• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai turpinām ziedēt mūsu vasarā!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.07.2004., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91044

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Trešdiena, 14.07.2004.

Laidiena Nr. 110, OP 2004/110

Vēl šajā numurā

13.07.2004., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai turpinām ziedēt mūsu vasarā!

GAUDEAMUS257.PNG (124050 bytes)
Svētku izskaņas ceļš no Doma laukuma uz galā koncerta norises vietu — “Skonto” stadionu
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.
GAUDEAMUS1.PNG (131136 bytes)
Igaunijas apvienotais sieviešu koris svētku atklāšanas koncertā LU Lielajā aulā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

14.Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki “Gaudeamus”, kas notika no 9. līdz 11.jūlijam, bija kā spēcīgs enerģijas avots, kurā smelties prieku visās tā krāsās, ar ko savā dzīves uztverē pārbagāta jaunatne. Dziesmās, dejās un mūzikas instrumentu skaņās izpaudās gan svinīga nopietnība, gan arī nebēdnība un pārgalvība, kas šos svētkus padarīja pievilcīgus. Par to liecināja pacilātība, kas valdīja skatītājos un klausītājos. Svētki izskanējuši, piepildot izvēlēto devīzi “Uzziedi mūsu vasarā!”.

10.jūlija pievakarē Latvijas Universitātes Lielajā aulā notika svētku atklāšanas koncerts. Tajā uzrunas teica visu trīs valstu studentu pārstāvji. Pirmajiem vārds tika dots lietuviešiem. Viņi aicināja būt vienotiem draudzībā, kuru nenoliedzami stiprina dziesma. Lietuva sevi prezentēja kā kultūras dižvalsts ne tikai ar kuplāko dalībnieku skaitu šajos svētkos, bet arī izpildot monumentālo “Gloria”, kas radīja garīga plašuma un varenības perspektīvu.
Studenti no Igaunijas līdz ar muzikālu sveicienu bija atveduši arī laba vēlējumus Latvijai. Koncertā klausītājus īpaši sajūsmināja dziesmas “Lai nepaliek viens neviens mežs” melodiskums apvienoto sieviešu koru sniegumā. Ovācijas izpelnījās arī dziesma “Tas lido uz meduskoka pusi”, kurā cita citu papildināja vīru un sieviešu koru balsis.
Studējošās jaunatnes pārstāvji no Latvijas savā uzrunā, kā skaistu pasaku stāstīdami, atgādināja 1956.gadu, kad zemē tālu uz ziemeļiem – Igaunijā – studenti pulcējās ar dziesmām pie ugunskura. Ar šo notikumu viņi kļuva par varoņiem, jo aizsāka tradīciju, kas turpinās līdz mūsu dienām, – Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētkus “Gaudeamus”. Pēc studentu domām, arī viņi šodien ir varoņi, ar dziesmām un dejām uzturēdami šo tradīciju. Un varoņi būs tie, kas dziedās, dejos un spēlēs nākotnē. Uzrunas nobeigumā izskanēja vēlēšanās kļūt arvien atvērtākiem ne tikai katram savas nācijas robežās, bet arī attiecībā pret citām tautām. Tas arī ir viens no šo svētku mērķiem.
Atklāšanas koncertā Latviju pārstāvēja kamerkoris “Fortius”, suģestējot ar ekspresīvu, azartisku sniegumu.
Koncerts noslēdzās ar lāpu gājienu uz Brīvības pieminekli. Tajā piedalījās arī Baltijas valstu oficiālās personas ar ziedu nolikšanu pie pieminekļa un svētku atklāšanas uzrunām, kurās tika uzsvērts, ka Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki ir kļuvuši par Eiropas mēroga kultūras notikumu.
11.jūlijā svētku izskaņas ceļš sākās Doma laukumā. No turienes Baltijas valstu augstskolu kolektīvi devās uz galā koncerta norises vietu – “Skonto” stadionu. Pirmo reizi studentu svētku vēsturē tika apvienota gan dejotāju, gan dziedātāju, gan pūtēju orķestru programma. Koncertu atklāja ar vērienīgu parādi un noslēdza ar simbolisku lāpas nodošanu nākamajiem svētku rīkotājiem – Igaunijas delegācijai.

“LV” informācija

 

GAUDEAMUS013.PNG (123648 bytes) GAUDEAMUS002.PNG (136559 bytes)

Lietuviešu tautas mūzikas koncertā Vērmanes parkā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pūtēju orķestru mūzikas pavadībā Rātslaukumā uzstājās arī karsējmeitenes no Lietuvas
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”
GAUDEAMUS023.PNG (117577 bytes)
Visapkārt mūzika Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!