• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atmiņai par Lielajām Patiesībām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.07.2004., Nr. 105 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90724

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kuplā pulkā stiprinot korporāciju tradīcijas

Vēl šajā numurā

06.07.2004., Nr. 105

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Atmiņai par Lielajām Patiesībām

SILINS-1.PNG (123154 bytes)
Foto: Alma Edžiņa

2004. gada 2. jūlijā Latvijas zinātnieki pieredzēja unikālu notikumu – pie Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) Fizikālās enerģētikas institūta (FEI) ieejas atklāja piemiņas zīmi cilvēkam, kas institūtā nostrādāja 31 gadu. Uzraksts vēsta – akadēmiķis Edgars Imants Siliņš. Autori – tēlnieki Zigrīda Rapa, Juris Rapa, arhitekts Ģirts Kilēvics. Piemineklī E. I. Siliņa portrets – bronzas cilnis, kuru balsta divi granīta bluķi. Kā senķīniešu iņ-jan simbols, vizuālā metafora universālajam principam, ka pretstati jeb pretmeti pastāv vienlaikus un papildina viens otru.

Rīgā parādījusies piemiņas vieta mūsu laikabiedram, cilvēkam ar pasaules vārdu. Tapusi lēni, veidota ar mīlestību, skaisti novietota kādreiz ļoti slavenās “Akadēmijas pilsētiņas” zaļajā zonā, ar krietni paaugušajiem kokiem fonā. LZA Fizikālās enerģētikas institūts ir pateicīgs projekta atbalstītājiem un sponsoriem – Rīgas domei, Rīgas Rotari klubam, Latvijas Zinātņu akadēmijai, Latvijas Universitātes (LU) Cietvielu fizikas institūtam, firmai “GlaxoSmithKline”, izdevniecībai “Jumava”, Latvijas Akadēmiskajai bibliotēkai, “Unibankai”, individuālajiem ziedotājiem – draugiem, ģimenei un kolēģiem. Atklāšanas ceremonijā piedalījās zinātnes un kultūras pārstāvji, jo tās akadēmiķim bija vienlīdz tuvas dzīves jomas.
Edgars Imants Siliņš (21.03. 1927. – 26.05. 1998.) – izcils fiziķis, filozofs. Savu dzīves pieredzi un filozofiju izteicis grāmatā “Lielo patiesību meklējumi”. Tūlīt pēc iznākšanas 1999. gadā tā kļuva par bestselleru – neparastības un uzdrīkstēšanās dēļ.
Zemnieka dēls no Līgatnes pagasta Veclapsu mājām studēja LU Ķīmijas fakultātē, līdz 1949. gada komunistiskās represijas piespieda studijas pamest un lika meklēt darbu. Tolaik viņš nedabūja pat laboranta amatu LU Fizikas un matemātikas fakultātē, tāpēc 12 darba gadi pagāja Rīgas Elektromašīnu rūpnīcas centrālajā laboratorijā. 1961. gadā ar izcilību absolvējis LU, E. I. Siliņš ieguva fiziķa diplomu. Sekoja divas disertāciju aizstāvēšanas Sanktpēterburgā: 1965.gadā tika iegūts zinātņu kandidāta, bet 1979. gadā fizikas un matemātikas zinātņu doktora grāds. Kopš 1967. gada jūnija E. I. Siliņš vadīja LZA Fizikālās enerģētikas institūta Organiskās cietvielu fizikas un molekulārās elektronikas laboratoriju. Pētniecības darbs noritēja organisko cietvielu fizikā un ķīmiskajā fizikā. Līdztekus tam profesors E. I. Siliņš lasīja speckursus pusvadītāju fizikā, molekulārajā biofizikā, organisko cietvielu fizikā un organisko materiālu zinātnē. Intensīvi starptautiskie kontakti jau tajā laikā, kad tā vēl nebija parasta parādība zinātnes pasaulē, – zinātnisko centru apmeklējums 17 valstīs. Sešas monogrāfijas, 35 problēmraksti, 150 zinātniskie raksti, neskaitāmi populārzinātniski sacerējumi. M. Keldiša prēmija fizikā, LZA Lielā medaļa. Sekojot tradīcijai, medaļas laureāts 1997.gada 21. novembrī lasīja akadēmisko lekciju. Toreiz tā pārsteidza klausītājus. Lekcijas “Ziņa, atziņa, zemapziņa jeb mēs visi virs (zem) bezapziņas bezdibeņiem. Dažas mūsdienu fizikas problēmas” tekstu, izdotu glītā brošūrā, saņēma 2. jūlija viesi. Jāpiebilst, ka visupirms šis teksts 1997. gadā nonāca laikraksta “Latvijas Vēstnesis” lasītāju rīcībā.
Edgars Imants Siliņš bija kultūras cilvēks vārda tiešā nozīmē. Zināšanas, erudīcija, smalka inteliģence.
Šie izcilās personības vērtējumi caurvija visu atklāšanas ceremoniju. Kā sacīja LZA prezidents, FEI direktors Juris Ekmanis, E. I. Siliņš ir visvairāk citētais latviešu zinātnieks. Un, pateicies idejas rosinātājiem un īstenotājiem, prezidents uzsvēra, ka šai vietai ir dziļi simboliska jēga – katru rītu, dodoties uz darbu, ikviens varēs it kā parunāties ar Edgaru Siliņu. Rīgas Rotari kluba vārdā Dr. habil.phys. Andris Šternbergs atgādināja akadēmiķa augstu turētos principus – godīgumu, taisnīgumu, vispārējo un konkrēto lietas labumu. Tēlniece Zigrīda Rapa bija pateicīga visiem atbalstītājiem, lai taptu šis piemineklis no akadēmiķa dzimtās puses akmeņiem. E. I. Siliņam ir sava zinātniskā skola. Tas ir lielākais gandarījums ikvienam zinātniekam. Runāja šīs skolas pārstāves fizikas zinātņu doktores Inta Muzikante un Gunta Šlihta. Dr. phys. Inta Muzikante ir LZA iedibinātās E. I. Siliņa balvas pirmā laureāte, bet ar Dr. phys. Guntas Šlihtas pūlēm un enerģiju tapa šis jaukais pasākums.
Rīga ir kļuvusi bagātāka.
“Ja jūs gribat iet lielo patiesību ceļus, tad jebkurā mirklī jāvar uzstādīt sev jautājumu – bet varbūt ir otrādi? Un, ja jūs to spējat pajautāt, tad jūs esat uz pareizā ceļa. Bet, ja jūs par katru cenu cenšaties pierādīt, ka vienīgi jums ir patiesība, tad jūs esat iekļuvis vienīgo patiesību slazdā. Un tā ir tikai patiesības puse” – tā Edgars Imants Siliņš savulaik pabeidza akadēmisko lekciju.
Ieteikums pārdomām.

Ilga Tālberga

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!