• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izrāde kā divvalodu projekts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2004., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavas zīmes

Vēl šajā numurā

08.07.2004., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izrāde kā divvalodu projekts

Rīgas Krievu drāmas teātris 1.jūlijā rīkoja preses konferenci par amerikāņu dramaturga Edvarda Olbija (1928) lugu “Nebaidos no Vulfa kundzes”, kuru iestudējis viens no pazīstamākajiem Krievijas teātru režisoriem Romāns Kozaks. Ar šo izrādi teātris sāks savu 122.sezonu.

DRAMA3.PNG (123077 bytes)
Režisors
Romāns Kozaks
DRAMA1.PNG (80143 bytes)
Rēzija Kalniņa iedziļinājusies nevis lomas tekstā, bet preses relīzē

Iestudējums izpelnās īpašu uzmanību ar ieceri spēlēt lugu divās valodās – krievu un latviešu. Tādējādi pirmo reizi tiks īstenots bilingvāls projekts, piepildot kultūras integrācijas ideju ar teātra mākslas izteiksmes līdzekļiem. Latviešu valodā lugu tulkojusi Karina Pētersone.
“Šis projekts ir iespēja izstāstīt vienu stāstu divās versijās,” saka režisors Romāns Kozaks. Ar divām versijām saprotama atšķirība valodiskajā pieejā un aktieru sastāvā, režija un scenogrāfija nemainās. “Ceru, ka būs interesanti visiem – gan aktieriem, gan skatītājiem,” ar gaišu skatu uz nākamo sezonu raugās Romāns Kozaks. Uz izdošanos cer arī scenogrāfs Igors Popovs, kura vārds saistīts ar Maskavas teātri “Dramatiskās mākslas skola”, kas 2001.gadā uzņemts Eiropas Teātru savienībā.
Režisora Romāna Kozaka sadarbība ar Rīgas Krievu drāmas teātri sākusies jau gandrīz pirms desmit gadiem. Šeit viņš iestudējis izrādi “Vissvarīgākais” (1995), “Nāves deja” (1996), “Otello” (1997). “Nāves deja” kļuva par Rīgas starptautiskā festivāla Grand prix balvas laureāti.
Tagad režisora redzeslokā ir viena no 20.gadsimta visspilgtākajām lugām “Nebaidos no Vulfa kundzes”, kurā notikumi risinās vienas nakts garumā kādas mājas viesistabā Amerikā. Mājas saimnieki – Marta un Džordžs – aizrautīgi skaidro savas attiecības, iesaistot tajās arī nama viesus – jauno pāri Haniju un Niku. Kritiķi un psihoanalītiķi šajā lugā saskatījuši mūžīgo “cīņu starp pretējiem dzimumiem”, velkot paralēles ar Viljama Šekspīra “Spītnieces savaldīšanu” un Augusta Strindberga drāmām.
Lomu atveidotāju sastāvs Romāna Kozaka iestudējumā ir šāds: Marta – Lilita Ozoliņa, Džordžs – Jakovs Rafalsons / Juris Kalniņš, Hanija – Jeļena Lapteva / Rēzija Kalniņa, Niks – Jevgeņijs Korņevs / Intars Rešetins.
“Mani fascinē tas, ka varu visā pilnībā izbaudīt mēģinājumu procesu,” saka Lilita Ozoliņa, kura spēlē izrādi abu valodu versijās. Viņa ir priecīga, ka dara savas profesijas darbu vispilnvērtīgākajā tā izpratnē, kas šajos laikos aktierim nebūt nav bieža iespēja. Režisoru Romānu Kozaku viņa raksturo kā stingru pedagogu, kura cilvēciskās īpašības rada uzticēšanos, uzdrīkstēšanos un pārliecību par savām spējām. “Romāns Kozaks ir režisors, kurš mani ņem līdzi, radot mākslas darbu. Es tieku tajā gudri iesaistīta,” – tā R. Kozaka darba metodes vērtē Lilita Ozoliņa, piebilstot arī, ka reti kurš režisors pirms darba pie izrādes sniedz izstrādātu tās maketu – priekšstatu par ieceri kopumā. Tas esot kas nepierasts pie mums – notikums. Tāpēc arī aktieris Juris Kalniņš jutās vedināts uz pārdomām par to, ka teātris Latvijā ir nonācis dziļā krīzē. Viņaprāt, daudzi režisori atrodas ļoti tālu no izpratnes par režiju. Attiecīgajām valsts institūcijām būtu nopietni jāpievēršas šīs kritiskās situācijas risināšanai. Bet par izrādi “Nebaidos no Vulfa kundzes” Juris Kalniņš īsi un kodolīgi saka: “Varam sev sist uz pleca par pamatīgu un patīkamu darbu.”
“Mainīt apstākļus un iepazīties ar cita teātra kolektīvu ir ļoti vērtīgi,” atzīst aktrise Rēzija Kalniņa. Šī iemesla dēļ vien viņa būtu gatava strādāt jebkur, ja vajadzīgs, pat Daugavpilī. Režisorā Romānā Kozakā viņa augstu vērtē humora izjūtu un prasmi saudzīgi strādāt ar aktieriem.

DRAMA4.PNG (103217 bytes) DRAMA2.PNG (99663 bytes)

Rīgas Krievu drāmas teātra aktieri Jakovs Rafalsons (pa kreisi)
un Jevgeņijs Korņevs

Scenogrāfs Igors Popovs
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Jaunajiem aktieriem Jeļenai Laptevai, Jevgeņijam Korņevam un Intaram Rešetinam šis projekts ir pirmais nozīmīgais profesionālais notikums, tāpēc pagaidām viņi vairāk klausās pieredzējušajos kolēģos un izcilajos izrādes veidotājos nekā izsakās paši. Latviešu aktieris Intars Rešetins ir sajūsmā par krievu plašo dvēseli, un, saprotams, viņu visu vēlēšanās ir arī turpmāk spēlēt tik augstvērtīgās izrādēs.
Izrādē “Nebaidos no Vulfa kundzes” skanēs džezs tā klasiskajā izpratnē, kā arī varēs vērot izkoptu deju. Kustību māksla ir horeogrāfes Allas Sigalovas pārziņā.
Teātra administrācija īpaši uzsver, ka tiks ļoti gaidīta kā krievu, tā latviešu publika.

Ieva Jaunupe

 

 

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!