• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīga drošās jauniešu rokās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 14.07.2004., Nr. 110 https://www.vestnesis.lv/ta/id/91117

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sabiedriskai apspriešanai nodod diasporas atbalsta programmu

Vēl šajā numurā

14.07.2004., Nr. 110

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīga drošās jauniešu rokās

Sākot ar 12.jūliju, piecas dienas par Rīgas sakārtošanu rūpēsies apmēram 150 kristīgie jaunieši no visas Latvijas vecumā no 16 līdz 20 gadiem. Nedēļu ilgā rosība paredzēta projektā “teRIGA”, kura laikā jaunieši katru dienu no pulksten 11 līdz 17 vairākos mikrorajonos – Ziepniekkalnā, Purvciemā, Juglā, Imantā, Mežaparkā un Čiekurkalnā – kārtos bērnu spēļu laukumus, vāks atkritumus, krāsos un labos sabojāto inventāru un uzkops apkārtni.

Pēc pirmajām divām dienām projekta “teRIGA” vadītājs Kristaps Tālbergs atzīst, ka darbs rit veiksmīgi. Esot iepriecinājusi projektā iesaistīto institūciju atsaucība un pretimnākšana.
Pēc nakšņošanas Pārdaugavas sākumskolā un rīta lūgšanas jaunieši katru dienu tiek sadalīti pa mikrorajoniem, kur katrā no tiem ir vairākas sakopjamas vietas. Vakar, 13. jūlijā, daļa jauniešu, kuri bija norīkoti sakopt bērnu rotaļu laukumu Purvciemā, iesaistījuši darbā arī pašus šā rajona iemītniekus – mazos rotaļu laukuma izmantotājus, kuri, kā stāsta K.Tālbergs, ar vislielāko prieku apgleznojuši sev piešķirtos desmit kvadrātcentimetrus. Tuvākajā laikā plānots sakopt kādu vietu Ziepniekkalnā, kur pirms pāris gadiem nodedzis tirgus.
Projektu vada Latvijas Evaņģēliskās alianses jauniešu darba grupa “Proteīns”, un tas tapis ar sadarbības partneru “BBI / Partneri”, Rīgas domes, CITIREACH (starptautiska praktiskās kalpošanas organizācija ASV) un Latvijas kristiešu draudžu atbalstu. Projekta ideja aizgūta no CITIREACH, kura šādas darba talkas ar pārsteidzošiem rezultātiem rīko vairākās pasaules valstīs, tādēļ arī projekta “teRIGA” vadītājs K.Tālbergs ieplānojis projektu īstenot piecus gadus pēc kārtas. Viņš cer panākt līdzīgu rezultātu, kāds sasniegts Anglijā, Mančestrā, kur, iesaistot 5 000 cilvēku, pēc trīs gadu darbošanās rajonā, kas līdz tam bija iekļauts piecu kriminālāko rajonu sarakstā, ievērojami – par 45 procentiem – samazinājies kriminālo noziegumu skaits, savukārt zemes un nekustamā īpašuma cenas pieaugušas. Taču kā galvenos iemeslus projekta realizēšanai K.Tālbergs min vēlmi palīdzēt līdzcilvēkiem un kristīgo jauniešu motivēšanu, lai savu ticību viņi apliecinātu, praktiski kalpojot pilsētai, to uzkopjot un garīgi paceļot. K.Tālbergs teic, vēl aizvien jaunieši vēlas pieteikties un līdzdarboties, katru dienu tiek saņemts vismaz viens zvans no kāda, kurš vai nu nav paspējis pieteikties, vai arī par projektu uzzinājis tikai tagad. Projekta vadītājs stāsta, ka tiek mēģināts aktivizēt draudžu locekļus visā Latvijā, lai viņi paši uzsāktu līdzīgi darboties un sakoptu vidi, negaidot, kad tiks organizēts kāds projekts.
Ieinteresēti projekta veiksmīgā norisē ir ne tikai tā autori. Atbalstītāji palīdz saimniecības jautājumos, piedāvājot materiālos līdzekļus, piemēram, krāsas, atkritumu konteinerus. Atsaucīga bijusi Rīgas dome – ar Satiksmes departamenta palīdzību projektā iesaistītie jaunieši darba nedēļā Rīgas sabiedrisko transportu varēs izmantot bez maksas, uzrādot īpašas personas identifikācijas kartes. Savukārt piektdien paredzēta darbošanās brīvdabas muzejā un pēc kārtīgi padarīta darba – pikniks, kurā plānota arī Rīgas domes pārstāvju dalība. Ielūgumi ir izsūtīti vairākiem domes darbiniekiem, kas atbildīgi par saimniecības jautājumiem.
Rīgas uzkopšanas nedēļa beigsies piektdien ar koncertu Rātslaukumā, kur uzstāsies grupas gan no Latvijas, gan Anglijas; šis pasākums domāts vairāk jauniešiem. Savukārt sestdien projekta nobeigumā paredzēts pasākums visai ģimenei Vērmanes dārzā, kur tiek aicināts katrs. Tiek solītas rotaļas, koncerti un dažādas aktivitātes.
K.Tālbergs prognozē, ka nākamajos gados, kad tiks turpināts šis pats projekts, strādātāju jau būs daudz vairāk.

Kate Rūķēna

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!