• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Savienoto Valstu attiecības kļūst vēl plašākas un dziļākas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2004., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90948

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas delegācija beigusi oficiālo vizīti Igaunijā

Vēl šajā numurā

09.07.2004., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Savienoto Valstu attiecības kļūst vēl plašākas un dziļākas

Padomnieks Ričards Norlands (Richard Norland), ASV vēstniecības vadītāja vietnieks, – “Latvijas Vēstnesim”

NORLANDS.PNG (95242 bytes)
Ričards Norlands
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

– Mūsu saruna notiek neseno ASV valsts svētku – Neatkarības dienas-zīmē. Šogad tās svinībām Latvijā bija īpaša noskaņa, ko noteica arī mūsu valsts starptautiskā statusa izmaiņas: Latvija tagad ir NATO un Eiropas Savienības dalībvalsts, bet NATO mūsu valstis kļuvušas par sabiedrotajām.

– Jā, tas ir ļoti būtisks faktors. Protams, Latvijas iestāšanās NATO ir ļoti nozīmīga arī mūsu valstu divpusējām attiecībām, jo ļaus tās vēl būtiski paplašināt un padziļināt. Gan divpusējā līmenī, gan arī daudzpusējo attiecību kontekstā. Mūsu attiecības tagad kļūs vēl kompleksākas un intensīvākas. Vēl sabalansētākas. Būtiska mūsu attiecībām ir arī Latvijas iestāšanās ES, kaut arī ASV nav šīs organizācijas dalībvalsts. Mēs daudzos aspektos esam ļoti ieinteresēti padziļināt savus kontaktus ar ES, un attiecības ar Latviju kā ES dalībvalsti tagad iegūst jaunu aktualitāti. Ne vien ekonomisko sakaru jomā, bet arī politiskā aspektā. Piemēram, nesenās humanitārās krīzes laikā Sudānā mūs interesēja ES viedoklis par krīzes iespējami labāka noregulējuma iespējām. Tagad šādu jautājumu noregulēšanā mums būs svarīgs arī Latvijas viedoklis: Latvijai taču tagad ir dalībvalsts balss ES.

– Vai mūsu attiecību jaunā kvalitāte, jūsuprāt, iespaidoja arī ASV Neatkarības dienas svinības Rīgā?

– Jā, tā bija laba iespēja apliecināt mūsu attiecību jauno kvalitāti. Šogad bija īpaša situācija: parasti pieņemšanās viesi sveic ielūdzējus, bet šoreiz arī mēs, svinību saimnieki, apsveicām savus viesus – ar Latvijas iestāšanos NATO un ES. Es domāju, iestāšanās abās ietekmīgajās starptautiskajās organizācijās Latvijai bija ļoti būtiska no jūsu valsts drošības viedokļa. NATO un ES dalībvalsts statuss Latvijai ļauj ar daudz lielāku paļāvību un pašpārliecinātību raudzīties nākotnē.

– Cik zinu, ASV vēstniecība strādā pie kāda nozīmīga projekta. Proti, pēc jūsu vēstniecības iniciatīvas septembrī notiks starptautiska sieviešu biznesa līderu sanāksme.

– Jā, pirms pāris gadiem Helsinkos ASV vēstniece Somijā Bonija Makelvīna Hantere sarīkoja pirmo šādu konferenci, lai tuvinātu ASV darījumu aprindu pārstāves Baltijas jūras reģionam. Šī pirmā tikšanās izvērtās ļoti nozīmīgā pieredzes apmaiņā un jūtami sekmēja turpmākos kontaktus. Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga, piedaloties šajā sanāksmē, izteica vēlēšanos līdzīgu sieviešu forumu sarīkot arī Latvijā. Tagad ciešā sadarbībā gan ar Latvijas valdību, gan mūsu vēstnieci Somijā viss ir sagatavots, lai šāda starptautiska sieviešu – biznesa pasaules līderu – sanāksme varētu notikt Rīgā šogad no 2. līdz 4. septembrim. Tā būs sanāksmes pirmā fāze. Plānots, ka otrajā fāzē, acīmredzot decembrī, sanāksmes dalībnieces pulcēsies ASV. Paredzēts, ka šajā sanāksmē piedalīsies ne vien Latvijas un ASV pārstāves, bet arī sievietes no Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Baltkrievijas un vēl vairākām citām valstīm. Nav arī obligāti, lai dalībnieces pārstāvētu lielas kompānijas – tās varētu būt arī mazā un vidējā biznesa pārstāves. Es domāju, viņas varētu daudz mācīties no amerikāņu sievietēm, un otrādi – amerikāņu biznesa līderes var daudz mācīties no jūsu sieviešu pieredzes. Es domāju, šis forums būs laba iespēja apmainīties ne vien ar pieredzi biznesa jomā, bet arī ar padziļinātu savstarpējo saprašanos, uzticību, tādējādi dodot nozīmīgu ieguldījumu starptautiskās drošības stiprināšanā. Sanāksme noteikti būs nozīmīgs Latvijas ieguldījums reģiona stabilitātes tālākā nostiprināšanā un mūsu kopīgo vērtību apliecināšanā. Tas būs ļoti liels pasākums, kura rīkošanā iesaistījusies pati prezidente un kurā piedalīsies daudzas patiešām ievērojamas Savienoto Valstu sievietes.

– Šajā sakarā – kādi ir jūsu vērojumi par sieviešu līdzdalību Latvijas sabiedriskajā un ekonomiskajā dzīvē?

– Latvijā esmu vēl samērā nesen, taču kopumā varu teikt, ka sievietēm joprojām aktuāla ir izvēle starp politisko vai biznesa karjeru un sievietes tradicionālo lomu ģimenē. Latvija šajā ziņā neatšķiras no ASV un daudzām citām valstīm, kaut gan pašos augstākajos amatos – Valsts prezidente un Saeimas spīkere – jūsu valstī ir sievietes. Daudzas Latvijas sievietes ir sekmīgas vadītājas arī biznesā.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!