• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par būtiskāko jaunajos Ceļu satiksmes noteikumos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.07.2004., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90586

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Piedaloties ES valstu un valdību vadītāju sanāksmē Briselē

Vēl šajā numurā

01.07.2004., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par būtiskāko jaunajos Ceļu satiksmes noteikumos

CELI.PNG (137102 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Ministru kabinets pieņēmis jaunos Ceļu satiksmes noteikumus (CSN), kuri stājas spēkā šodien, 1.jūlijā, aizstājot 1999.gadā izdotos noteikumus, ar ko tiks ieviestas izmaiņas satiksmes drošības uzlabošanai.
Jaunie CSN paredz izmaiņas attiecībā uz pieļaujamā alkohola daudzumu asinīs jaunajiem vadītājiem. Braucējiem ar stāžu, kas mazāks par diviem gadiem, alkohola daudzums nedrīkstēs pārsniegt 0,2 promiles, savukārt mopēdu un velosipēdu vadītājiem – vienu promili. Pā-rējiem autovadītājiem norma saglabāsies līdzšinējā – 0,5 promiles.
Atbilstoši jaunajiem CSN Latvijā tiks ieviestas jaunas ceļa zīmes, piemēram, zīme “Ātrgaitas ceļš”, kas noteiks lielāku braukšanas ātrumu uz konkrētiem ceļiem. Pa šiem ceļiem drīkstēs braukt tikai ar motocikliem, tricikliem, kvadracikliem, automobiļiem un autobusiem, savukārt gājēju, velosipēdu un mopēdu kustība pa tiem būs aizliegta, lai neradītu bīstamas situācijas citiem satiksmes dalībniekiem. Šādu apzīmējumu plānots piešķirt šosejām, kur abos braukšanas virzienos ir vismaz divas braukšanas joslas. Atļautais braukšanas ātrums pa šādiem ceļiem būs 110 kilometri stundā, bet laika posmā no 1.decembra līdz 1.martam – 90 kilometri stundā.
Saskaņā ar jaunajiem CSN tiks atcelts ātruma ierobežojums jaunajiem autobraucējiem ar stāžu līdz diviem gadiem, kas patlaban ir 80 kilometri stundā. Jaunajos CSN paredzēts, ka ārpus apdzīvotām vietām transportlīdzekļu braukšanas ātrums nedrīkstēs pārsniegt 90 kilometrus stundā. Šis ātruma ierobežojums attieksies uz motocikliem, tricikliem, kvadracikliem, vieglajiem automobiļiem, autobusiem un kravas automobiļiem, kuru pilna masa nepārsniedz 7,5 tonnas. Automobiļiem un autobusiem, kas velk piekabi, kā arī kravas automobiļiem, kuru pilna masa pārsniedz 7,5 tonnas, braukšanas ātrums nedrīkstēs pārsniegt 80 kilometrus stundā.
Jaunie CSN paredz izmaiņas attiecībā uz rīcību pēc ceļu satiksmes negadījuma. Ja negadījumā nebūs cietuši cilvēki, nebūs nodarīti bojājumi trešās personas mantai, kā arī transportlīdzekļiem nebūs radušies bojājumi, kuru dēļ tie nevar braukt, transportlīdzekļa vadītājs drīkstēs vienoties ar otra iesaistītā līdzekļa vadītāju par būtiskiem negadījuma apstākļiem, aizpildīt saskaņoto paziņojumu un, neziņojot policijai, atstāt negadījuma vietu. Savukārt, ja negadījumā būs iesaistīti vairāk nekā divi transportlīdzekļi vai arī šoferi nespēs vienoties par visiem būtiskajiem apstākļiem un aizpildīt saskaņoto paziņojumu, transportlīdzekļu vadītājiem par negadījumu jāziņo policijai.
Atbilstoši šodien akceptētajiem CSN no 2008.gada 1.maija būs aizliegts braukt transportlīdzekļiem, kas aprīkoti ar riepām, kurām ir radzes. Līdz 2008. gada 1. maijam ar šādiem transportlīdzekļiem būs aizliegts braukt laika posmā no 1.maija līdz 1.oktobrim.
Jaunajos noteikumos ietverta arī norma, atbilstoši kurai būs jāatsakās no tumšajām logu plēvēm. Šis CSN punkts stāsies spēkā 2005.gada 1.janvārī. Tas paredz noteikt aizliegumu braukt ar transportlīdzekli, kas aprīkots ar priekšmetiem, stiklu pārklājumiem, aizkariem, žalūzijām, kas būtiski ierobežo redzamību transportlīdzekļa vadītājam tā tiešās redzamības zonā. Kā jau ziņots, attiecībā uz stiklu pārklājumiem par būtisku redzamības ierobežojumu tiek uzskatīti pārklājumi, kas padara priekšējā stikla gaismas caurlaidību mazāku par 75% vai priekšējo sānstiklu gaismas caurlaidību mazāku par 70%.
Attiecībā uz lielgabarīta transportlīdzekļiem no 2006.gada 1.janvāra netiks izsniegtas atļaujas dalāmu kravu pārvadājumiem ar kokvedējiem, kuru gabarīti – augstums, garums un platums – pārsniedz CSN paredzētās normas. No šī datuma Latvijā netiks reģistrēti kokvedēji, kuru gabarīti pārsniedz CSN paredzētās normas.
Norma, kas liedz iespēju maršruta taksometru pasažieriem iekāpt un izkāpt zīmes “Apstāties aizliegts” darbības zonā no pulksten 7 līdz 20, stāsies spēkā 2006.gada 1.janvārī. Līdz 2005.gada 31.decembrim maršruta taksometru vadītājiem zīmes darbības zonā būs atļauts izlaist un uzņemt pasažierus.
Līdz ar jaunajiem CSN nebūs spēkā 1999.gadā izdotie noteikumi.

Pēc LETA informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!