• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Precizē, kā glābt grūtībās nonākušu uzņēmumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.07.2004., Nr. 108 https://www.vestnesis.lv/ta/id/90967

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Reklāmas festivāls globalizācijas zīmē

Vēl šajā numurā

09.07.2004., Nr. 108

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizē, kā glābt grūtībās nonākušu uzņēmumu

Eiropas Savienības (ES) normatīvie akti paredz, ka dažos gadījumos ir pieļaujama atsevišķu uzņēmumu glābšana un pārstrukturēšana, lai gan kopumā valsts atbalsts privātajam sektoram parasti netiek pieļauts. ES izstrādātas jaunas pamatnostādnes, kurās precizēta pieeja, kad un kā šāds atbalsts var tikt izmantots, ziņo Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā. Nostādņu pamatā ir pamatprincips, ka ikvienā pārstrukturēšanas darbībā atbalsta saņēmējam ir pienākums finansēt lielu daļu no tā pārstrukturēšanas izdevumiem.
“Lielajiem uzņēmumiem, kas veic darījumus visā ES teritorijā, parasti ir lielāka tirgus daļa, un valsts atbalsts par labu šiem uzņēmumiem ievērojamāk ietekmē konkurenci un tirdzniecību. Saskaņā ar pieaugošo uzmanības pievēršanu ekonomiski ievērojamiem konkurētspējīga tirgus kropļojumiem mēs esam ieviesuši stingrākus noteikumus attiecībā uz pasākumiem, kas šiem lielajiem saņēmējiem jāveic savas izdzīvošanas finansēšanai. Turpmāk lielajiem uzņēmumiem būs jāuzņemas apmēram 50% no pārstrukturēšanas izmaksām,” skaidro konkurences jautājumu komisārs Mario Monti.
1999. gada pamatnostādnēs nebija atrunāts, cik lielam jābūt uzņēmuma paša ieguldījumam pārstrukturēšanā. Jaunajās pamatnostādnēs noteikta pārstrukturēšanas izdevumu obligāta procentuālā attiecība, proti, summa, kas atbalsta saņēmējam jāsedz no saviem līdzekļiem. Lielajiem uzņēmumiem pašu ieguldījumam jābūt ap 50% no kopējiem pārstrukturēšanas izdevumiem. Savukārt vidējiem uzņēmumiem, kuru darbība tik ļoti neizkropļo konkurenci Eiropas Savienībā, jāsedz izmaksas 40% apmērā. Bet maziem un vidējiem uzņēmumiem pašiem jāiegulda vēl mazāk līdzekļu – tikai aptuveni 25% no to pārstrukturēšanas izdevumiem.
1999.gadā pieņemto glābšanas un pārstrukturēšanas pamatnostādņu darbības termiņš beigsies 2004.gada oktobrī. Jaunās pamatnostādnes aizstās pašreizējās, sākot ar 2004.gada 10.oktobri un attieksies uz visu veidu atbalstu, par ko paziņos pēc šā datuma.

Ilze Sedliņa, “LV”
ilze.sedlina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!