• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai risinātu stacionārās aprūpes problēmas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2004., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90966

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmā licence naftas ieguvei Latvijas teritorijā

Vēl šajā numurā

09.07.2004., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai risinātu stacionārās aprūpes problēmas

Veselības ministrs Rinalds Muciņš, Veselības ministrijas un Veselības obligātās apdrošināšanas valsts aģentūras (VOAVA) pārstāvji 7.jūlijā tikās ar P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas vadību, slimnīcas klīniku un centru vadītājiem, lai pārrunātu aktuālākās problēmas stacionārajā veselības aprūpē.
Izteikta problēma P.Stradiņa slimnīcai ir straujais akūti slimo pacientu skaita pieaugums. Pēc slimnīcas veiktajiem aprēķiniem, šā gada piecos mēnešos Rīgas Ātrās medicīniskās palīdzības stacijas mediķi uz P.Stradiņa slimnīcu nogādājuši 6905 pacientus (aizvadītajā gadā kopumā – 4688). Slimnīcas pārstāvji šo tendenci skaidro ar pacientu plūsmu pārdali, proti, paši iedzīvotāji arvien biežāk izsakot vēlmi ārstēties tieši P.Stradiņa slimnīcā, jo tur tiek sniegta augsti attīstīta palīdzība, kā rezultātā samazinās pacienta slimnīcā pavadītais ārstēšanās ilgums. Šādu pacientu izvēli speciālisti skaidro ar to, ka cilvēki kļūst informētāki.
Vairāki slimnīcu pārstāvji šo tendenci skaidroja arī ar primārās veselības aprūpes ārstu – ģimenes ārstu – nepieejamību un garajām rindām pie speciālistiem. Minēto iemeslu dēļ cilvēka veselības stāvoklis strauji pasliktinās, un viņš kā akūts pacients tiek nogādāts slimnīcā. P.Stradiņa slimnīcas pārstāvjus satrauc arī garās rindas uz veselības aprūpes pakalpojumiem, īpaši terciārajā aprūpē, piemēram, invazīvajā kardioloģijā.
Veselības ministrija (VM) izprot gan akūto pacientu skaita pieaugumu, gan arī sarežģījumus, ko rada garās rindas, taču atzīst, ka šai problēmai tūlītēju un vienreizēju risinājumu rast ir grūti, tādēļ vairāk jādomā par to, lai šāda situācija neturpinātos arī turpmāk. Ministrija kopā ar VOAVA šobrīd izstrādā principus līgumu slēgšanai ar pakalpojumu sniedzējiem no 2005. līdz 2008.gadam. Detalizētāki līgumi par pakalpojumu sniegšanu nākotnē, iespējams, ļaus izvairīties no strauja kvotu pārsnieguma jau gada pirmajā pusē.
Līdzekļu visu problēmu risināšanai nepietiek, tādēļ ir jānosaka prioritātes. Patlaban ministrijai viena no prioritātēm ir primārās veselības un ambulatorās veselības aprūpes sektora sakārtošana, lai atvieglotu stacionāro (slimnīcu) sektoru. Pacienta ārstēšana pie ģimenes ārsta ir līdzekļu ziņā daudz efektīvāka nekā ārstēšana slimnīcā. Ir jāuzlabo arī slimību profilakse, kā arī lielāki līdzekļi jānovirza kompensējamiem medikamentiem.
Veselības ministrs Rinalds Muciņš: “Mums, veselības nozares profesionāļiem, kopīgi ir jāveicina nozares izaugsme, ir jāspēj pārliecināt sabiedrību, ka veselība ir ražojošā nozare, nevis tikai patērējošā. Ka katrs nozares sakārtošanā un attīstībā ieguldītais santīms mums dos veselākus cilvēkus, veselāku valsti un kopēju valsts izaugsmi jebkurā citā sfērā. Tomēr mums ir jāapzinās arī esošās iespējas un tieši tādēļ attīstība jāveic pārdomāti, bez steigas, izvirzot prioritātes. Ceru, ka šādas tikšanās ar speciālistiem, kuri ik dienas glābj cilvēku dzīvības, būs regulāras un mēs turpmāk strādāsim vienā ierakumu pusē.”

Pēc VM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!