• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ar sirds siltumu darinātas vitrāžas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.07.2004., Nr. 107 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90896

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Desmit auto kā izeja bezizejā

Vēl šajā numurā

08.07.2004., Nr. 107

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ar sirds siltumu darinātas vitrāžas

RUJA.PNG (121282 bytes)Vakar, 7.jūlijā, zem Rīgas Rātsnama atdzimušajām velvēm tika atvērts rakstnieka Valda Rūjas jaunākais dokumentālais daiļdarbs “Juglas vitrāžas. Rīgas Vidzemes priekšpilsētas grāmata”. Virsraksts trāpīgi atspoguļo izdevuma saturu: autors krājumu tik tiešām veidojis kā vitrāžu no daudzveidīgi apdarinātām un tonētām notikumu un dzīvesstāstu spoguļa lauskām. Kā jau vitrāžā pieklājas – pamatā tie ir daudzšķautņaini stikla gabaliņi, bet pa vidu var uzdzirkstīt arī kāds kristāls vai pusdārgakmens. Proza tur mijas ar dzejas rindām un dažādos avotos pasmeltām atziņām, bet tekstu bagātīgi papildina un paspilgtina melnbalti un krāsaini fotoattēli.
“Laikmeta liecības, atstātas rakstu darbos, gadiem ejot, kļūst par svarīgu vēstures un cilvēku dzīves izzināšanas materiālu jaunām paaudzēm. Tas attiecas ne tikai uz globāliem sabiedriski politiskiem procesiem, ar kuriem ir pārbagāta mūsu šodiena, bet arī uz tīri ikdienišķām un daudzšķautņainām mūsu dzīves un sadzīves pārveidošanas lietām. Valdis Rūja (..) saistoši patiesi un atklāti stāsta par to, ar kādām un pūlēm Rīga, Rīgas Vidzemes priekšpilsēta ar katru dienu kļūst modernāka, sakoptāka, skaistāka un cilvēku dzīvošanai ērtāka. Grāmata uzrakstīta ar cieņu un mīlestību par cilvēkiem, kuri ar sevišķu sabiedrības uzmanību ikdienā netiek lutināti.” Tā krāšņā sējuma (vāku iekārtojis Dainis Breikšs) ievadā raksta Vidzemes priekšpilsētas izpilddirektors Jāzeps Kozurs.

“Juglas vitrāžas” izdevis Rīgas balvas fonds sadarbībā ar Vidzemes priekšpilsētas izpilddirekciju. Tā ir pirmā grāmata, kuras iznākšana tika svinēta Latvijas galvaspilsētas domes sēžu zālē. Autoru sveica Rīgas domes izpilddirektors Māris Tralmaks, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kreituss, akadēmiķis Jānis Stradiņš un daudzi citi, novēlot, lai līdzīgi pētījumi taptu arī par citām priekšpilsētām. Turklāt ceļa vārdiem pievienojās arī svētība, ko deva kapelāns Dainis Markovskis.

Andris Sproģis, “LV”
andris.sprogis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!