• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2004., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90566

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ANO Latvijā un Latvija ANO

Vēl šajā numurā

01.07.2004., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Tagesspiegel”: “Ar kopējo paziņojumu Irākas jautājumā, lai arī cik trūcīgs būtu tā saturs, iepriekšējo gadu strīds oficiāli skaitās izbeigts. Tomēr patiesībā alianse joprojām ir sašķelta mazākajā kara pretinieku grupā, pie kuras pieder Francija, Vācija, Beļģija, un lielākajā alianses partneru grupā, kas uz Irāku nosūtījusi savas militārās vienības. Tā galvenokārt sastāv no jaunajām NATO dalībvalstīm. Baltieši, poļi, ungāri, čehi un slovāki paļaujas uz ASV. Viņu acīs militāri impotentie un politiski neizlēmīgie eiropieši nav garants drošībai.”

Zviedru “Expressen”: “NATO ir pierādījusi spēju atjaunoties mainīgajā pasaulē. Ja gribam būt patiešām optimistiski, tad NATO sanāksme Stambulā ir uzskatāma par pagriezienu transatlantiskajās attiecībās.”

Vācu “Der Spiegel”: “NATO augstākā līmeņa sanāksmē Stambulā pieņēma lēmumu pastiprināt alianses klātbūtni Afganistānā un sniegt palīdzību Irākai drošības spēku apmācīšanā, kā arī apsprieda citus jautājumus.”

Krievijas interneta ziņu portāls “Regnum.ru” publicējis apjomīgu interviju ar Latvijas premjerministru Induli Emsi. Intervijā tiek skarti tādi temati kā valdību maiņa Latvijā, pašreizējās valdības stabilitāte, izglītības reforma, krievvalodīgo situācija Latvijā, Krievijas un Latvijas divpusējās attiecības.

Amerikāņu “Washington Times” pievēršas Eiropas Savienības iekšpolitiskajiem procesiem un secina, ka “nemaz nebūtu liels brīnums, ja ES piedzīvotu sabrukumu”. “ES būvē” esot vērojamas daudzas un dažādas plaisas. Rakstā tiek analizēti “iedzimtie” ES trūkumi. Lielākā uzmanība pievērsta ES ekonomiskajiem jautājumiem. Tieši ekonomiskie faktori, pēc “Washington Times” domām, var būt tie, kas veicina ES dezintegrāciju.

Vācu “Die Welt”: “Vai Turcija var būt tilts starp Rietumiem un arābu pasauli? Islamisti turkiem nekad nepiedos kemalismu, tāpat kā piederību pie Ziemeļatlantijas alianses, vai militāri politiskos sakarus ar Izraēlu. Turku tilts ved vienīgi uz naidīgu krastu. Turcija ir jāuzskata par to, kas tā ir. Mazināt islamistu dusmas, uzņemot Turciju ES, nav nekas cits kā vilinoša tehnokrātiska ideja.”

Angļu “Financial Times”: “Transatlantisko attiecību “atveseļošana” pašlaik ir svarīgāka nekā jebkad. Jāsaprot, ka šo attiecību uzlabošana ir “divvirzienu iela” un vainīgas ir abas puses. ASV ir jāmēģina mainīt priekšstatu par sevi kā par valsti, kas cenšas mazināt ES vienotību. ASV vienmēr bijusi izdevīga situācija, kad ES valstis nav vienotas savās pozīcijās.”

Angļu “The Guardian” : “ASV prezidentam Džordžam Bušam ir taisnība, ka Tuvo Austrumu valstīs pietrūkst demokrātijas. Tomēr Bušs maldās attiecībā uz demokrātijas trūkuma iemesliem. Tāpat Bušam nav ne mazākās izpratnes par vislabākajiem “problēmas” risinājumiem. Bušs ir ļoti maz lasījis par vēsturi, tomēr pašam “veidot vēsturi” viņam patīk. Tas nekas, ka tiek pieļautas grandiozas kļūdas.”

Pēc ĀM Preses analīzes nodaļas materiāliem

Lappusi sagatavojis
Jānis Ūdris, “LV”
janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!