• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lietuvas valsts svētki Rīgā uz ūdens. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.2004., Nr. 104 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90656

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kā mainīsies Latvijas maksājumu bilance?

Vēl šajā numurā

02.07.2004., Nr. 104

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lietuvas valsts svētki Rīgā uz ūdens

Ne reizi vien dažādi pētnieki mēģinājuši noskaidrot, kas ir tas īpašais stājā, uzvedībā un domāšanā, jā, varbūt pat sapņos, kas arvien atšķir latvieti no lietuvieša. Pēc garākām vai īsākām pārdomām vairums nonāk pie viena kopsaucēja: tā ir cauri gadsimtiem glabāta lepna apziņa par Lietuvas valstiskumu un varenību. Šai sakarā mūsu dienvidu kaimiņiem ir arī īpaši svētki – Lietuvas karaļa Mindauga kronēšanas diena.
Vakar, 1. jūlijā, šo svētku viesus Lietuvas vēstniecība Latvijā aicināja uz peldošo modernās mākslas galeriju “Noass”. Tur visus ar savu muzicēšanu sagaidīja vokālā džeza grupa “Jazz land”, kas 2001. gadā atzīta par Lietuvas labāko vokālo ansambli. Interesenti varēja arī iepazīties ar starptautisko modernās mākslas izstādi “Sapņu sala”.
Sanākušos latviešu valodā uzrunāja Lietuvas vēstnieks Osvalds Čukšis (Osvaldas Čiukšys):
“Ekselences! Cienījamās dāmas un godātie kungi!
Man ir liels prieks apsveikt jūs Lietuvas karaļa Mindauga kronēšanas dienā, kuru Lietuva pirmoreiz sagaida jaunā kvalitātē – kopā ar citām valstīm jau būdama Eiropas Savienības dalībvalsts.
13. gadsimtā uzsāktais karaļa Mindauga ceļš uz Eiropu bija enerģisks un rezultatīvs, tas balstījās uz tautas ilgām un fantāziju. Lietuva tika kristīta 1251. gadā, un tajā pašā gadā pāvests to atzina par karalisti. Jau pēc diviem gadiem – 1253. gada 6. jūlijā – tika kronēts Lietuvas karalis Mindaugs.
Notikumiem bagātā Lietuvas valstiskuma attīstības gaita ir cieši savijusies arī ar Latvijas vēsturi – tieši tādēļ Lietuva sevišķi novērtē labas attiecības ar savām kaimiņvalstīm. Lietuva balstās uz jau karaļa Mindauga laikos, 13. gadsimtā, nostiprinātajiem valsts dibināšanas principiem. Un šie principi nezaudē savu vērtību arī šodien – jaunajā, paplašinātajā Eiropā.
Tāpat ir svarīgi atzīmēt, ka pirms četrām dienām Lietuva ievēlēja prezidentu, tāpēc mēs ar prieku apsveicam jauno Lietuvas prezidentu Valdu Adamku.
Lietuvas karaļa Mindauga kronēšanas dienas atzīmēšana notiek tūlīt pēc Latvijā tik plaši svinamajiem un līksmajiem vasaras saulgriežu svētkiem Jāņiem, tieši tāpēc mēs nolēmām šo datumu atzīmēt šeit, Daugavas krastā, vēlēdamies sniegt jums vēl vienu iespēju papriecāties par vasaras jaukumiem.
Turpinot jauko Līgo noskaņu, aicinām jūs nogaršot Lietuvas rudzu maizi, paklausīties mūsu vokālā džeza izpildītājus, kā arī aplūkot modernās mākslas izstādi un nobaudīt dažādos dzērienus.”
Savas uzrunas noslēgumā Lietuvas vēstnieks izteica pateicību svinību sponsoriem. Osvalds Čukšis uzsauca tostu par gaišu Lietuvas un Latvijas nākotni, par abu zemju cilvēku labklājību un veiksmīgu sadarbību.

Andris Sproģis, “LV”

andris.sprogis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!