• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atļaujām deklarēt preces elektroniski. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.07.2004., Nr. 106 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90807

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

DNS nacionālās datu bāzes izveidošanas un izmantošanas likums

Vēl šajā numurā

07.07.2004., Nr. 106

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Veids: rīkojums

Numurs: 1084

Pieņemts: 02.07.2004.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

 

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1084

Rīgā 2004.gada 2.jūlijā

Par atļaujām deklarēt preces elektroniski

1. Lai precizētu kārtību iesniegto dokumentu izskatīšanai un lēmumu pieņemšanai par atļaujām deklarētājiem un to pilnvarotiem pārstāvjiem iesniegt muitas deklarācijas elektroniski saskaņā ar Komisijas 1993.gada 2.jūlija regulas Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Padomes 1992.gada 12.oktobra regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi (turpmāk — Komisijas regula Nr.2454/93), 222.pantu apstiprinu “Metodiskos norādījumus par muitas deklarāciju iesniegšanu elektroniskā veidā”.

1. 2. Atzīt par spēku zaudējušu VID ģenerāldirektora 2000.gada 8.februāra rīkojumu Nr.97 “Par atļaujām deklarēt preces elektroniski”.

3. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

Ģenerāldirektora pirmā vietnieka, Galvenās muitas pārvaldes direktora v.i. A.Drulle

 

Metodiskie norādījumi par muitas deklarāciju iesniegšanu elektroniskā veidā

I. Vispārīgie jautājumi

1. Lai paātrinātu muitas formalitāšu veikšanu un atvieglotu muitas amatpersonu darbu, Valsts ieņēmumu dienests (turpmāk — VID) nodrošina tehnisko infrastruktūru un attiecīgu datorprogrammatūru preču deklarēšanai elektroniskā veidā (turpmāk — elektroniskai deklarēšanai).

2. Tehniskās infrastruktūras nodrošināšana šajos metodiskajos norādījumos nozīmē Komisijas 1993.gada 2.jūlija regulas Nr.2454/93, kas nosaka izpildes kārtību Padomes 1992.gada 12.oktobra regulai (EEK) Nr.2913/92 par Kopienu Muitas kodeksa izveidi (turpmāk — Komisijas regula Nr.2454/93), 222.panta 1.punktā noteiktās elektroniskās informācijas apmaiņas nodrošināšanu starp Muitas informatīvo sistēmu un Muitas ārējo lietotāju komutācijas serveri, kuram elektroniskās deklarēšanas darbību izpildei pieslēdzas autorizēti lietotāji.

3. Tehniskās infrastruktūras darbību līdz Muitas ārējo lietotāju komutācijas serverim nodrošina deklarētāji vai to pilnvarotas institūcijas.

4. Atļauja preču deklarēšanai elektroniskā veidā (turpmāk — Atļauja) tiek piešķirta visiem deklarētājiem, kas nodrošina šo metodisko norādījumu prasību izpildi.

5. Atļaujas tiek piešķirtas konkrētām fiziskajām personām, kuras ir pilnvarotas veikt deklarēšanas darbības konkrētu juridisko personu vārdā.

6. Atļauja dod tiesības veikt elektronisko deklarēšanu tikai pilnvarojošās juridiskās personas vārdā.

7. Atļaujā piešķirtais datorsistēmas lietotāja vārds dod tiesības izmantot elektronisko deklarēšanu nodrošinošo tehnisko infrastruktūru un veikt tikai konkrētajam lietotājam atļautās darbības.

II. Prasības Atļaujas saņemšanai

8. Persona, kas veic elektronisko preču deklarēšanu, apņemas izmantot tikai to šim mērķim paredzētu programmu, kura ir lejupielādēta no ASYCUDA interneta mājaslapas www4.vid.gov.lv/asycuda vai arī saņemta VID Galvenās muitas pārvaldes Informatīvo sistēmu daļā. Citas datorprogrammas izmantošanas gadījumā VID neuzņemas atbildību par savā kompetencē esošās tehniskās infrastruktūras darbības nodrošināšanu.

9. Persona apņemas nenodot konkrētai fiziskai personai piešķirtos lietotāja identifikatorus (datorsistēmas lietotāja vārdu un pieslēgšanās paroli) citai fiziskajai personai.

10. Persona apņemas neveikt jebkādas darbības, kas saistītas ar ASYCUDA programmu koda patvaļīgu izmainīšanu, neizpaust savu lietotāja vārdu un paroli citām personām.

III. Dokumentu iesniegšanas un izskatīšanas kārtība

11. Lai saņemtu Atļauju, juridiskā persona iesniedz VID Galvenās muitas pārvaldes (turpmāk — GMP) direktoram adresētu iesniegumu. Iesniegumā norāda:

11.1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, pievienotās vērtības nodokļa maksātāja reģistrācijas numuru, juridisko adresi un elektroniskā pasta adresi;

11.2. fiziskās personas identifikācijas datus (vārds, uzvārds, personas kods, deklarētās dzīvesvietas adrese);

11.3. ziņas par personas, kas nokārtojusi deklarētāju pilnvaroto pārstāvju zināšanu pārbaudi, sertifikātu (sertifikāta numurs, izsniegšanas datums);

11.4. muitas iestādes, kurās atļaujas pieprasītājs vēlas deklarēt preces elektroniski, kā arī muitas režīmi, kuriem atļaujas pieprasītājs paredz pieteikt preces;

11.5. saistības ne vēlāk kā 5 darba dienu laikā pēc fiziskās personas pilnvarojuma pārtraukšanas par to rakstiski informēt GMP;

11.6. saistības fiziskajai personai neveikt jebkādas darbības, kas saistītas ar ASYCUDA programmu koda patvaļīgu izmainīšanu, izmantojot sev piešķirto lietotāja identifikatoru.

12. Iesniegumam pievieno deklarētāju pilnvaroto pārstāvju sekmīgi nokārtotu zināšanu pārbaudi apliecinoša sertifikāta kopiju. Par derīgu tiek uzskatīts sertifikāts, kas atbilst VID ģenerāldirektora 2004.gada 28.aprīļa rīkojumā Nr.664 “Par deklarētāju sertifikāciju”, VID ģenerāldirektora 2003.gada 31.oktobra rīkojumā Nr.1615 “Par deklarētāju sertifikāciju” vai arī VID ģenerāldirektora 1999.gada 20.septembra rīkojumā Nr.545 “Par deklarētāju sertifikāciju” apstiprinātajam paraugam (ja tas izdots līdz 2003.gada 9.novembrim) minēto sertifikātu derīguma termiņa laikā.

13. Juridiskajām personām, kuras pilnvaro vairākas fiziskās personas deklarēt preces elektroniski, atļauts pieprasīt atļauju visām pilnvarotajām personām ar vienu iesniegumu.

14. VID GMP Informatīvo sistēmu daļa pārbauda:

14.1. nepieciešamās informācijas esamību iesniegtajos dokumentos;

14.2. derīguma termiņus sertifikātiem, kuru kopijas pievienotas iesniegumiem;

14.3. vai fiziskajām personām, kuras iesniegumā tiek pilnvarotas deklarēt preces elektroniski, jau nav iepriekš tikusi piešķirta Atļauja un tā tikusi apturēta vai anulēta sakarā ar šo metodisko norādījumu III nodaļā noteiktajiem iemesliem;

14.4. vai pēdējo 12 mēnešu laikā juridiskā persona, no kuras saņemts iesniegums, nav tikusi sodīta par administratīviem pārkāpumiem muitas jomā sakarā ar nepatiesu ziņu sniegšanu par deklarējamām precēm.

15. VID GMP 15 dienu laikā pēc maksātāja iesnieguma saņemšanas izskata to un pieņem lēmumu. Par lēmumu piešķirt Atļauju VID GMP Informatīvo sistēmu daļas darbinieks paziņo pa iesniegumā uzrādīto e-pasta adresi. Atļauja tiek sagatavota atbilstoši šo metodisko norādījumu pielikumā sniegtajam paraugam. Atļaujas un datorsistēmas lietotāja identifikatoru saņemšanai juridiskās personas pilnvarotam pārstāvim jāierodas VID GMP telpās Rīgā, K.Valdemāra ielā 1a.

16. VID GMP par lēmumu nepiešķirt Atļauju paziņo rakstiski, norādot lēmuma pamatojumu un pārsūdzēšanas kārtību.

17. Atļaujā piešķirtās lietotāja tiesības tiek aktualizētas 5 darba dienu laikā pēc lietotāja identifikatoru saņemšanas.

III. Atļauju izmantošanas apturēšana un anulēšana

18. Persona zaudē tiesības uz laiku vai pilnīgi izmantot šo deklarēšanas veidu, ja muitas iestāžu rīcībā nonāk ziņas par muitas likumdošanas pārkāpumiem, kas veikti, šai personai elektroniski aizpildot un iesniedzot muitas deklarācijas.

19. Persona zaudē tiesības uz laiku vai pilnīgi izmantot šo deklarēšanas veidu, ja muitas iestāžu rīcībā nonāk ziņas par nepatiesas informācijas iesniegšanu, šai personai pieprasot atļauju deklarēt preces elektroniski.

20. Ja persona 2 kalendāro mēnešu laikā pēc lietotāja vārda aktivizēšanas dienas nav uzsākusi elektronisko deklarēšanu, lietotāja vārds tiek deaktivizēts, un tā izmantošanu var uzsākt tikai 5 darba dienas pēc atbilstoša rakstiska iesnieguma saņemšanas GMP.

21. Ja pagājuši vairāk nekā 2 kalendāra mēneši, kopš persona pēdējo reizi izmantojusi sev piešķirto lietotāja vārdu, VID ir tiesīgs apturēt Atļaujas izmantošanu, deaktivizējot lietotāja vārdu, un tās atkārtotu izmantošanu var uzsākt tikai 5 darba dienas pēc atbilstoša rakstiska iesnieguma saņemšanas GMP.

22. Ja persona 30 dienu laikā vairāk nekā 2 reizes ir elektroniski iesniegusi muitas deklarāciju, bet 7 dienu laikā pēc to reģistrēšanas nav veikusi tālākas darbības, kas nepieciešamas šīs deklarācijas noformēšanā, VID ir tiesīgs apturēt Atļaujas izmantošanu, deaktivizējot lietotāja vārdu, un tās atkārtotu izmantošanu var uzsākt tikai 5 darba dienas pēc atbilstoša rakstiska iesnieguma saņemšanas GMP. Par Atļaujas apturēšanu VID personu informē rakstiski.

23. Ja 5.punktā minētā iemesla dēļ Atļaujas izmantošana apturēta 2 reizes, tad, viena kalendārā gada laikā trešo reizi konstatējot šādu pārkāpumu, VID ir tiesīgs Atļauju anulēt. Par Atļaujas anulēšanu VID personu informē rakstiski. Jaunas atļaujas izsniegšana notiek ne ātrāk kā pēc 3 mēnešiem vispārējā kārtībā.

24. Ja VID konstatē, ka persona ir atļāvusi izmantot savu lietotāja identifikatoru un paroli citai personai, VID ir tiesīgs Atļaujas izmantošanu apturēt līdz apstākļu noskaidrošanai. Ja tiek konstatēts, ka persona ir pārkāpusi prasības nodrošināt datorsistēmas lietotāja identifikatoru konfidencialitāti, VID ir tiesīgs Atļauju anulēt. Par Atļaujas anulēšanu VID personu informē rakstiski. Jaunas atļaujas izsniegšana notiek ne ātrāk kā pēc 6 mēnešiem vispārējā kārtībā.

Pielikums

VID1084.PNG (84142 bytes)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!