Vai doktordesa ir doktordesa?
Šķiet, ikvienam gaļas produktu cienītājam vārdu salikums “doktordesa” nepārprotami asociējas ar veselīgu uzturu un augstu kvalitāti. Padomju laika valsts standarts noteica, ka doktordesas sastāvā jābūt tikai augstas kvalitātes gaļai un garšvielām, bet jebkādu gaļas aizvietotāju pievienošana nav pieļaujama. Tomēr nākas konstatēt, ka mūsdienu Latvijas gaļas izstrādājumu ražotāju priekšstati par konkrētā produkta saturu ir ļoti atšķirīgi, bet klasiskajam standartam atbilstoša doktordesa Latvijā šobrīd nemaz netiek ražota.
Latvijas Tirgotāju asociācijas
(LTA) un Latvijas Patērētāju tiesību aizgādniecības savienības
(LPTAS) dibinātā Latvijas Kvalitātes padome (LKP) nule jau otro
reizi organizēja pārtikas kvalitātes skati “Doktordesas
kvalitātes salīdzināšana”. Skatē tika izvērtēti 19 Latvijas gaļas
pārstrādes uzņēmumu izstrādājumi, kas tiek tirgoti ar nosaukumiem
“Doktora desa” vai “Doktordesa”. Ekspertu komisija, kuras sastāvā
bija Latvijas Gaļas pārstrādātāju asociācijas, Pārtikas un
veterinārā dienesta (PVD), Latvijas Lauksaimniecības
universitātes un gaļas pārstrādes uzņēmumu pārstāvji, vērtēja
desu sastāva kvalitāti un atbilstību marķējumam. Lai noteiktu šos
rādītājus, tika veikti izstrādājumu paraugu sensorie,
mikrobioloģiskie un fizikāli ķīmiskie izmeklējumi.
Pētījuma rezultāti gan iepriecina, gan rada vielu pārdomām.
Proti, pirmkārt, konstatēts, ka visi doktordesas paraugi atbilst
pārtikas nekaitīguma kritērijiem. Tas nozīmē, ka Latvijas
patērētājs var bez bažām lietot šīs desas uzturā. Otrkārt,
vairāku uzņēmumu produkcijas kvalitāte salīdzinājumā ar
iepriekšējās, 2002. gadā notikušās skates rezultātiem ir
uzlabojusies. Bet, treškārt, jāsecina, ka ar doktordesas vārdu
Latvijas tirgū sastopami sastāva ziņā pilnīgi atšķirīgi
izstrādājumi. Un tas savukārt nozīmē vienota standarta
trūkumu.
Skates rezultātus LKP apkopoja tabulā, kurā izstrādājumi
sagrupēti, ņemot par pamatu produkta sastāva atbilstību marķējumā
deklarētajam. Tādējādi tika izveidotas trīs grupas: desas, kuras
atbilst marķējumā deklarētajam, desas, kuru sastāvā konstatētas
novirzes no deklarētā, un, visbeidzot, marķējuma tekstam
neatbilstošas doktordesas. Patērētāju vērībai tika piedāvāti arī
citi grupu nosaukumi: “Lieto droši”, ”Neatbilst doktordesai
(satur cieti)”, “Neatbilst standartam (paaugstināts sāls un
mitruma procents)” un “Riskē”. Produkcijas salīdzinājums radījis
kategoriskus gaļas pārstrādātāju iebildumus. Latvijas Gaļas
pārstrādātāju asociācijas pārstāvis ekspertu komisijā Harijs
Sproģis aizrādīja, ka skates nolikumā nav bijis kritēriju, kas
ļautu noteikt labas vai sliktas doktordesas rādītājus. Taču LTA
projektu vadītāja Sandra Tarabrina uzsvēra: patērētājam ir
tiesības zināt, ko viņš pērk. Arī LKP priekšsēdētāja Modra
Murovska atzina, ka ne mazums cilvēku, izvēloties produktu, ņem
vērā tā uzturvērtību un noteiktu vielu vai savienojumu esamību
tajā. Tāpēc būtu saprotama patērētāja vēlme nopirkt desu ar
augstu gaļas, nevis cietes saturu. Turklāt, kā norādīja M.
Murovska, ciete daļai cilvēku, arī bērnu, mēdz izraisīt alerģisku
reakciju. Savukārt LTA prezidents Henriks Danusēvičs bilda, ka
pārtikas aizvietotāji konstatēti visu analizēto desu paraugu
sastāvos, bet norādītā enerģētiskā vērtība vairākos gadījumos
neatbilst patiesajiem rādītājiem. Taču, viņš uzsvēra, skates
rezultāti nenozīmē, ka kāda no desām būtu principiāli slikta kā
pārtikas produkts.
Neraugoties uz diezgan asajām domstarpībām doktordesu
salīdzinājuma jautājumā, gan tirgotāju, gan ražotāju pārstāvji ir
vienisprātis – vismaz populārajai doktordesai vajadzētu būt
valsts kvalitātes un sastāva standartam. Šobrīd atsevišķi
ražotāji neievēro pat sava uzņēmuma izstrādātos standartus un
klaji maldina patērētāju. Tāpēc H. Danusēvičs pauda stingru
apņēmību pārtikas un citu preču pārbaudes turpināt. Ņemot vērā
visu procesā iesaistīto pušu ieinteresētību, jācer, ka patērētāju
interešu vārdā ražotāji un tirgotāji šajā jautājumā spēs rast
nepieciešamos kompromisus. Tas ļautu nodrošināt gan nemainīgi
augstu preces kvalitāti, gan efektīvu tās kontroli.
Juris Bārtulis, “LV”