metodisko norādījumu 3.punktā noteiktajam pārbauda:

6.1. vai maksātājam par laika periodu no vispārējā galvojuma saņemšanas dienas līdz iesnieguma iesniegšanas dienai nav izveidojies muitas nodokļu parāds;

6.2. vai maksātājs izmanto vispārējo galvojumu un vispārējā galvojuma derīguma termiņu;

6.3. vai maksātājs vai viņa darbinieki, kuriem ir paraksta tiesības, no vispārējā galvojuma saņemšanas dienas līdz iesnieguma iesniegšanas dienai nav atkārtoti sodīti par administratīviem pārkāpumiem muitas jomā, kuru rezultātā samazināts maksājamais muitas nodoklis.

7. VID Galvenā muitas pārvalde 30 dienu laikā pēc maksātāja iesnieguma saņemšanas to izskata un pieņem lēmumu. Par lēmumu piešķirt nodokļu samaksas termiņa atlikšanu VID Galvenā muitas pārvalde rakstiski paziņo maksātajam. Lēmumā norāda piešķirto maksātāja identifikācijas numuru.

8. VID Galvenā muitas pārvalde par lēmumu nepiešķirt nodokļu samaksas termiņa atlikšanu rakstiski paziņo maksātājam, norādot lēmuma pamatojumu un pārsūdzēšanas kārtību.

9. VID Galvenās muitas pārvaldes pieņemtais lēmums par atļaujas piešķiršanu nodokļu samaksas termiņa atlikšanai ir atļauja nodokļu samaksas termiņa atlikšanai uz laiku līdz 30 dienām.

10. Maksātājs, kuram piešķirta atļauja nodokļu samaksas termiņa atlikšanai uz laiku līdz 30 dienām, izsniegtās atļaujas darbības laikā nedrīkst piemērot Regulas 222.pantā noteikto nodokļu samaksas termiņu, kas nedrīkst pārsniegt 10 dienas pēc maksājamo nodokļu paziņošanas.

11. Piešķirto atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai maksātājs nedrīkst nodot trešajām personām. Piešķirto atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai maksātājs nedrīkst izmantot, noformējot muitas formalitātes trešajām personām.

12. Pēc atļaujas saņemšanas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai, lai saņemtu VID depozīta konta WWW saskarnes lietotāja identifikatoru (paroli) un ASYCUDA PIN kodu, maksātājs iesniedz VID Galvenās muitas pārvaldes direktoram adresētu iesniegumu. Iesniegumā norāda:

12.1. VID Galvenās muitas pārvaldes piešķirto maksātāja identifikācijas numuru;

12.2. personas, kurai ir lietotāja tiesības, vārdu, uzvārdu, personas kodu un elektroniskā pasta adresi.

13. Maksātājs nedrīkst izpaust trešajām personām piešķirto WWW saskarnes lietotāja identifikatoru (paroli) un ASYCUDA PIN kodu.

14. Uzskaites nodaļa Centrālajā muitas informācijas sistēmā reģistrē:

14.1. lēmumu par atļauju piešķirt nodokļu samaksas termiņa atlikšanu;

14.2. maksātājam piešķirto maksātāja identifikācijas numuru;

14.3. vispārējā galvojuma apjomu, kas paredzēts nodokļu, kuru samaksas termiņš ir atlikts, samaksas nodrošināšanai.

15. Muitas iestādē, pieņemot aizpildīto muitas deklarāciju (VAD), pārbauda:

15.1. ja maksātājs deklarē preces sev:

15.1.1. vai VAD 9.ailē “Atbildīgais par finanšu jautājumiem” un VAD 8.ailē “Saņēmējs” ir viena un tā pati persona;

15.1.2. vai VAD 14.ailē “Deklarētājs/ pārstāvis” ir ieraksts “uzņēmums deklarē sev”;

15.1.3. vai VAD 28.ailē ierakstīts vispārējā galvojuma veida kods un vispārējā galvojuma apliecības numurs;

15.1.4. vai VAD 48.ailē ierakstīts maksātājam piešķirtais identifikācijas numurs;

15.2. ja maksātājs ir saņēmis VID elektroniskās deklarēšanas atļauju un deklarē preces sev:

15.2.1. vai VAD 9.ailē “Atbildīgais par finanšu jautājumiem” un VAD 8.ailē “Saņēmējs” ir viena un tā pati persona;

15.2.2. vai VAD 14.ailē “Deklarētājs/ pārstāvis” ierakstīts maksātāja (deklarētāja) pilns nosaukums un tā reģistrācijas numurs elektroniskās deklarēšanas atļaujas saņēmušo uzņēmumu reģistrā;

15.2.3. vai VAD 28.ailē ierakstīts vispārējā galvojuma veida kods un vispārējā galvojuma apliecības numurs;

15.2.4. vai VAD 48.ailē ierakstīts maksātājam piešķirtais identifikācijas numurs;

15.3. ja maksātājs ir muitas brokers, kurš deklarē preces savā vārdā pēc preču valdītāja pilnvarojuma:

15.3.1. vai VAD 9.ailē “Atbildīgais par finanšu jautājumiem” ierakstīts muitas brokera uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pilns nosaukums, adrese un nodokļu maksātāja (muitas brokera) reģistrācijas numurs;

15.3.2. vai VAD 14.ailē “Deklarētājs/ pārstāvis” ierakstīts muitas brokera uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pilns nosaukums un VID izsniegtās atļaujas muitas brokera darbībai numurs;

15.3.3. vai VAD 28.ailē ierakstīts vispārējā galvojuma veida kods un vispārējā galvojuma apliecības numurs;

15.3.4. vai VAD 48.ailē ierakstīts maksātājam (muitas brokeram) piešķirtais identifikācijas numurs.

16. Pēc muitas deklarāciju (VAD) noformēšanas kopsavilkumu par vienas darba dienas laikā noformētajām muitas deklarācijām no muitas iestāžu ASYCUDA serveriem VID Galvenās muitas pārvaldes Informatīvo sistēmu daļa elektroniski nosūta Uzskaites nodaļai. Kopsavilkumā norāda maksātāja identifikācijas numuru, noformēto muitas deklarāciju (VAD) numurus, noformēšanas datumus, aprēķinātos nodokļus.

17. Uzskaites nodaļa piecu darba dienu laikā apkopo nodokļu summas no muitas deklarācijām (VAD), kuras noformētas attiecīgi kalendārajā nedēļā vai kalendārajā mēnesī (atbilstoši maksātāja iesniegumā norādītajam termiņam).

18. Uzskaites nodaļa maksātājam elektroniski sagatavo rēķinu (1.pielikums) par apkopotajām nodokļu summām. Rēķinā norāda nodokļu samaksas termiņu.

19. Rēķinu maksātājam nosūta nākamajā darba dienā pēc nodokļu summu apkopošanas. Rēķins ir derīgs bez paraksta. Rēķinā norādītās nodokļu summas iemaksā VID depozītu kontā.

20. Maksātājam, kas saņēmis atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai, paziņotā nodokļu summa jāsamaksā Regulas 227.pantā noteiktajos termiņos, ja:

20.1. aprēķinātās nodokļu summas apkopo par kalendāra nedēļu — samaksas termiņš ir ceturtās nedēļas piektdiena, kas seko šai nedēļai;

20.2. aprēķinātās nodokļu summas apkopo par kalendāra mēnesi — samaksas termiņš ir tā mēneša piecpadsmitais datums, kas ir aiz šī kalendārā mēneša.

21. Maksātājs kontrolē vispārējā galvojuma izmantošanu un nodrošina, lai muitas parāda un pievienotās vērtības nodokļa parāda apmērs nepārsniegtu vispārējā galvojuma apjomu, kas paredzēts muitas procedūrai — laišana brīvam apgrozījumam.

22. Piecu darba dienu laikā pēc visu rēķinā norādīto nodokļu ieskaitīšanas VID depozītu kontā Uzskaites nodaļa sagatavo “Kopsavilkumu par VID depozītu konta iemaksu ieskaitīšanu budžetā” (2.pielikums). Kopsavilkumu paraksta VID Galvenās muitas pārvaldes direktora vietnieks.

23. Uzskaites nodaļa vienas darba dienas laikā pēc “Kopsavilkumu par VID depozītu konta iemaksu ieskaitīšanu budžetā” parakstīšanas sagatavo maksājuma dokumentus nodokļu maksājumu ieskaitīšanai valsts budžetā.

24. Ja maksātājs rēķinā norādītos nodokļus VID depozītu kontā ieskaita daļēji, ieskaitītā summa līdz pilnīgai rēķina apmaksai paliek VID depozītu kontā nesadalīta pa budžeta kontiem. Galvojumu šādos gadījumos atbrīvo par to daļu, par kuru maksātājs VID depozītu kontā ieskaitījis nodokļus.

25. Ja 10 dienu laikā pēc rēķinā norādītā samaksas termiņa maksātājs VID depozītu kontā nav ieskaitījis visas rēķinā norādītās nodokļu summas, VID Galvenā muitas pārvalde pieņem lēmumu par atļaujas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai anulēšanu. Lēmumu par atļaujas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai anulēšanu maksātājam nosūta vienas darba dienas laikā pēc tā parakstīšanas.

26. Ja VID Galvenā muitas pārvalde anulē izsniegto atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai, Uzskaites nodaļa apkopo visu aprēķināto, ieskaitot atļaujas anulēšanas dienā aprēķināto, bet nesamaksāto nodokļu summu, aprēķina nokavējuma naudu un piemēro Latvijas Bankas noteikto refinansēšanas likmi par katru nokavēto dienu.

27. Uzskaites nodaļa sagatavo rēķinu, nosakot rēķina galējo samaksas termiņu, kas saskaņā ar Regulas 222.pantu nedrīkst pārsniegt 10 dienas pēc maksājamo nodokļu paziņošanas, un nosūta rēķinu maksātājam.

28. Gadījumā, ja maksātājs dokumentāri pierāda, ka nodokļu samaksas termiņu kavējums nav bijis vai radies no maksātāja neatkarīgu iemeslu dēļ, VID Galvenā muitas pārvalde izskata jautājumu par jaunas atļaujas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai piešķiršanu.

1.pielikums

1008-1001.PNG (81627 bytes)

1008-1002.PNG (50779 bytes)

2.pielikums

1008-2001.PNG (72445 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!