• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ieskats jaunā dienesta veikumā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2004., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91032

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

KNAB ierosina krimināllietu par dienesta pilnvaru pārsniegšanu

Vēl šajā numurā

13.07.2004., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ieskats jaunā dienesta veikumā

Liepājas pirmstiesas uzraudzības dienests (LPUD), kas savu darbību sāka pērn decembra vidū un kas ir pirmais šāds dienests Latvijā, apkopojis datus par pusgadā paveikto.

Dienests strādā ar personām līdz 25 gadu vecumam, par kurām tiesa vai prokuratūra iesūtījusi pieprasījumus personības novērtēšanai, lai noteiktu personai piemērotāko drošības līdzekli un piedāvātu iespēju piedalīties LPUD programmās, skaidro LPUD vadītāja Signe Frickausa.
Sabiedriskās politikas centra “Providus” un sabiedriskās organizācijas MBISAC izveidotais Liepājas pirmstiesas uzraudzības dienests ir pilotprojekts, un, pēc S.Frickau-skas teiktā, iecere par šāda dienesta veidošanu tiek īstenota arī Rēzeknes pusē. Galvenais stūrakmens, kas nodrošina sekmīgu dienesta darbu, ir sadarbība ar tiesu un prokuratūru, uzsver LPUD vadītāja.
Pusgada darbības laikā dienesta redzeslokā nonākušas 42 personas, kuras izdarījušas likumpārkāpumus vai bijušas Nepilngadīgo lietu inspekcijas uzskaitē.
Pamatojoties uz savstarpēji noslēgtajiem sadarbības protokoliem ar tiesu un prokuratūru, noformēts 21 personības izvērtēšanas ziņojums. To mērķis ir sniegt tiesībsargājošām institūcijām plašāku priekšstatu par likumpārkāpēju personību un spējām mainīt līdzšinējo dzīvesveidu uz sociāli pieņemamu.
Pusgada laikā LPUD programmās piedalījusies 31 persona, no kurām 22 joprojām turpina apgūt sabiedriski pieņemamas sociālās iemaņas un prasmes, kā arī uzlabo motivāciju mācīties un apgūt profesiju. Jauniešiem palīdz izkopt iemaņas, kā plānot brīvā laika lietderīgu pavadīšanu, veidot izpratni par savstarpējām attiecībām ģimenē. Vairums, precīzāk – 98 procenti, jauniešu, kas piedalījušās dienesta programmās pirmstiesas laikā, spējuši atrasties brīvībā un apliecināt izmaiņas attieksmē un uzvedībā. Pārējiem traucējusi aizraušanās ar alkoholu un datorspēlēm.
Neviens no tiem, kas pirmstiesas laikā iesaistījies LPUD programmās, nav izdarījis atkārtotu likumpārkāpumu, uzsver S.Frickausa. Tikai nepilni divi procenti no LPUD klientiem nonākuši apcietinājumā. Proti, šie daži pusaudži nav laikus un precīzi pildījuši viņiem noteikto drošības līdzekļu nosacījumus, piemēram, atzīmēšanos policijā, atrašanos dzīvesvietā pēc noteikta laika vakarā, sabiedrisku vietu – datorsalonu, bāru, kafejnīcu – neapmeklēšanu.

Uzziņai

LPUD mērķis ir pēc iespējas samazināt ar brīvības atņemšanu saistītu drošības līdzekļu piemērošanu pirmstiesas laikā un mazināt atkārtotu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu pirmstiesas izmeklēšanas laikā, īpaši nepilngadīgajām personām.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!